Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
Astrologija Forum
Мај 18, 2012, 12:50:15
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Trenutno na nebu
Stari forum
Stari forum
Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Meditacija  (Pročitano 2488 puta)
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« poslato: Фебруар 21, 2009, 04:34:39 »
Idi gore Idi dole

Uz pomoć tehnike meditacije dovodimo fizičko i suptilno tijelo u sklad, oslobađamo se opterećenja, umirujemo duh, bistrimo misli, suočavamo se sa svojim kvalitetama i procesima, osvješćujemo se, pojačavamo  energetski protok. Prakticiranjem meditacije dolazi do  buđenja i širenja svijesti. Uz pomoć meditacije  pronalazimo unutanji  mir i zadovoljstvo u sebi.  Dok meditiramo, opuštamo se,  poboljšavamo zdravstveno stanje, jačamo se i djelujemo na samospoznaji.

Kako meditirati?
Poželjno je udaljiti se iz buke, osamiti se, ako želimo i volimo, možemo si pustiti  laganu i tihu meditativnu muziku .Dokazano je da zvuk ima snažno djelovanje.  Možemo zapaliti mirisni  štapić, svijeću, eterično ulje u mirisnoj lampi. To sve povoljno djeluje na atmosferu prostora.
Možemo odabrati da li sjediti ili leći. ( U nekim specifičnim meditacijama se zahtijeva lotos položaj, o tome u drugom topiku)
Dok meditiramo, možemo si zadati namjeru što želimo postići meditacijom. Za vrijeme meditiranja jedna od bitnih stavki je disanje.( o tome, također na drugom topiku opširnije)
Meditirati  možemo dokle nam je ugodno, ili koliko odredimo.

Ovo je  kratki uvod, a tijekom pisanja ćemo govoriti o raznim meditativnim tehnika i njihovoj namjeni i postignuću.

Sačuvana
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #1 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:09:56 »
Idi gore Idi dole

Meditacija - susret sa onim našim  dubljim aspektom  postojanja, kroz tihu aktivnost tijela i uma. Kada meditiramo, osvješćujemo one aspekte sebe na  koje inače tokom dana ne stignemo misliti. Zato imamo našu podsvijest, koja skladišti dojmove stečene tokom dana. Tijekom umirenja ( ulaska u meditaciju) naviru naše misli, osjećaji, sjećanja, čak i slike. Često pomislimo da se ne možemo opustiti jer jednostavno toliko je toga u umu što nas ometa da se prepustimo unutarnjem miru i pokušamo dosegnuti svoje dublje dijelove.

Kako postići kontrolu nad nemirnim umom i moći se opustiti? Nikako. Um je vrlo teško ukrotiti, i bolje ne pokušavati. Takve stvari je najbolje riješavati PROMATRANJEM. To je također jedna vrsta meditacije.

Smjestimo se udobno, zatvorimo oči, i prirodno, spontano dišimo. Kako se umiruje tijelo i duh, primjećujemo da je aktivnost uma jača,brža. Zauzmimo poziciju PROMATRAČA. Naš turbulentni um će stihijski redati slike,glasove,misli dok tijelo leži opušteno, disanje je lagano i prirodno, a um radi sto na sat. Na nama je dopustiti umu da odradi svoje. Budimo promatrači, svjedoci ali se ne vezujmo ni za jednu misao, sliku,viziju...Dokle god um bude imao materijala na površini, on će stihijski izbacivati sadržaj.  Ukoliko se ne vezujemo, ne kačimo za ikoji potez uma, i budemo samo SVJEDOK, promatrač, primjetićemo nakon desetak minuta da um sve sporije radi, i polako se utišava. Mi i dalje držimo oči zatvorene, prirodno dišemo, PROMATRAMO sebe bez vezivanja za misli.. Samo se pustimo svom prirodnom ritmu.

Sada već dolazi do opuštanja cijelog tijela i duha i uma. I dolazi do uočavanja  energije u tijelu  koja lagano počinje grijati dlanove, tabane...Mi i dalje dišemo spontano, misli je sve manje, i uskoro dobijamo dojam kao da lebdimo, ili da smo se proširili u prostor, i postajemo sve lakše i opušteniji. Nakon kraćeg vremena, jedino što ostaje, to je spoznaja da smo svjedok, promatrač našeg tijela i disanja, promatramo sebe kako ležimo zatvornih očiju, vidimo kako se pluća dižu i spuštaju dok dišemo, vidimo svoje oči zatvorene, umireno tijelo koje živi, i osvješćujemo polako da smo mi Svijest koje ima tijelo.

Tijekom ove meditacije, netko će zaspati, netko će uploviti u duboki svjesni mir, a netko će spavati budan.
Ničega od ovoga se ne treba plašiti, jer je ovo prirodna meditacija kojom postižemo svjesnost.
Sačuvana
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #2 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:17:00 »
Idi gore Idi dole

Meditiranjem obuhvaćamo cijeloga sebe, od glave do pete, cijelo tijelo učestvuje u toj "igri".
Rad na sebi meditiranjem započinje svješnošću da želimo nešto promijeniti čime inače nismo zadovoljni . A to se očituje u praktičnom životu. Znači, da bismo nešto promijenili izvana, najprije djelujemo iznutra. Sve je u našim glavama.

Najprije ćemo opisati osnovne točke i centre prelamanja svjesti i energija. To su takozvane čakre, kotači, sjecišta energija. svaki energetski centar je zadužen za neki aspekt našeg postojanja.

Sačuvana
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #3 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:18:10 »
Idi gore Idi dole

Korijenska čakra - samoočuvanje

Korijenska je čakra povezana sa zemljom, a smještena je u korijenu kralježnice. Usmjerena je samoočuvanju, a predstavlja stabilnost, uzemljenost u tjelesnom, tjelesno zdravlje, opstanak i blagostanje. Upravlja probavnim sustavom, osobito crijevima i bubrezima. Ako je energija u njoj blokirana, osjetit ćete nesigurnost i nedostatak samopouzdanja, tjeskobu, zatvor, probleme sa zubima, probleme s kralježnicom (bolovi u leđima i ozljede) te probleme sa zglobovima i kostima.
« Poslednja izmena: Фебруар 22, 2009, 10:22:20 svjetlotama » Sačuvana
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #4 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:26:02 »
Idi gore Idi dole

Pupčana čakra - samozadovoljenje

Ova čakra upravlja genitalijama i seksualnom energijom, a smještena je u trbuhu, genitalijama i donjem dijelu leđa. Usmjerena je samozadovoljenju, a donosi osjećaj lakoće i prilagodljivosti, ugode i uzbuđenja te povezanosti s drugima putem emocija. Ako je energija pupčane čakre blokirana posljedice su živčana napetost, infekcije žučnog mjehura, problemi s jetrom, migrene, bol u donjem dijelu leđa, seksualna disfunkcija, depresija, niska razina energije i apatija, bezvoljnost i problemi sa živčanim sustavom.
Sačuvana
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #5 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:28:23 »
Idi gore Idi dole

Solarni pleksus - samoodređenje

Treća je čakra sjedište osobnosti, odnosno ega, a smještena je u solarnom pleksusu. Usmjerena je prema samoodređenju. To je središte vaše moći, odlučnosti, životne snage i samopoštovanja. Čakra solarnog pleksusa ujedno je i mjesto u kojemu prerađujete hranu. Nedovoljna otvorenost ove čakre očituje se kao tuga, egoizam, potisnute emocije, mišićna napetost, loš metabolizam i želučane tegobe.
Sačuvana
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #6 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:29:56 »
Idi gore Idi dole

Srčana čakra - samoprihvaćanje

Četvrta se čakra nalazi u području srca, u kralješcima nasuprot glavnoj arteriji koja dovodi krv u vaše srce. Usmjerena je prema samoprihvaćanju, a u njoj nalazite mir i ravnotežu, suosjećanje, sposobnost za duboku ljubav i uspostavljanje zadovoljavajućih odnosa. Ako je blokirana, mogući su problemi s plućima, teškoće s disanjem, kožni poremećaji, otežano primanje ljubavi, negativno razmišljanje i zatvoreno srce.
Sačuvana
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #7 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:31:12 »
Idi gore Idi dole

Grlena čakra - samoizražavanje

Ova je čakra smještena u korijenu vrata, iza grla, i predstavlja središte vašeg glasovnog izražavanja te čestitosti. Usmjerena je prema samoizražavanju, a upravlja vašom kreativnošću i sposobnošću komunikacije. Ako je blokirana, moguće su poteškoće u komuniciranju, osjećaj shrvanosti, poricanje odgovornosti, poremećaji tjelesne težine te učestale prehlade i infekcije.
Sačuvana
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #8 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:32:38 »
Idi gore Idi dole

Treće oko - samopromišljanje

Ova je čakra smještena na čelu, između očiju, u blizini hipofize. Usmjerena je prema samopromišljanju, a kada je otvorena, sposobni ste povezati svijest s podsviješću. To je središte vaše intuicije i sposobnosti zamišljanja. Šesta vam čakra omogućuje prekoračiti zemaljske ciljeve. Ako je blokirana, mogući su problemi s očima i vidom, otežana sposobnost usredotočenja te kritiziranje i osuđivanje okoline.
Sačuvana
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #9 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:37:16 »
Idi gore Idi dole

Tjemenska čakra - samospoznaja

Ova se čakra nalazi na vrhu vaše glave, u blizini moždane kore i čini sjedište vaše svijesti. To je osnovna spona vidljivog i nevidljivog svijeta. Usmjerena je prema samospoznaji i pomaže steći mudrost, razumijevanje i duhovnu povezanost. Ako je blokirana, mogući su nedostatak samopouzdanja, problemi s nadbubrežnim žlijezdama, štitnjačom i paratiroidom. Kad pregledate svoje tijelo i otkrijete područja na kojima postoje
blokade, nastavite duboko disati i putem molitve zatražite oslobađanje negativnih emocija. Počevši od prve čakre prema tjemenoj, zamišljajte kako blještava bijela svjetlost obavija svaku pojedinu čakru. Za svaku čakru zatražite zdravlje i daljnju svijest. Budete li to činili jednom mjesečno, trebali biste biti sposobni spriječiti moguće zdravstvene probleme.
Sačuvana
Alex
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:41:57 »
Idi gore Idi dole

Jos kada bi nam dao planete koje vladaju nad cakrama bilo bi super!Hvala unapred.Znam da je tezak i misteriozan predmet... :'(
Sačuvana
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #11 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:44:32 »
Idi gore Idi dole

Jos kada bi nam dao planete koje vladaju nad cakrama bilo bi super!Hvala unapred.Znam da je tezak i misteriozan predmet... :'(

Odličan prijedlog! Uradićemo i to. Ako ne na ovom topiku, onda ćemo staviti na Jyotishu, i uz njih i remedijalne mjere. A možemo i ovdje i tamo, prilagođeno tematici.
Sačuvana
Alex
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Фебруар 22, 2009, 10:47:19 »
Idi gore Idi dole

Vazi se na odgovarajucem podforumu!... :)
Sačuvana
Jupiter
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Фебруар 22, 2009, 11:11:23 »
Idi gore Idi dole

Samo da napravim 'bookmark' za sebe.

I pitanjce: Ciscenje cakri?

Link
« Poslednja izmena: Фебруар 22, 2009, 11:15:14 Jupiter » Sačuvana

~*~   Verba docent, exempla trahunt ~*~
svjetlotama
Moderator
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #14 poslato: Фебруар 23, 2009, 01:44:23 »
Idi gore Idi dole

Najednostavniji način, kojim svi mi čistimo čakre i naše astralno tijelo jest tuširanje.
Onda imamo čišćenje čakri raznim postupcima, kao što si i ti napisala. Zatim, korištenjem kristala, meditacijom na čakre sa odgovarajućom mantrom za tu pojedinu čakru.

Dublji rad čišćenja čakri jest jest na promjeni stava,razmišljanja. Čakre su u onakvom stanju, kakva je naša svijest.Vrtlozi funkcioniraju onako kako je u našem duhu i psihi. često puta se čakra "popravi" kad promijenimo stav ili uvjerenje.

Evo primjer: imala sam problem, stalno me boljelo u krstima i leđima, osjećala sam umor. Fizički sam zdrava ali problem je bio tu, boli pa boli. Imala sam podsvjesno negativno uvjerenje koje je uzrokovalo slabiju čakru. Kad sam meditirala na svom uvjerenju, suočila se s njim, problem se počeo rješavati i bol je nestajala.

negativno uvjerenje: MENI JE JAKO TEŠKO. Sve moram sama, ja nisam sebi bitna, moram biti drugima na usluzi. To uvjerenje je bilo duboko zakopano u meni i trajalo neko vrijeme da sam trpila bol u leđima u kičmi mjesecima. Kad sam promijenila uvjerenje, i reorganizirala život, stvar se popravila, sad ako se nekad javi bol u kičmi radi lošeg spavanja, recimo, ali kad se razgibam, odmah nestane.

Umjesto umora i osjećaja tereta i težine, sad imam radost u sebi jer mi je lako živjeti. I boli više nema.

Očistila sam čakru OSVJEŠIVANJEM. Mogla sam možda nešto drugo raditi, i privremeno olakšati sebi, ali trajni "popravak" čakre je došao kada sam se suočila sa negativnim uvjerenjem i sagledala "drugim" očima realnost.

Mi sami sebi možemo i moramo biti "doktori i čistači". To je najbolji put.

Čakre uglavnom služe za primanje i odašiljanje energije, a ono bitno , kakve će čakre biti, ovisi o nama.
zato je jako dobro izdizati se iznad nižih oblika razmišlajnja i emotivnosti, ne vezivati se za ništa i slobodno promatrati sebe u svijetu.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na: