Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
Мај 18, 2012, 12:15:00
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Trenutno na nebu
Stari forum
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
-
Astrologija
-
Tradicionalna Astrologija
(Urednik:
AstroSerbiana
) -
Zaboravljene sitnice...
Stranice: [
1
]
2
3
...
9
Idi dole
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Autor
Tema: Zaboravljene sitnice... (Pročitano 5358 puta)
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
Zaboravljene sitnice...
«
poslato:
Фебруар 23, 2009, 12:45:46 »
Nastavljam temu zapocetu na starom forumu
http://www.astro-art.net/forum/topic-2904.html
Mundani firdari jesu vremenska odrednica na osnovu mundanih kuca narocito primenljiva u horarnoj astrologiji. Metod se zasniva na primarnom SO kretanju u pravcu kazaljki na satu, dakle suprotno zodijackom smeru, pa se krece od XII ka I mundanoj kuci. Svaka kuca pokriva 5-7 godina ljudskog zivota na osnovu cega se procenjuje vremenska aktivacija relevantnih signifikatora. Metod je koristan ko pitanja opsteg znacaja tipa "Kada ce mi u zivotu ici najbolje?"
XII prvih 5-7 godina zivota
XI narednih 5-7, dakle do 14 godine maksimalno
X do 21.
IX do 28.
VIII do 35.
VII do 41.
VI do 48.
V do 55.
IV do 62.
III do69.
II do 76.
I do 83.
Ove vremenske odrednice su vrlo okvirne jer zavise od procene zivotnog veka na osnovu natala pa se u horarnoj vise tumace na osnovu utiska koji celokupna slika ostavlja. Obicno se traga za pozicijom benefika i to neostecenih u odredjenim kucama ili nekom najbolje pozicioniranom planetom koja pomaze vladaru I kroz dobar aspekt ili recepciju tako da i snazan SA ili MA mogu biti signifikatori napretka.
Sačuvana
Tradicionalna horarna, natalna, elekciona i mundana astrologija
izrada horoskopa, konsultacije, skola astrologije
www.natasakaralic.com
,
www.tradicionalnaastrologija.com
,
www.horarnaastrologija.com
Zdenka
Newbie
Van mreže
Odg: Zaboravljene sitnice...
«
Odgovor #1 poslato:
Фебруар 23, 2009, 11:54:40 »
Dobro vece,
smijem li znati zasto ste stavili za prvo i drugo razdoblje od 5-7 godina a ne kao i sve ostale
7 godina. ???
Pozdrav Zdenka
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #2 poslato:
Фебруар 24, 2009, 10:45:19 »
Pozdrav Zdenka.
Isto je, samo sam skratila postupak. Ionako je skala okvirna. Lili, recimo, kaze svakoj kuci dati 5 ili nesto vise godina dok jedan, manje poznati, Arapin insistira na 7. Kako sam dva izvora imala u vidu tako sam oba obuhvatila. Lako mozes ovo korigovati u skladu sa prve dve kuce. Kazem, mene je mrzelo pa sam skratila. Mozes svakoj kuci dati i po 6 godina kao srednje resenje.
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
Zdenka
Newbie
Van mreže
«
Odgovor #3 poslato:
Фебруар 24, 2009, 08:50:38 »
Hvala na odgovoru.
Ja sam se inace do sada drzala ove za svaku kucu 7 godina.
Inace sam i od novih autora citala i druge vremenske jedinice npr. 8, 25 ili tako nesto.
U svakom slucaju to bi trebalo u svojoj vlastitoj praksi pratiti.
Ali sto bi mene sad interesiralo dali to vrijeme zavisi od covjecjeg razvoja i dinamike zivota, ili se to vidi iz duzine zivota.
Eto to bi me interesiralo kako vi to gledate ili kakvu teoriju imate zato.
Jos bi usput htjela pitati onaj podforum koji ste imali na starom forumu gdje je svatko mogao postaviti horarno pitanje, dali ce biti opet otvoren.
Ja sam ovdje nova pa neznam niti gdje da se predstavim.
Inace mi je vasu adresu dao Tedi Viskanic kojeg sam slucajno otkrila, ali nazalost je on svoj forum prekinuo zbog nedostatka vremena.
Jos i to da kazem ja sam Brankina ucenica nalazim se kod 12 lekcije, a zivim u Berlinu.
Pozdrav Zdenka
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #4 poslato:
Фебруар 24, 2009, 09:04:49 »
Verujem da je ipak dobro poznavati natal osobe pre odgovora na pitanja ove vrste jer procena duzine veka najbolje se kroz natal odradjuje. Horarci, u ovim slucajevima, mogu biti dvosmisleni pa ako se sve zavrsava do VII kuce to moze da znaci ili da osoba nece prebaciti 35.-49. ili da mu se najplodniji period tada zavrsava, a on nastavlja da zivi do svoje starosti. Zato je dobro kombinovati natal i horar. Opet, horarac ce nekada biti jasan i nedvosmislen ako benefike izbaci u poslednju mundanu cetvrt sto bi znacilo da ce osoba najplodnije dane doziveti potkraj starosti. Onda nece biti potrebe i za natalom. Ovo su relativno retke situacije.
Topika sa odgovorima na horarna pitanja vise nece biti, ali cu nastaviti temu "Vezba cini majstora" koja pokriva vec proverene primere iz prakse.
«
Poslednja izmena: Фебруар 24, 2009, 09:06:36 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #5 poslato:
Фебруар 28, 2009, 03:49:59 »
Sistem kruga srece, kruga 12 lotova, iliti krug Atie, je sistem zasnovan na horoskopu tacke fortune tako sto se njeno mesto uzima za asc te odatle izvlace vrhovi ostalih kuca prema sistemu jednake velicine ili kroz sistem celih znakova. Iako metod datira daleko pre nove ere, prvi ga je, detaljnije i originalnije izneo rimski astrolog Marko Manilije s pocetka nove ere, dakle pre Ptolomeja. Kuce se, prema teoriji, mogu tumaciti na konvencionalna nacin pri cemu se I dodeljuje znaku fortune i odatle sve regularno zodijackim redom ili na nacin na koji je to, u najmanju ruku, neobicni Manilije cinio. Kuca fortune, I kuca je kuca srece i doma, II pripada svim oblicima rivalstava, borbi, rata, sukoba, III kuca je kuca poslova i poslovnih aktivnosti, IV kuca je kuca advokata, pravnika, sudskih i zakonskih stvari, V kuca pokriva brak i prijateljstva, VI imetak, VII opasnosti, VIII pokriva drustveni ugled i status, IX su deca i omladina, X kuca je kuca karaktera, XI kuca bolesti i XII kuca je kuca svetovnog uspeha. Znacenje kuca je izmenjeno jer se iste deriviraju od luka Mesece faze prema asc tako da se, prema ovom sistemu, ne radi o istim mundanim kucama u odnosu na asc. Licno, sistem nisam primenjivala niti proveravala. Neki kazu da horoskop uradjen prema ovom principu pokazuje stepen svetovne srece i uspeha u svakom segmentu zivota obzirom da se fortuna, prema Firmikusu Maternusu, smatra mundanim odrazom zivotne srece dok se tacka duha povezuje sa esencijom duse. Fortuna, kao derivacija lunarne simbolike vise ima veze sa svetovnim i materijalnim jer je MO granica dva sveta, nebeskog i zemaljskog. Iz ovog se razloga u tradicionalnim metodama MO povezuje i sa fizikusom, jedan je od faktora koji sa fizikusom imaju veze. Dakle, horoskop lotova, prema teoriji, ima veze sa svetovnom srecom i materijalnim postignucima i moze se praviti prema sistemu jednakih kuca, pocevsi od mesta fortune, ili prema sistemu celih znakova gde I kuca pokriva ceo znak tacke fortune i tako redom u zodijackom smeru. Videcete da je raspored planeta bitno drugaciji od regularnog solarnog horoskopa koji pocinje asc, tackom SO izlaska. Horoskop fortune je izvedeni ostatak prve vavilonske astrologije u kojoj je MO imao primarnu ulogu jer je nebesko telo najblize Zemlji, ima najveci vizuelni obim, najbrze se krece zbog cega je direktno povezan sa vremenom, a vreme sa padom, pad sa Zemljom i zemaljskim stvarima. Probajte.
«
Poslednja izmena: Фебруар 28, 2009, 03:52:30 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #6 poslato:
Јун 11, 2009, 10:01:33 »
Gvido Bonati je u svojoj "Liber Astronomiae" u drugom traktatu, poglavlju XV i XVI, objasnio prediktivne metode pod nazivom direkcije i nutricije. Ova dva metoda su samo varijante vladara tripliciteta znaka ascendnenta, odnosno, svetala i primarnih direkcija koje se kod nutricija, zapravo, svode na primarne direkcije terminskog ascendirajuceg stepena. Direkcije tripliciteta uopste nisu direkcije u pravom smislu te reci vec jednostavna, simbolicka predikcija citavog zivota na osnovu samo triplicitetnih vladara znaka ascendenta. Bonati, iz meni nepoznatog razloga, svakom triplicitetnom vladaru daje po 30 godina. Tripliciteti su vec ranije objasnjavani na prethodnom forumu. Pocinje se od prvog u dnevnim, odnosno drugog u nocnim rodjenjima gde svaki dobija redom po 30 godina da bi se poslednjih 30 dodelilo pomocnom, korektivnom vladaru odnosnog elementa. Tumacenje je kod njega zasnovano na natalnoj poziciji tih planeta gde se akcenat zivotnog perioda daje simbolici planete prema zodijackom stanju, aspektima, mundanoj oblasti itd. Misljenja sam da, kao i kod firdarija, i ovde stvar mozemo posmatrati dvojako, sa natalnog i opsteg nivoa koji se odnosi na prirodnu simboliku planete.
Nutricije su naziv za vrlo ogranicene direkcije primarnog kretanja, ogranicene samo na stepen ascendenta prema direktivnoj promeni njegovog termina. Tako se na osnovu direktivnih promena termina prognozira kvalitet zivota i dogadjaji za analizirani period. Recimo, asc pada u termin JU u okviru 2 stepena od njegove promen u ME termin. Potrebno je, zapravo, ovih 2 stepena longitude pretvoriti u vreme koje je potrebno da asc predje u naredni termin, ali ne na osnovu sekundarnih progresija vec primarnog, dnevnog kretanja. Vrlo uopsteno, ovde je potrebno oduzeti velicine oblitickih ascenzija stepena longitude i to tako da od stepena promene termina oduzimamo stepen postojeceg termina asc u meri oblitickih ascenzija, a ne stepena longitude i onda dobijenu razliku u stepenima, minutama i sekundama pretvaramo u vremenske jedinice i to tako sto svakom stepenu dobijenog luka dajemo po jednu godinu konvencionalnog vremena, a svakim 5 minuta luka po jedan mesec. Ovo je sasvim dovoljno za preciznu predikciju jer malo ko pouzdano moze da tvrdi da je stepen asc apsolutno tacan obzirom na preciznost vremena rodjenja. U ovom smislu, misljenja sam da se nutricije jednako tako mogu primenjivati na osnovu sekundarnih progresivnih promena ascendirajuceg stepena bez koriscenja direkcija primarnog kretanja. Dakle, dobijena vremenska jedinica oznacava period vremena pod dominacijom planete vladajuceg termina ascendenta posle cega nastupa vladavina planete novog termina. Planete se posmatraju primarno preko natalnih pozicija, sekundarno (ovo je vise moje nego Bonatijevo misljenje) preko prirodne simbolike. Kvalitet perioda zavisice od stanja planete u natalu. Za primenu ovog metoda neophodno je imati tabelu oblitickih ascenzija svih zodijackih stepeni, ali kao sto rekoh, metod se moze primenjivati i na osnovu sekundarnih progresija. Sva je sustina ovde u svodjenju predikcija na triplicitetne vladare (Bonatijeve direkcije) znaka scendenta i pomeranju stepena ascendenta prema terminima planeta (Bonatijeve nutricije).
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #7 poslato:
Јун 11, 2009, 11:05:24 »
Jedno vrlo kratko, naknadno pojasnjenje nekih pojmova radi lakseg razumevanja metode primarnih direkcija.
Obliticka ascenzija je luk nebeskog ekvatora koji se nalazi izmedju prolecne tacke, odnosno, prvog stepena Ovna i one tacke ekvatora koja se dize istovremeno sa zvezdom ili planetom u iskosenoj nebeskoj sferi. Dok raste zvezda ili planeta pravi ugao sa delom nebeskog ekvatora koji sa njom raste u isto vreme. Ovaj se ugao naziva ascenzijska razlika (A.D.) koja dodata ili oduzeta od rektascenzije (R.A), u zavisnosti od toga da li ima juznu ili severnu deklinaciju, daje obliticku ascenziju. Rektascenzija (nebeska duzina) iliti pravo uzdizanje je luk na nebeskom ekatoru koji lezi izmedju prolecne tacke i deklinacionog kruga racunajuci od 0 do 360 stepeni sa zapada na istok. Deklinacija (nebeska sirina) je lucno rastojanje izmedju zvezde i nebeskog ekvatora mereno u odnosu na najblizi nebeski pol.
«
Poslednja izmena: Јун 11, 2009, 11:29:17 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
Alex
Hero Member
Van mreže
«
Odgovor #8 poslato:
Јун 12, 2009, 02:50:44 »
Evo jednog prostog primera upotrebe direktnih direkcija uglova datom u jednom udzbeniku francuskog astrologa Daniele Jay,inace po struci profesor fizike na fakultetu:
Ona daje sledeci primer za kalkulaciju dana smrti Fransoa Miterana (jednostavan primer),kaze ovako:
"da bi uzeli primer direktne direkcije AS potrazimo vreme direkcije AS konjukcija Mars (MA anareta-Exaltacija u 4oj kuci).AS 0° MA predstavlja u ovom slucaju "susret sa smrcu".
Krecemo ovako:Geografska Lat. mesta rodjenja=45°41'N
TS Izmenjeno 6h 17 N 8 s
Mars posle rodjenja krece diuralnim kretanjem ka orijentalnom horizontu.Konjukcija sledi kada AS i MA formiraju tacan konj.aspekat.Vreme koje je potrebno za takav precizan spoj daje rok takve proste direkcije.
Uzmimo sada tacno vreme MA na 2°55' Sa.To vreme je = 11h 34mn 8s (2°57' = 11h 34'18 s, 2°14'=11h 30 mn 37s kada oduzmemo dobijamo 3 mn 41 s 221 s----------2'=10s-----------2°55'Sa daje znaci 11h 34mn 18s - 10s = 11h 34mn 8 s)
To vreme MA treba oduzeti od sideralnog vremena rodjenja:
11h34mn 8s - 6h 17 mn 8 s=5h 17 mn
Znaci direkcija AS 0° MA se desava 5h 17 mn posle rodjenja Fransoa Miterana.
Da bi smo izracunali tacno vreme smrti potrebno je izvrsiti konverziju vremena Sideralnog u obicno zemaljsko vreme:
5h=75 godina
16mn=4 godine
1mn=3 meseca
sve ukupno 79 godina i 3 meseca sto daje rezultat 26 januar 1996.
Secamo se da je miteran umro 8 januara 1996 godine. rezultat dobijen (razlika od 18 dana ili 12s diuralnog kretanja) predstavlja interes mogucnosti da raspolazemo za sto preciznije podatke necijeg rodjenja!...Astroloske predikcije ce biti u tom slucaju preciznije..."
Sačuvana
Alex
Hero Member
Van mreže
«
Odgovor #9 poslato:
Јун 12, 2009, 02:55:05 »
http://www.astrotheme.fr/portraits/7m85PwBnbf2P.htm
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #10 poslato:
Јун 13, 2009, 01:55:28 »
Ajd' da ne koristimo stvarnu Zemljinu diurnalnu rotaciju (TS) vec da idemo na prostu simboliku dan-godina (sekundarija). Dobijamo asc0MA sekundarnim pomeranjem takodje, ali jos vaznije progresivni vrh VIII u terminu JU koji bi, takodje, mogao da bude anareta jer je planeta u natalnoj VIII, vrlo blizu vrha VIII, u drugom znaku, ali prema sistemu celih znakova u VIII sigurno i kako god da uzmemo JU moze biti anareta. Ovde imamo, samo na prvi, osnovni pogled, vezu asc i MA, vladara vrha matematicke VIII i progresivnog vrha VIII i JU cime se ponavlja natalni potencijal i ortodoksno pravilo o anareti, ali na osnovu primene samo sekundarnih terminskih promena. Sekundarnim progresijama dolazimo do 2 nedvosmislena pokazatelja smrti. Imamo i kontakt progresivne fortune i progresivnog, debilitiranog SA, prirodnog signifikatora smrti i vladara natanog IC pa mu ovo dodje jos jedan indikator zavrsetka puta.Licno, uvek gledam progresivnu fortunu, gledajte i vi i svasta cete videti. Iz iskustva znam da primarne direkcije imaju manje pokazatelja od sekundarnih progresija gde se citav sticaj faktora poklapa.
U solaru mu MA ostvaruje povratak na natalni stepen.
Tranzitni JU vrlo blizu IC 120 natalni JU i 90 natalni asc
Tranzitni MA180 natalni SA
Tranzitna cvorna osa na ekvidistancu natalne. Negde sam procitala u starim tekstovima da je ova tacka vazna.
«
Poslednja izmena: Јун 13, 2009, 02:09:28 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #11 poslato:
Јун 13, 2009, 02:40:15 »
Progresivni asc 0 Grafias zvezda koja zajedno sa Isidis obicno ubija. Froli rece: " Kada radite progresije i pokusavate nekoga da ubijete, dve pouzdane zvezde za to su Grafias na 3 Sa i Isidis na 2 Sa...Dakle, ako nesto progresira preko njih u horoskopu osobe, mozete pomisliti da postoji mogucnost da ona umre..."
Jos jednan indikator sekundarno direktivne metode. Iz ovog razloga verujem da bi pokojni Miteran mogao da bude rodjen i par minuta ranije kako bi konjunkcija sa ovom zvezdom bila perfektna do u sekundu.
«
Poslednja izmena: Јун 13, 2009, 02:43:12 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
Alex
Hero Member
Van mreže
«
Odgovor #12 poslato:
Јун 13, 2009, 06:00:23 »
Mislim da mu je Jupiter (vladar 6-u 8) izazvao ubitacan rak prostate od kojega je i umro.
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #13 poslato:
Јун 13, 2009, 08:32:29 »
Da, tako ispada. JU jeste signifikator morfoloskih uvecanja i promena, a VIII vlada i prostatom izmedjuostalog. Da, vise nego zanimljivo koliko je bukvalno prikazano. Mogao je rak dobiti bilo gde u oblasti VIII ili Ta. Znaci, creva, seksualni i reproduktivni organi ili, eventualno, vrat i zlezde vratnog dela. Sad sam off topic, al' ajde da zaokruzimo.
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #14 poslato:
Јул 18, 2009, 05:28:41 »
Posle kraceg letnjeg odmora evo me sa novim sitnim perverzijama drevne astrologije. Verovatno najveca od ovih jesu miriogeneze koje Firmik Julije Materno spominje u svom Matezisu pozivajuci se na knjigu Eskulapa prtimljenu od boga Tota-Merkura cime se, zapravo, poziva na grcko-egipatsku hermeticku tradiciju. Mitriogeneze su najsitnija poznata podela zodijaka na lucne minute. Ovih mesta ukupno ima 21600 (360*60). Sam pojam u bukvalnom prevodu znaci "visestruko radjanje" sa nepoznatim kontekstom objasnjene simbolike. Ovde znaci zodijaka nemaju primarnu ulogu vec se sve svodi na pojedinacne minute nebeskog kruga, odnosno, sphere barbarice, koja u uzem smislu, podrazumeva nebeski skup sazvezdja drevnog Egipta znatno siri u svakom pogledu od zodijacke sfere. Sphera barbarica preneta je davno svojom simbolikom na verovanje o srecnim i nesrecnim danima u godini koji, kada ih pretvorimo u stepene nebeskog kruga, jedan stepen simbolizuje jedan dan, a jedan lucni minut 24 vremenska minuta. Ponesto o smislenim znacenjima svakog minuta moze se procitati iako veci deo ovog materijala cini se da je izgubio prvobitnu sustinu visestrukim prenosima gde je svako dodavao ponesto svoje sto iz razloga lose interpretacije sto iz razloga istinskog nerazumevanja. Iza svega ovoga, verovatno, u prvoj instanci, stoji prica o lunarnim manzilama vavilonkse religije nebeskih znamenja. O tom potom, materijal je preobiman pa ovaj post sluzi za uputstva o ovoj stvari radi daljeg proucavanja. Sasvim sigurno Maternus je astrolog koji je dao najdetaljniju simboliku zodijackog kruga u citavoj astroloskoj istoriji. Podela na termine i dodekatemorije te monomorije su daleko krupnija i opstija podela u odnosu na miriogeneze.
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
Stranice: [
1
]
2