Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
Astrologija Forum
Мај 18, 2012, 02:17:34
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Trenutno na nebu
Stari forum
Stari forum
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 14   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Crna hronika  (Pročitano 9630 puta)
RadmilaM
Sr. Member
Van mreže Van mreže

radmilamatic@yahoo.com
« Odgovor #15 poslato: Април 10, 2009, 07:33:00 »
Idi gore Idi dole

.em ti horoskop drzave  >:( mesec u blizancima u opoziciji sa plutonom sve ove nesrece u saobracaju nagovestava, jos dobija na snazi zbog kvadrata sa saturnom i uranom  :-\
Sačuvana

luche
Gost
« Odgovor #16 poslato: Април 14, 2009, 10:55:31 »
Idi gore Idi dole

Pljačkaši zlatare pucali u policajca

Jedan policajac i jedan od osumnjičenih za pljačku zlatare „Mališa“ u Zrenjaninu ranjeni su u obračunu vatrenim oružjem kod benzinske pumpe „Minut“ na autoputu Beograd – Novi Sad.
Ranjeni saobraćajni policajac Vladimir Grandić (31) iz Novog Sada nalazi se u stabilnom stanju nakon operacije u Kliničkom centru Vojvodine. Razbojnik Zoran J. (30) iz Valjeva, koga je policajac Grandić ranio, takođe je van životne opasnosti i nalazi se na odeljenju ortopedije pošto mu je sanirana prostrelna rana na nozi. Iz novosadskog Kliničkog centra je međuvremenu otpušten i prevezen u pritvor osumnjičeni Danijel T. (19) iz Koceljeva, koga je prilikom potere okrznuo metak. Njega, kao i još dvojicu njegovih saučesnika iz Beograda Nenada M. (27) i Aleksandara M. (24) danas očekuje saslušanje kod istražnog sudije.
Do ranjavanja policajca je došlo nakon duže potere policije i razbojnika koja je počela neposredno nakon pljačke zlatare „Mališa“ kod stare pijace u Zrenjaninu oko 12.30 časova. Četvorica razbojnika su naoružana upala u zlataru i potom krenula da beže u pravcu Novog Sada u automobilu marke „sitroen“. Policija ih je sve vreme pratila i pripremila im je zasedu na ulazu u Novi Sad neposredno nakon Kaćkog mosta na kanalu DTD.
– Pljačkaši su sišli sa mosta i skrenuli pored tržnog centra „Tempo“ gde ih je sačekala zaseda, ali su uspeli da se izvuku pri čemu su pucali na policajce i preko mosta su krenuli nazad u pravcu autoputa. Potera se nastavila, saobraćajac koji je bio na motoru ih je čekao kod benzinske pumpe „Minut“, gde je napravio blokadu. Sišao je sa motora i prišao automobilu pošto su oni zakočili i stali, otvorio je vrata i jednog od razbojnika izveo napolje. Tada je neko od razbojnika pucao na njega. On je krenuo nazad i odgovorio na paljbu i ranio jednog napadača – priča jedan od policajaca koji je učestvovao u poteri.
Nekoliko sekundi potom „sitroen“ sa preostalim razbojnicima nastavio je da juri pred nadolazećom „maricom“ i drugim vozilima policije. Za to vreme jedna patrola je stala kako bi pomogla povređenom saobraćajcu.
Vozila MUP-a ispred novosadske bolnice u kojoj su operisani ranjeni policajac i jedan od razbojnika
– Kolege su mu pomogle i prebačen je ubrzo u bolnicu, a razbojnici su uhvaćeni nakon nekoliko stotina metara iza pumpe jer su automobilom s autoputa sišli u obližnje njive. Prvi kojeg je kolega izvadio iz auta je ostao da leži ranjen u noge. Kod njih je pronađeno i oružje i zlato koje su pre toga ukrali – kaže policajac koji je želeo da ostane anoniman.
Nakon pucnjave i hvatanja razbojnika, veliki broj policajca i starešina MUP-a je prisustvovao uviđaju, a ispred Kliničnog centra su mnogi policajci čekali da vide u kakvom je stanju njihov povređeni kolega.

Ponovljena tragedija

POLICAJAC Vladimir Grandić (31) podlegao je povredama u nedelju ujutro u 6.30 na odeljenju intenzivne nege u Kliničkom centru Vojvodina. Operacija je trajala pet i po sati i lekari su učinili sve što su mogli, ali su rane bile smrtonosne. Metak je Vladimira prvo pogodio u mišicu ruke kojom je pokušao da se zaštiti, a zatim ga je prošavši kroz ruku, pogodio i u grudi. Grandić će biti sahranjen u ponedeljak u 17 sati na novosadskom Novom groblju.
- Vladimir je trebalo da se venča 24. maja sa devojkom koja je sada u šestom mesecu trudnoće. Sve je bilo dogovoreno i onda se dogodila strašna tragedija. Trenutno je porodici najvažniji cilj da sačuva nju - priča Miodrag Grandić, Vladimirov stric i dodaje da je Vladimirov otac na isti način izgubio život 21. avgusta 1986. godine u Beogradu, takođe na zadatku. - Nije mi jasno zašto je tako uleteo i zašto je morao da ide ispred svih.
Otac mu je takođe bio saobraćajac, poginuo je na motoru, takođe u 31. godini života. Vladimir je tada imao osam godina. Sudbina i crna priča se ponovila 23 godine kasnije. Zbog sudbine koju je doživeo njegov otac, Vladimir je odlučio da postane policajac - saobraćajac.
- Nažalost porodična tragedija se ponovila. Vladimir je rano ostao bez oca i u velikoj meri je pomagao majci Srbislavi da othrani mlađeg brata Miloša (26) koji radi kao vozač - priča Miodrag. - Plašim se da će ubica izaći za pet ili šest godina, a Vladimir se nikada neće vratiti.
Vladimir je radio u Beogradu kao saobraćajni policajac, a taj posao radi više od 10 godina, školu je završio u Sremskoj Kamenici, dok je u novosadsku policijsku upravu došao u oktobru prošle godine. Stric kaže da je bio omiljen u Beogradu, gde je patrolirao na Adi ciganliji. Tamo su ga zvali “Šerif sa Ade”.
Pljačka zlatare u Zrenjaninu dogodila se u subotu, desetak minuta pre 13 časova. Ubrzo je započela i policijska potera za kolima u kojima su se nalazila četvorica bandita, dvojica koja su neposredno izvršila pljačku pet kilograma zlata i nakita, i druga dvojica koja su čekala u kolima.
Policajac Grandić na motoru prvi je stigao razbojnike kod pumpe “Minut”, na
autoputu Novi Sad - Beograd. Prišao je kolima, otvorio vrata i naredio im da izađu. Iz kola je izašao Zoran Jovanović (30) iz Valjeva. Ubrzo posle toga, Danijel Tomić iz Koceljeva, koji će za tri meseca napuniti 19 godina i koji je pobegao iz zatvora u Padinskoj Skeli, puca i ranjava policajca Grandića. Ispostaviće se da su povrede koje je Vladimir zadobio bile smrtonosne.
Kako saznajemo u šipražju pored puta, gde se dogodila pucnjava u nedelju je pronađen pištolj koji razbojnici bacili. Policija je uhapsila i Nenada Matića (27) iz Kaluđerice i Aleksandra Majmunovića (24) iz Beograda, koji su takođe bili u grupi pljačkaša.

Zla kob od 21. avgusta 1986. godine, na Avalskom putu, kada je kao saobraćajac na zadatku poginuo Vladimirov otac Nikola Grandić (32), jureći za kriminalcima, bukvalno se "preslikala" 23 godine kasnije - 11. aprila na putu Novi Sad - Beograd. Jureći četvoricu bezobzirnih kriminalaca, Vladimir je pogođen smrtonosnim hicima. Kriminalci nisu ustuknuli pred plavom uniformom. Surovo su povukli obarač na pištolju.
Podsećajući se Nikoline tragedije, njegov brat, a Vladimirov stric Miodrag Grandić, priča:
- U velikoj krivini na Avalskom putu, motorom je bio na zadatku, u poteri za kriminalcima. Udario ga je zadnji deo autobusa. Išao je velikom brzinom i nije mogao da izbegne autobus. Vlada je tada imao osam godina.
Odrastanje bez oca i sećanje na hrabrog oca policajca na motoru, Vladi je još kao malom dečaku usadilo želju da i on poput oca obuče plavu uniformu. Nameru je učvršćivala svaka priča očevih kolega o Nikolinoj hrabrosti i odvažnosti.
- Sve sam činio da Vlada ne postane policajac - iskren je stric Miodrag. - Bilo mi je preko glave i motora i policije. Želeo sam da odabere neko manje opasno zanimanje. Ali, on se toliko identifikovao sa ocem da niko nije mogao da ga odgovori. Bio je ponosan na oca, baš kao što smo i mi danas na njega. Jesmo nesrećni, ali smo ponosni, jer imamo zašto.
Stric Miodrag, poslednjig put Vladimira živog je video tog kobnog 11. aprila u 12.30, upravo kada je krenuo na zadatak - u poteru za četvoricom pljačkaša zlatare u Zrenjaninu. Radost zbog novog motora, na koji je prvi put seo otkako je u službi u Novom Sadu, gde je došao iz Beograda oktobra 2008, želeo je da podeli sa stricem.
- Mahnuo mi je - priseća se stric. - Samo je odjurio, nisam znao zašto, niti kuda ide. Ništa nisam mogao da naslutim. A, samo 45 minuta kasnije bio je ranjen.
Grandićeve kolege sa kojima je proveo četiri godine u policijskoj školi u Sremskoj Kamenici, a kasnije delio dobro i zlo u policijskom poslu, o Grandiću pričaju biranim rečima. Svi se slažu da je bio
jedinstven.
- Kakav je bio policajac, najbolje govore njegova dela - priča Vladimirov cimer Aleksandar Gavrilović. - Poslednji put smo bili zajedno na proslavi desetogodišnjice mature. O njemu mogu samo da kažem da je bio veliki prijatelj, velikog srca, pravi drug...
Ni Vladimirovi pretpostavljeni ne štede reči hvale. Miladinu Kostreševiću, načelniku novosadske Policijske uprave i Vladimirovom profesoru u policijskoj školi, ostaće u sećanju kao virtuoz na motoru. Nijedna parada i miting povodom Dana bezbednosti nije mogla da prođe bez Vladimira.
- Bio je u vrhu kada je reč o akrobacijama. Važio je za jednog od najspretnijih u vožnji motocikla - svedoči Kostrešević.

Sahranjen ubijeni policajac Vladimir Grandić
...
O Grandiću, koji se u subotu u blizini Novog Sada sam upustio u obračun sa četvoricom kasnije uhapšenih pljačkaša i tom prilikom zadobio smrtonosne povrede, govorio je njegov starešina iz Policijske uprave u Novom Sadu Željko Čavić. "Grandić je rođen 8. jula 1978. godine u Beogradu, a sa osam godina je ostao bez oca Nikole, čije životno opredeljenje je želeo da nastavi. Zato je završio Srednju školu za unutrašnje poslove u Sremskoj Kamenici, a potom se zaposlio u Beogradu, najpre kao policajac u opštini Voždovac, a kasnije je prešao u saobraćajnu policiju", rekao je Čavić.

Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #17 poslato: Април 17, 2009, 08:57:38 »
Idi gore Idi dole

Ubio suprugu, spalio kuću, presudio sebi

JAGODINA - Milorad Milosavljević (57) iz Novog Laništa kod Jagodine u petak oko četiri sata ubio je tupim predmetom, ušicama sekire ili čekićem, bivšu suprugu Zoricu Vasić (48), a potom zapalio kuću u kojoj je ona živela sa Milosavom Vasićem (50). Milosavljević je potom otišao svojoj kući, udaljenoj nekoliko stotina metara, i obesio se u pomoćnoj zgradi. Vatrogasci su oko pet sati lokalizovali požar i pronašli u sobi Zoričino telo u lokvi krvi i ranama po glavi.
Pretpostavlja se da je Milorad ubio ženu na spavanju sa više udaraca po glavi i telu. Miloradove ruke bile su krvave kada je pronađen na konopcu oko šest sati u pomoćnoj zgradi.
Kako "Novosti" saznaju, iza tragedije se kriju neraščišćeni porodični odnosi i Zoričina odluka da se uda za Miloradovog dobrog prijatelja Milosava.
Unutrašnjost kuće Vasića i pokućstvo potpuno su izgoreli, a Milosav nemoćno širi ruke i sa suzama u očima priziva preminulu suprugu.
- Za godinu dana 10 puta sam policiji podnosio prijave jer nas je Milorad verbalno maltretirao i fizički napadao - kaže Milosav. - Nazivao je mene i nju najpogrdnijim imenima. Nije mogao da se pomiri da ga je ostavila i udala se za mene.
Sudija za prekršaje je bivšem mužu određivao opomene i novčano ga kažnjavao. Poslednji put, zbog fizičkog napada na autobuskoj stanici, određena mu je mera da se supružnicima ne približava.
- Trebalo ga je uhapsiti i držati u pritvoru - objašnjava Milosav. - Imao je jasnu nameru da nas ubije! Niko, međutim, nije hteo da mu se suprotstavi. Ni - država. Tragedija je mogla da se spreči, jer smo na vreme upozoravali i policiju i pravosuđe.
Milosava su prijatelji oko sedam sati, na radnom
mestu u stovarištu "Plavi ključ", obavestili da mu je supruga ubijena, a kuća spaljena. Nije mogao da poveruje u tu priču, već je potpuno šokiran odmah seo u automobil i otišao do sela. Na zgarištu policija, vatrogasci i telo supruge.
Zorica je napustila Milorada 2007. godine, zbog bračnih nesuglasica i vratila se kod roditelja u Siokovac. Te godine se i razvela. Milorad na sudu nije hteo ni da čuje predloge o pomirenju, već je samo ponavljao: "Da li ja nešto imam sa ovom ženom? Ako nemam, do viđenja!" Početkom 2008. Zorica je došla u kuću njihovog kućnog prijatelja Milosava. Na kraju, u martu su se i venčali.
- Od tada počinje Zoričina tragedija, mene nije smeo često da napada i bežao je kada me vidi, ali nju je stalno čekao i vrebao - priseća se Milosav. - Šta sam doživeo, ovakvu tragediju, a nikome ništa nažao nisam uradio. Trebalo je da idemo u ponedeljak sa prijateljima kod njenih u Siokovac, sve smo ugovorili. Bila je u četvrtak kod roditelja i tada su je poslednji put videli. Poslednji napad bio je pre nedelju dana, dolazila je policija i - ništa. Da sam sinoć bio u kući, ubio bih ga!
U kući milosavljevića muk. Sin Oliver i ćerka Olivera još ne mogu da se priberu od šokantne informacije da više nemaju roditelje. Rodbina i prijatelji su došli da im u teškom času pomognu u njihovom bolu. Oliver je trebalo da se oženi, radi u "Elomosu" u Jagodini, a Olivera živi u Lapovu i ima dvoje dece. Oboje u suzama.
- To je naša velika tragedija i mi ćemo se sami nositi sa bolom - odgovara Olivera i žurno se vraća u kuću.
Milorad je u četvrtak uveče sedeo ispred seoske prodavnice, koja je nasuprot Vasićeve kuće, i čekao autobus da bi otišao na posao, radio je kao noćni čuvari u jagodinskom zoo-vrtu. Međutim, mešatni pretpostavljaju da je tražio od kolega zamenu i posle ponoći je napustio posao da bi realizovao pakleni plan ubistva bivše supruge. Meštani dodaju da je sedeo ispred prodavnice da bi se uverio da će Milosav te noći otići da radi.

« Poslednja izmena: Април 18, 2009, 10:06:48 luche » Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #18 poslato: Април 18, 2009, 07:28:16 »
Idi gore Idi dole

Četvoro poginulih u udesu u Nišu

U saobraćajnoj nesreći nedaleko od centra Niša, četiri osobe poginule, a jedna teško povređena. Automobil, usled neprilagođene brzine udario u drvo. Vatrogasci više od sat vremena izvlačili putnike.
Četiri osobe izgubile su život u teškoj saobraćajnoj nesreći jutros oko četiri časa na Bulevaru Nemanjića kada je vozač Nikola Stojanović (20) iz tog grada "mazdom 323" niških registarskih tablica udario u drvo, potvrdila je policija.
Na licu mesta poginuli su Uroš Tasić (20), Predrag Ranđelović(29) i Jelena Jovanović (26), svi iz Niša, dok je Jovana Radosavljević (23) iz Prokuplja podlegla povredama tokom operacije na Hiruškoj klinici usled teških povreda unutrašnjih organa.
Vozač Nikola Stojanović, prema rečima dežurni lekara na Neurohiruškoj klinici, zadobio je težu kontuziju mozga, ali je svestan, stabilan i nije životno ugrožen.
Prema navodima niške policije, uzrok neserće je neprilagođena brzina kretanja uslovima puta.
Pet ekipa Hitne pomoći i tri vatrogasne ekipe oko sat vremena borili su se da petoro putnika izvuku iz automobila.
Automobil se kretao iz pravca centra grada, a usled velike brzine, vozač nije uspeo da savlada krivinu na početku bulevara.

Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #19 poslato: Април 20, 2009, 07:06:56 »
Idi gore Idi dole

Preminula porodilja u Kragujevcu

Olivera Veljić preminula zbog komplikacija koje su nastale tokom porođaja, potvrđeno je RTS-u u Kliničkom centru u Kragujevcu.
Porodilja Olivera Veljić preminula je sinoć na odeljenju intenzivne nege u Kliničkom centru u Kragujevcu, zbog komplikacija koje su nastale tokom porođaja.
Veljićeva se porodila pre dvadesetak dana, ali nakon porođaja odstranjen joj je deo materice i debelog creva koje je zahvatila gangrena i amputirana joj je leva noga.
Oliverin suprug tvrdi da je porođaj počeo normalno. Onda joj je, prema rečima lekara, pukla stomačna aorta, urađen je carski rez i krenuli su u borbu za život majke i bebe.
Posle dva dana i više litara izgubljene krvi urađena je operacija, sastavljeni pokidani krvni sudovi, podvezane vene, zbog čega su joj noge ostale bez krvi.
Oliverin suprug kaže da je bila zdrava tridesetdevetogodišnjakinja, koja je već imala dva porođaja.
U Kliničkom centru u Kragujevcu kažu da je bolovala od teške anomalije krvnih sudova, a obavljena vanredna kontrola stručnjaka Ministarstva zdravlja pokazaće da li je bilo propusta u lečenju.

Uvod u tužni rasplet

POSLE POROĐAJA OSTALA INVALID!

Oliveri Veljić iz Kragujevca zbog neverovatnih komplikacija tokom porođaja amputirana leva noga, a lekari kažu da će ostati i bez desne
Kragujevčanka Olivera Veljić doživela je strahovitu nesreću tokom rutinskog porođaja u gradskoj bolnici! Doktori su joj posle iznenadnih komplikacija jedva spasli život, u prethodnih 12 dana imala je ukupno četiri teške operacije, amputirana joj je leva noga, a lekari najavljuju da će ostati i bez desne.
Oliverina beba je na odeljenju neonatologije, a njen muž Danilo Veljić juče nam je ispričao detalje potresne sudbine koja je zadesila ovu porodicu. On kaže da je Olivera u kragujevački Klinički centar primljena u četvrtak, 26. marta. Dobro se osećala, a analize krvi su bile u redu.

Drama

- Olivera je tokom trudnoće uradila analize plodove vode i tada je sve bilo kako treba. Urađen joj je i serklaž da bi se onemogućio prevremeni porođaj. Kada joj je u subotu, 28. marta, uveče pukao vodenjak, pozvala me je iz bolnice sva srećna. Čuli smo se još jednom tokom noći, a kada sam je pozvao ujutru, lekari su mi rekli da dođem lično u bolnicu. Sačekali su me bledi. Rekli su da je porođaj krenuo prirodnim putem, da joj je pukla materica, zatim i trbušna vena, da joj je izvađen deo materice i da je mnogo iskrvarila. Beba je odmah smeštena na neonatologiju. Ginekolozima su, kako sam obavešten, tokom operacije dotrčale u pomoć kolege vaskularni hirurzi. Operisali su je pet sati. Rekoše mi da je čudom preživela, ali tada su se čuda za nas završila - priča Danilo.
U danima koji slede, u nedelju i ponedeljak, počinje Oliverina borba za život na odeljenju intenzivne nege. Ona traje već 12 dana. Lekari su dali sve od sebe, kaže Danilo, ne želeći nikoga da izdvaja.

Teško stanje

- Trebalo je da moja žena već u ponedeljak, 31. marta, bude prevezena u Beograd, ja sam obezbedio preko prijatelja i helikopter. Posle su mi kragujevački lekari rekli da su njihove kolege iz Beograda objasnile da oni ne mogu da urade ništa što već nije urađeno u Kragujevcu. U utorak joj je urađena druga operacija, kojom je rukovodio lično dr Radomir Pavlović, direktor Kliničkog centra.

Danilo kaže da je u sredu, 3. aprila, potpisao saglasnost da njegovoj ženi bude amputirana leva noga jer joj krv iz trbušne duplje više uopšte ne cirkuliše ka nogama.
- Juče mi je traženo da potpišem saglasnost da joj bude amputirana i desna. Pitam se šta se zapravo s mojom ženom dešava. Zašto je otišla na porođaj kao zdrava žena, a završila u šok sobi? Želim to da pitam zbog moje Olivere, koja radi kao radnik na protivpožarnoj zaštiti u Domu zdravlja i koja bezgranično veruje u moć medicine. Pozvao sam i inspekciju pri Ministarstvu zdravlja, samo da dobijem odgovore - kaže Danilo Veljić.

- Ovo je potez očajnika i moja obaveza prema njoj da pozovem u pomoć ako neko zna kako da joj pomogne i da tražim odgovore na pitanja koja me muče - kaže Danilo.

Klinički centar u Kragujevcu saopštio je juče da je zdravstveno stanje pacijentkinje Olivere Veljić teško. U lečenje je uključen multidisciplinarni tim stručnjaka. Preduzimaju se sve mere intenzivnog lečenja. O daljem toku i prognozi izjašnjavaće se lekarski konzilijum, saopštio je Klinički centar.

Drama
Olivera Veljić iz Stanova kod Kragujevca krenula živa i zdrava na porođaj, a za nekoliko dana joj odstranjen deo materice i debelog creva i leva noga

KRAGUJEVAC - Tridesetdevetogodišnja Olivera Veljić, radnica Doma zdravlja u Stanovu, porodila se u Kliničkom centru u Kragujevcu na carski rez 29. marta, a zbog teških komplikacija koje su zatim usledile i nakon četiri operacije u samo četiri dana, nesrećnoj ženi odstranjen je deo materice, deo debelog creva, a zatim nekoliko dana kasnije amputirana leva noga.

Lekari su juče tražili saglasnost od njenog supruga Danila Veljića da joj se amputira i desna noga! Oliverin život visi o tankoj niti, a drama u porodici Veljić tek predstoji. Dvoje dece ne zna šta im se dešava s majkom i očekuje njen dolazak iz porodilišta zajedno sa bebicom!
- Olivera je imala treću trudnoću, redovno kontrolisanu i praćenu. Imamo još dve devojčice, jedna rođena na sam dan NATO bombardovanja, a druga četiri godine kasnije na isti dan. Tokom ove poslednje trudnoće urađena joj je provera plodove vode i bilo je sve u redu. Urađen joj je i serklaž da bi se sprečio prevremeni porođaj. Apsolutno nije bilo nikakvih poremećaja. Sa 39 godina Olivera nije imala nikakvu bolest, niti se žalila na probleme sa krvnim sudovima - kaže Danilo.

U četvrtak 26. marta, zbog sumnje da joj je konac od serklaža pukao, Danilo je odveo suprugu u Klinički centar. Primio ju je dežurni lekar, rekao da je sve u redu. Olivera je ostala na odeljenju.

- U subotu, u pola osam uveče, Oliveru sam video poslednji put zdravu. Oko pola jedanaest uveče pozvala me i rekla da joj je vodenjak pukao i da je pripremaju za porođaj - kaže Danilo. U dva ujutro svekrva se čula sa Oliverom, a ona je veselim glasom rekla da mirno spavaju i da ne brinu.

- U sedam sati zovem, ali Olivera se ne javlja. Pozovem bolnicu oko devet, lekari kažu da dođem hitno. Jasno mi da nije sve u redu. Sačekali su me dr Marija Šorak, njen stariji kolega iz smene i još jedan lekar. Kažu mi da je porođaj počeo prirodnim putem, da je došlo do pucanja materice i da je Oliveri urađen carski rez. Prilikom porođaja pukla je stomačna aorta. Izvadili su bebu, koja je bila poluživa. U otpusnoj listi piše i da je beba bila reanimirana i prebačena je na neonatologiju. Bebino stanje je i dalje teško - kaže Danilo.

Danilu su rekli da je Oliveri deo materice odstranjen, da je izgubila više od 4,5 litra krvi. Ugrađen joj je veštački deo vene i prebačena je u šok sobu. Operacija je, zajedno s porođajem, trajala više od četiri sata.

- Rekli su mi da ne mogu da joj zaustave krvarenje. Podvezali su joj glavnu venu za snabdevanje donjih ekstremiteta krvlju. U nedelju ujutro davali su joj jedan odsto šanse da preživi - priča Danilo.
U ponedeljak uveče konzilijum lekara odlučio je da je transportuje za Beograd, ali se od toga odustalo nakon konsultacija s hirurzima iz Beograda i ocene da je u Kragujevcu primenjena adekvatna terapija. Lekari Kliničkog centra ponovo operišu Oliveru u utorak uveče. Operaciji, koja traje 6,5 sati, prisustvovao je i dr Radomir Pavlović, direktor Centra. U četvrtak, Danilo potpisuje saglasnost da se Oliveri amputira leva noga.

- Danas, jedanaestog dana od porođaja, zovu me da dam saglasnost za amuptaciju i desne noge. Na porođaj je otišla živa i zdrava, a sada umire - kaže Danilo.
Oliverina porodica obavestila je inspekciju Ministarstva zdravlja i, kako saznajemo, inspektori su već na licu mesta.   

BORBA  ZA ŽIVOT

Na našu molbu da dobijemo informaciju zbog čega se porođaj Olivere Veljić dramatično iskomplikovao, najpre nam je odgovoreno da te podatke ne možemo dobiti zbog zaštite prava pacijenata. Nakon što smo obavestili Klinički centar da imamo saglasnost Oliverinog supruga da pišemo, dobili smo nepotpisan i neoveren odgovor faksom iz Kliničkog centra, u kome se doslovno kaže:
„Zdravstveno stanje pacijentkinje Olivere Veljić, koja se trenutno nalazi u Centru za anesteziju i reanimaciju, na odeljenju Intenzivne nege, teško je. U lečenje je uključen multidisciplinarni tim stručnjaka. Preduzimaju se sve mere intenzivnog lečenja. O daljem toku i prognozi izjašnjavaće se lekarski konzilijum.“ Nezvanično saznajemo da Olivera Veljić ima tešku anomaliju krvnih sudova, ali lekari nisu želeli da o tome i zvanično govore.

Oliverin suprug Danilo(40) je izjavio za „Alo!“ da se ona osećala dobro i da su se tog dana, kada ju je odveo u bolnicu, čuli nekoliko sati pre porođaja.
- Bila je vesela! Porodila se oko pet sati ujutru, sedam dana pre nego što je ušla u deveti mesec.

« Poslednja izmena: Април 20, 2009, 11:32:30 luche » Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #20 poslato: Април 24, 2009, 09:43:25 »
Idi gore Idi dole

Devojku zaklao na rođendan

Vladimir Babić (33) iz Sremske Mitrovice zaklao je u petak oko 13 časova u hodniku zgrade u Vasinoj ulici 24 devojku Tijanu Puzić. Mladić je kuhinjskim nožem devojci, koja je u petak trebalo da proslavi 21. rođendan, naneo nekoliko smrtonosnih uboda po vratu, zbog čega je ona na mestu ostala mrtva.

Posle zločina, Babić je pozvao policiju, a zatim se popeo na krov zgrade u nameri da skoči. Međutim, predomislio se i mirno predao pripadnicima MUP-a.
Sve se odigralo ispred ulaznih vrata iznajmljenog stana broj 15 na četvrtom spratu gde su momak i devojka živeli. Navodno, ubistvu je prethodila kraća svađa. Puzićeva je u jednom trenutku krenula ka izlaznim vratima, posle čega je Babić iz kuhinje uzeo nož, sustigao je na hodniku ispred stana i nekoliko puta ubo devojku po vratu. Devojka se sva krvava stropoštala na pod. Kada je video šta je uradio, ubica je telefonom pozvao policiju i sve ispričao. Zapretio je da će se ubiti skokom sa zgrade, a zatim prekinuo vezu. Pre dolaska inspektora, Babić se popeo na krov, ali je ubrzo odustao i sišao. Mirno se predao policajcima.
Na mesto zločina ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći. Nažalost, povrede na vratu devojke su bile fatalne, pa su lekari mogli samo da konstatuju smrt.
Zašto je momak svirepo ubio devojku sa kojom je živeo za sada nije poznato. Komšije kažu da su ih znali samo iz viđenja i da nisu bili problematični.
Policajci su ubicu oko 15 časova prevezli u zgradu PU Beograd, gde mu je određeno zadržavanje od 48 sati. Posle toga će biti izveden pred istražnog sudiju Okružnog suda u Beogradu.

Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #21 poslato: Мај 04, 2009, 08:11:00 »
Idi gore Idi dole

U saobraćajnoj nesreći u Indiji 30 žrtava

U teškoj saobraćajnoj nesreći u indijskom delu Kašmira poginulo je 30 osoba. Nesreća se dogodila kada je vozač autobusa izgubio kontrolu nad vozilom i survao se niz liticu visoku 244 metara. Nijedan putnik nije preživeo.
Trideset osoba poginulo je kada se prepun autobus putnika survao niz liticu u reku u indijskom delu Kašmira, saopštila je indijska policija.
Vozač autobusa izgubio je kontrolu nad vozilom i survao se sa litice visoke 244 metara, u veoma brzu planinsku reku Čenab, rekao je jedan policijski zvaničnik i dodao da nijedan putnik iz autobusa nije preživeo.
Nesreća se dogodila u planinskom regionu, udaljenom oko 240 kilometara severoistočno od Džamua, jednog od najvažnijih gradova u indijskoj državi Džamu-Kašmir.
Agencije javljaju da je u autobusu koji može da preveze 25 putnika, u trenutku nesreće bilo 30 ljudi. U maju i oktobru prošle godine, u ovom regionu, u dve saobraćajne nesreće poginulo je više od 50 osoba.
U Indiji su česte saobraćajne nesreće, čiji uzrok su u najvećem broju slučajeva dotrajala vozila sa previše putnika i neoprezna vožnja po veoma lošim putevima.

"The Kishtwar-bound bus skidded off the road and fell into the river at Kandni-Phagumarh area around 12.30 p.m."

Najmanje 28 mrtvih u udesu u Iranu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u Iranu život je izgubilo najmanje 28 ljudi, dok se devetoro zbog povreda nalazi u bolnici. Nesreća se dogodila kada je zbog neprilagođene brzine i mehaničkog kvara autobus udario u zgradu.
Najmanje 28 osoba poginulo je na zapadu Irana, a devetoro je povređeno kada je autobus u kojem su se nalazili hodočasnici udario u zgradu pored puta, izvestili su lokalni mediji, pozivajući se na navode policije.
Nesreća se dogodila u provinciji Ilam, koja se graniči sa Irakom, a uzrok je, prema rezultatima policijske istrage, bila nedozvoljena brzina i mehanički kvar vozila.
"Putnici su krenuli u obilazak iračkih hramova. Povređeni su prebačeni u bolnice", rekao je predstavnik lokalne policije.
Hodočasnici su išli od zapadnog grada Kermansaha do pograničnog grada Mehrana odakle je trebalo da putuju dalje u Irak. Stotine hiljada Iranaca svake godine putuju na hodočašće u Irak da posete svete šiitske hramove.
Iran je, prema broju saobraćajnih nesreća, na samom vrhu svetske lestvice.
Prema podacima iz marta 2005. godine, u toj zemlji je u udesima za godinu dana život izgubilo više od 26.000 ljudi.

za iransku nesreću nigde nema vremena....
Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #22 poslato: Мај 18, 2009, 10:00:18 »
Idi gore Idi dole

nema vremena, i ne mogu napraviti kartu, ali ovo ne sme da se ne spomene...

Dvojica dečaka pretukla druga na smrt

BELA CRKVA - Maloletni G.K. (16) i njegov vršnjak Lj.S. iz sela Grebenac kod Bele Crkve uhapšeni su juče zbog sumnje da su u subotu po podne na smrt pretukli četrnaestogodišnjeg Georgija L. iz istog sela.

Kako „Blic” saznaje, ubijeni dečak je preključe otišao da bere trešnje, a za njim i G.K., njegov mlađi brat I.K., i Lj.S. Popeli su se na drvo, počeli s branjem plodova kada je, prema nezvaničnim informacijama, Georgije slučajno zakačio druga G.K. Dečak, koji je navodno pre polaska na branje popio neko pivo, iznervirao se, uzeo motku i počeo da udara nesrećnog dečaka. U tome mu se pridružio i Lj.S. Besomučno su motkama udarali dečaka i kako saznajemo, razbili mu glavu, zube i polomili kosti. Udarali su ga ne osvrćući se na dečakovo zapomaganje. Kada je on nepomičan pao, G.K. i Lj.S. su se vratili u selo, a sa njima i mali I.K.
Prema nezvaničnim saznanjima „Blica”, mali I.K. je preksinoć po povratku kući ocu ispričao da su G.K. i Lj.S. motkama pretukli Georgija i ostavili ga. Otac je, navodno, tada pretukao G.K., ali nije pozvao policiju i prijavio šta je njegov sin uradio. Roditelji ubijenog dečaka takođe nisu prijavili policiji da se njihov sin nije vratio kući.
Telo dečaka našao je Josika Negovan, meštanin sela Grebenac, koji je juče ujutro traktorom krenuo na svoju njivu. Njegov unuk ga je upozorio da se između dve njive, na potezu Ćetate (arheološko nalazište „Tvrđava“) nalazi nepomično krvavo ljudsko telo. Pozvao je policiju.
Josika Negovan, šezdesetdvogodišnji penzioner kaže da ni od svojih predaka nije čuo za ovako monstruozan zločin.
- Prizor je bio strašan. Nisam poznavao ubijenog dečaka, ali i da jesam teško da bih ga prepoznao. Glava mu je bila skroz crna od krvi, unakaženog lica ležao je neprirodno. Čuo sam da su ga tukli teškim kočevima, ko zna koliko dugo. Juče kada sam išao na njivu bio je uviđaj. Jedan od te dvojice tvrdi da ga nije tukao, iako ima fleke od krvi na odeći. Čuo sam da kaže da je to od trešanja, kaže Josika Negovan.
- Ovako nešto nije se desilo u selu. Ne sećam se da je ovde ikada neko ubijen. Svi smo šokirani. Ubijeno je dete, i što je još monstruoznije, ubice su deca - kažu drugi meštani ovog sela.
Za malog Georgija kažu da je bio bistro dete, da je čak ove godine postao član lokalnog šah kluba. Članovi kluba su ga juče tražili jer je trebalo da putuje s njima u Banatski Brestovac na meč Južnobanatske lige, gde je trebalo da igra na osmoj tabli. Njegova majka im je rekla da je on kod druga, koga su pozvali na mobilni telefon. Dečak im je, međutim, rekao da Georgija nije video i da ne zna gde je on. Otputovali su u Banatski Brestovac i usred meča jednog igrača su pozvali poznanici iz Grebenca i javili mu da je dečak nađen mrtav i da je ubijen.
U kući porodice Luka nesreća stanuje odavno. Doselili su se u Grebenac iz Vojvodinaca, jer im se u tom selu zapalila kuća. Žive u teškoj bedi, od socijalne pomoći i ponekog dinara koji otac Jonel zaradi od nadnica i čuvanja seoskog krda krava. Majka Valerija ima mentalnih zdravstvenih problema, a još troje njenih mališana, desetogodišnji brat i dve male sestre pokojnog Georgija, su nemi. Nemaština im je podstanar ceo život.
- Otišao je na trešnje, a oni za njim. Nikada se sa decom nije svađao, bio je pametan i dobar, imao je puno drugova, kaže Jonel Luka, otac pokojnog dečaka.
- Tražio sam ga celu noć. Ujutru sam morao da izađem sa kravama. Oko podne su došli iz sela da mi kažu da mi je sin povredio nogu. Kada sam došao kući saznao sam da je mrtav, da su ga bezdušno ubili, kaže tiho Jonel, gledajući u prazno.

Trešnje platio glavom

SAMO da su mi ga ostavili živog. On je bio jedina uzdanica u mom životu i neko na koga sam mogao u starosti da se oslonim. A otišao je da nabere mlađem bratu i sestrama malo trešanja. Muka nas je strašna snašla.
Grcajući priča Jon Luka, otac Georgija (13), kojeg su dvojica maloletnika svirepo ubila u subotu po podne u selu Grebenac nadomak Bele Crkve.
Kršeći ruke, izmučenog lica, otac ispred stare i trošne kuće. Pristiže rodbina i prijatelji. Izjavljuju saučešće. A, iz sobe, u kojoj se nalazio beli sanduk, čuli su se samo bolni krici dečakove majke. Tek pokoji put proviri u dvorište. Pogleda u zapaljene sveće i dodirne vence. Onda ga je ispratila na večni počinak.
- Ne znam otkud on sa njima - pali cigaru i umornom rukom odmahuje Jon. - Mislim da se nikada nisu družili. Stvarno mi nije jasno. Kada sam u subotu došao kući, mislio sam da je Georgije otišao da spava kod drugara. To je često radio. U nedelju rano ujutru, međutim, zvao me je kum i rekao da su ga pronašli i da su mu slomljene noge. Bože, nisam ni znao da je mrtav. Pa, nikad mi ni ružnu reč nije rekao.
Došli drugari iz škole. Sa direktorkom i razrednim starešinom. Da se pozdrave od odličnog đaka i prijatelja.
Pričaju kako je bio najmlađi član seoskog šah kluba. Mladi talenat za metamatiku, ali i sport - fudbal.
- To mi je najpametnije dete, nesreća je takva da su mi ostala deca bolesna - govori nam Georgijev otac, čije su se oči pomutile od bola i suza. - Znao je sve da mi pomaže oko kuće, a kad ne ide u školu, sa mnom je čuvao krave. Tuga. Pre nego što je izašao tog crnog dana, kao da je osetio da će mu se nešto desiti. Poljubio je braću i sestre i zauvek zatvorio vrata ovog doma.
Telo dečaka pronašao je u nedelju ujutru na svojoj njivi Josika Negovan. Kada je primetio beživotno telo dečaka, pozvao je policiju. Inspektori MUP odmah su priveli G. K. (16) i Lj. S. (16). Njima je sudija Okružnog suda u Pančevu odredila pritvor do 30 dana.
- Njega su i mrtvog tukli - pokazuje Negovan mesto gde je pronašao telo. - Bio je krvav i crn. Ležao je na stomaku, a glava mu je bila razbijena. Bio je samo u gaćicama, a nedaleko odatle pronađene su patike. Majica je bila na drvetu trešnje.
Šta je prethodilo zločinu još se ne zna. Svi nagađaju, ali se pretpostavlja da su svi dečaci zajedno došli do njiva, gde je drvo trešnje. U jednom trenutku G. K. i Georgije su počeli da se svađaju. Rasprava je prerasla u tuču, pa su G. K. i Lj. S. uzeli motke i počeli da biju Georgija. Tragediju i mučenje gledao je i osmogodišnji I. K., brat G. K.
Po rečima Jonela Konstantina, oca G. K., osumnjičenog za ubistvo, njegov sin je zapretio mlađem bratu da ukoliko kaže šta je uradio, da će ga ubiti. Dete je celu noć plakalo, ali nam je samo rekao da se G. K. potukao.
- Policija je pronašla njegovu krvavu garderobu i obuću - priča Konstantin. - Ništa nisam primetio, niti sam mogao da naslutim tragediju.
Dok objašnjava šta se dogodilo, I. K., koji je prisustvovao prebijanju na smrt, samo je rukama počeo da tegli majicu i da udara pesnicama. Kaže, tako je njegov brat počeo da bije dečaka iz komšiluka.
- To je moj sin uradio i zbog toga treba ceo život da pati - besno, kroz zube, izustio je Konstantin.
Dvojici maloletnika iz Grebenca je određen pritvor do 30 dana i protiv njih biće sproveden poseban - pripremni postupak, kojim će rukovoditi sudija za maloletnike.

ANĐELU ODSEKLI KRILA
ZAHVALJUJUĆI pomoći meštana, Georgijevih profesora i školskih drugara, koji su skupili novac za sahranu, više nego siromašni roditelji ubijenog dečaka ne bi imali sredstava da sahrane najstarijeg sina. Ali, preovladala je blagonaklonost Grebenčana prema dečaku, koji je, kažu, uvek bio vedrog duha, lepo vaspitan i odan prijatelj. Njegovi iskreni drugari ispratili su ga rečima "Odsekli su ti krila, nećeš više leteti sa nama", koje su na rumunskom jeziku zapisali u knjizi žalosti u Osnovnoj školi "Mihai Sadoveanu".

MENTALNO OBOLEO
MOJE dete je mentalno obolelo i ima epilepsiju. On nije u stanju sam ni pertle da veže. Ne mogu da verujem da je tako nešto uradio. Za sve je kriv G. K., koji ga je stalno negde vukao i terao svašta da radi - rekao nam je Jon Nika, otac Lj. S.
Kada je došla policija, kako priča Nika, on je samo ponavljao: "Nisam ja, nisam ja".

Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #23 poslato: Мај 22, 2009, 02:28:16 »
Idi gore Idi dole

Sud smanjio kaznu pedofilu

JAGODINA - Veće Okružnog suda u Jagodini izreklo je presudu Aleksandru Mijalkoviću (39) iz Vinorače kojom se prvobitna kazna sa godinu dana smanjuje na osam meseci zatvora, zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje. Mijalković je u decembru prošle godine napao dve devojčice od 10 i 13 godina.

Manijak upao u zamku policije

Jagodinska policija juče je sprečila Aleksandra Mijalkovića (39) iz Vinorače da počini još jedno krivično delo nedozvoljene polne radnje nad maloletnicom. Mijalković, koji je u januaru osuđen na godinu dana zatvora i pušten na slobodu do pravosnažnosti presude, pozivao je M. S. (17) iz Paraćina i davao joj lažne podatke o sebi kako bi zakazao susret. Policija je pratila Mijalkovića i uhapsila ga kada se našao s maloletnom devojkom.
Prema nezvaničnim informacijama, Mijalković je duže vreme uznemiravao M. S. i pokušavao da je pozove na sastanak. Kada su pozivi prerasli u uznemiravanje, M. S. ga je prijavila policiji koja je organizovala zamku. U trenutku njihovog susreta u Jagodini, i osnovane sumnje da će počiniti delo nedozvoljene polne radnje, policija ga je privela. Mijalković je u decembru prošle godine uhapšen zbog napada na dve devojčice, a posle procesa koji je izazvao veliku pažnju javnosti, odlukom Okružnog suda u Jagodini osuđen je na kaznu zatvora od godinu dana. Međutim, preinačenjem odluke Opštinskog suda pušten je iz pritvora do pravosnažnosti presude. Tada je Veće Okružnog suda smatralo da “ne postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni ukoliko se pusti na slobodu nastaviti sa vršenjem istog krivičnog dela”.
- Sada se tek vidi koliku je grešku Okružni sud napravio jer ga je pustio iz zatvora. Prvo, kada je uhapšen po nalogu tadašnjeg v.d. opštinskog javnog tužioca, odmah pušten i slučaj je ušao u redovnu proceduru. Tek kada je republički javni tužilac Slobodan Radovanović odreagovao na naslove u novinama i zatražio hitan pritvor za Mijalkovića i smenu opštinskog javnog tužioca, slučaj je postao ozbiljan i izazvao veliku pažnju javnosti. Opštinski sud u Jagodini je doneo dobru odluku, da on u pritvoru čeka zatvorsku kaznu, ali tako nije mislio i Okružni sud. I šta sad? Ko je kriv? Okružni sud nije imao u vidu da je Mijalković i u Ćupriji radio iste stvari, ali da to nije procesuirano. Napao je dva deteta, a sad i jednu devojku. Čovek je opasan po okolinu i sklon je izvršenju krivičnih dela i za njega se nikada ne zna kada će i koga da napadne. Mogao je da napadne one dve devojčice iz osvete, a niko ne zna da li ih je možda posmatrao. Ponavljanje dela, i to dok čeka na zatvorsku kaznu, ozbiljan je znak da sa njim nešto nije u redu - kaže izvor “Blica” blizak ovom slučaju.

Roditelji devojčica koje je napao u decembru, posle obaranja odluke Opštinskog suda od strane Okružnog, bili su šokirani njegovim puštanjem na slobodu. Danas oni znaju da su bili u pravu.
- Ne samo da mi je tada život bio pakao, jer vam se sve poremeti kada pustite dete u prodavnicu i neko ga uvuče u prolaz i govori mu da treba oralno da ga zadovolji. Život nam ni posle odluke Okružnog suda nije bio bolji. Pratili smo tri meseca dete u školu i sačekivali je. Ona je postala zatvorena i plašljiva. Taj čovek, iako živi u Vinorači, ima stan blizu naših zgrada. Nikad nisam znao kada ću da ga sretnem ili da li će ona da ga sretne kada bude bila sama. Od početka smo tvrdili da je ovo veliki propust pravosuđa i sada se pokazalo da smo u pravu. Još jedna mlada osoba je morala da bude izložena strahu i maltretiranju. Da li treba da podsetim da sam doživeo šok kada ga je istog dana tadašnji opštinski javni tužilac pustio na slobodu i da sam sa čekićem u ruci, pošto nemam oružje, tražio po gradu? Šta bi bilo da sam ga tada sreo? To su nečuvene odluke ljudi iz našeg pravosuđa - kaže otac desetogodišnje devojčice koja je napadnuta u decembru.
Mijalković je tada prvu devojčicu sačekao ispred zgrade, išao sa njom do prodavnice, a onda je uvukao u prolaz, pričao vulgarnosti i tražio da ga ljubi i oralno zadovoljava, ali je naišao neko od komšija i devojčica je pobegla. Drugoj je pokušao da se približi tako što se raspitivao za njene roditelje i poljubio joj ruku, posle čega je ona pobegla. Napadaču je određen policijski pritvor od 48 sati, a danas će biti izveden pred istražnog sudiju.
Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #24 poslato: Мај 23, 2009, 12:55:05 »
Idi gore Idi dole

Sudar autobusa koji su prevozili đake

Jedna devojčica je poginula, a najmanje 12 osoba povređeno je u sudaru dva đačka autobusa u blizini sela Balajnac na putu Merošina-Niš, potvrđeno je u MUP-u. Život jednog deteta još u opasnosti. Uzrok nesreće najverovatnije neodgovarajuće držanje odstojanja između autobusa.
U sudaru autobusa u blizini sela Balajnac na putu Merošina-Niš, 13-godišnja učenica S.B. je poginula, a jedno dete je zadobilo teške povrede opasne po život, saopštila je niška policija.
Izveštaj reportera RTS-a Dejana Tasića i izjava lekara Dragoljuba Živanovića
Teške telesne povrede zadobila su tri učenika, a devet učenika je zadobilo lake telesne povrede.
Do nesreće je došlo kada je autobus iz kolone kojim je upravljao Jovan Jovanović iz Niša u sustizanju čeonim delom udario u autobus kojim je upravljao Nebojša Stevanović iz Prokuplja, a zatim su i jedan i drugi autobus sleteli sa kolovoza, objasnila je istražni sudija Opštinskog suda u Prokuplju Ivana Niketić.
Autobusi "Niš-ekspresa" prevozili su decu šestog razreda Osnovne škole "Nikodije Stojanović Tatko" iz Prokuplja na đačku ekskurziju u Resavsku pećinu.
Ekipe niške, merošinske i prokupačke hitne pomoći prebacile su povređene u Klinično-bolnički centar u Nišu, dok su neki sa lakšim povredama upućeni na odeljenje prokupačke bolnice.
Devetoro dece sa lakšim i težim povredama zbrinuto je na odeljenju ortopedije Niškog kliničkog centra, potvrdio je primarijus Dragoljub Živanović.   
Život 13-godišnje učenice J.S, koja se nalazi na odeljenju neurohirurgije, je u opasnosti, a povređeni su i direktorka škole Nada Pribak i nastavnici M.S. i R.B.
"Do udesa je došlo zbog kontakta dva autobusa koji, po svoj prilici, nisu držali propisano rastojanje. Drugi autobus udario je u prvi i oba su sletela sa kolovoza", objasnila je istražni sudija Ivana Niketić.
Prema njenim rečima, posle tehničkog pregleda vozila utvrdiće se tačno šta je moglo da izazove sudar, a da će u toku dana vozači autobusa "Niš-ekspresa" biti saslušani.
Škola je, nakon udesa, otkazala sve planirane ekskurzije.
Nesreća se dogodila oko sedam časova, a saobraćaj kod uključenja sa magistralnog puta Prokuplje-Niš na autoput Niš-Beograd, normalizovan je tek oko 10.30 časova.
Na mestu udesa bila su dva vatrogasna vozila, vozila hitne pomoći i nekoliko vozila policije.

Na Dečjoj klinici u Nišu zbrinuto 15-oro dece

Na Dečjoj klinici niškog Kliničkog centra zbrinuto je petnaestoro dece koja su povređena u jutrošnjoj saobraćajnoj nesreći kada su se sudarila dva đačka autobusa na regionalnom putu kod Merošine

Na odeljenju ortopedije smešteno je devet učenika koji nisu životno ugrozeni, a u toku je dijagnosticiranje povreda.
Osim učenika, i dve odrasle osobe su zbrinute na ortopedskoj klinici niškog Kliničkog centra.
U Birou za informisanje Ministarstva unutrašnjih poslova agenciji Beta je rečeno da je jedna devojčica poginula u saobraćajnoj nesreći.
U tom Birou agenciji Beta je rečeno da se nesreća dogodila u 7.05, kada su se sudarila dva autobusa koja su prevozila učenike šestog razreda iz Prokuplja na ekskurziju.
Na licu mesta još su dva autobusa Niš ekspresa. Do nesreće je došlo kada je drugi autobus iz kolone udario u autobus ispred njega.
Saobraćaj je zaustavljen, a kod mesta udesa su dva vatrogasna vozila, vozila hitne pomoći i nekoliko vozila policije.
U autobusu su bili učenici šestog razreda Osnovne škole "Nikodije Stojanović Tatko" iz Prokuplja, koji su se uputili u Resavsku pećinu na ekskurziju.
Škola je, nakon udesa, otkazala sve planirane ekskurzije.
Niška policija još nije izdala saopštenje o uzrocima nesreće.

Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #25 poslato: Мај 23, 2009, 01:42:32 »
Idi gore Idi dole

Dečaka udarilo 25.000 volti

POŽEGA - Nemanja Spasojević (16), učenik prvog razreda Srednje poljoprivredne škole "Ljubo Mićić" u Požegi, u sredu je teško povređen na požeškoj železničkoj stanici, kada se popeo na vrh vagona cisterne i došao u zonu kontaktne mreže. Usledio je strujni udar od 25.000 volti, posle čega je u kritičnom stanju, sa teškim opekotinama, školarac prebačen u bolnicu.
- Nesreća se dogodila u 13.15 časova, kada su indikatori u našem centru za daljinsko praćenje pokazali da je došlo do prekida napajanja mreže. Odmah posle udara od 25.000 volti, dečak je bio svestan, davao je znake života i hitno je prebačen u užičku bolnicu - kaže Nenad Stanisavljević iz Železnica Srbije.
U Užicu je ustanovljeno da je Nemanja zadobio strahovite opekotine, a zatim je u kritičnom stanju transportovan u Beograd.
- Dečak ima opekotine lica, grudnog koša, nogu... Primljen je bez svesti, usledila je reanimacija, pa je u svesnom stanju transportovan - navodi dečji hirurg Zdravko Kalaba, ne želeći da prognozira dalji tok zbrinjavanja dečaka.
Neposredno pre udara, dečak je primećen
dok se približavao stanici u društvu dvadesetak đaka, u vreme kada školarci posle časova masovno prelaze prugu, kako bi stigli do grada, ili sačekali prevoz do kuće. Svi su, osim Nemanje, zaobišli kompoziciju, a on se popeo na krov vagona cisterne, koja je stajala na šestom koloseku, u nameri da što brže pređe prugu. Šta je školarca nevelo da se odvoji od grupe nije poznato.
- Ostali đaci iz grupe su ga zadržavali, govorili su mu da se ne penje. On im je rekao da "samo hoće nešto da vidi" - kaže direktor škole Milan Marinković.
Kada je do strahovitog praska došlo, školarci koji su se tu zatekli, podigli su Nemanju sa kamenja, na rukama su ga odneli do lekara u stanici.
Na požešku železničku stanicu su pored medicinara, odmah posle incidenta došle ekipe Železnica Srbije i policije, kao i pravosudni organi, koji su obavili uviđaj.

NIŠTA OD PASARELE
NEBROJANO puta škola, sa mesnom zajednicom Visibaba, tražila je i od lokalne vlasti i nadležnih ministarstava da se za đake obezbedi siguran prelaz preko pruge. Čak je podnet i konkursni predlog da se to uradi iz sredstava Nacionalnog investicionog plana. Ali, rezultata nije bilo.
- Za opštinu je pasarela previše skupa, toliko novca nema u gradskoj kasi. S druge strane, čak ni policija, od koje smo tražili da reaguje, nema mogućnost da zabrani prelazak preko pruge, jer ne postoji alternativna staza - kaže Marinković.

SVEDOCI UŽASA
ŠKOLARCI, njih petoro koji su gledali užas na pruzi, u pratnji direktora škole Milana Marinkovića i razrednog starešine Milovana Vuksanovića, u sredu po podne su pregledani na dečjem odeljenju Opšte bolnice u Užicu, jer su pojedini među njima bili u velikom šoku! Neki su od stresa imali ubrzan puls, neko je u suzama, neko bled i ćutljiv razmišljao o strahoti koja se dogodila.
- Na predlog požeške Hitne službe, decu smo doveli u Užice. Pregledao ih je kardiolog - kaže Vuksanović, ističući da je Nemanja dobro vaspitano dete. - Šta ga je navelo da se popenje na vagon, ko to zna.

Trčao u školu, podleteo pod voz

Momčila Nikolića (16) u selu Potočanje kod Sevojna pregazio je voz dok je neoprezno pretrčavao prugu da ne bi zakasnio u školu. Nesrećni dečak bio je učenik prvog razreda Poljoprivredne škole iz Požege, a dva dana pre pogibije bio je očevidac nesreće na Železničkoj stanici kada je njegov školski drug N.S. (16) teško povređen od strujnog udara.

Nesreća na barskoj pruzi dogodila se juče u 6.30, a zauvek će ostati tajna kako Momčilo nije spazio voz koji mu se približavao iz pravca Užica na preglednom delu pruge, niti čuo zvučni signal kojim ga je upozoravao mašinovođa spazivši ga kako se približava šinama.
Dečak je nekoliko minuta pre tragedije otišao iz kuće hraniteljske porodice Paunović, gde je živeo poslednjih nekoliko meseci, žureći da ne zakasni na nastavu. U želji da što pre stigne na autobusku stanicu, potrčao je preko šina i na njega je naletela kompozicija na liniji Prijepolje-Beograd i usmrtila ga. Prizor je bio jeziv. Unakaženo telo dečaka ležalo je na pruzi, okolo razbacane školske sveske, obuća, đačka torba...
Nadležni sa železnice su juče obišli mesto nesreće i zaključili da mašinovođa nije imao mogućnost da ukoči kompoziciju.
- Zaustavni put ovog voza je sedamsto metara. U ovakvim situacijama jedino što mašinovođa može jeste da sirenom upozori na opasnost, što je i učinio, ali dečak nije reagovao - kažu železničari.
Momčilo Nikoloć
Slična nesreća nije se dogodila u Potočanjima od kada je barska pruga ovuda trasirana, iako na stotine ljudi ovde dnevno prelazi šine prekraćujući put do autobuske stanice. Bezbedna veza između Potočanja i autobuskog stajališta postoji, ali da bi se od sela do stanice došlo, treba proći putem ispod pružnog podvožnjaka i napraviti krug od nekoliko stotina metara.
- Kako je Momčilo živeo od rođenja, tako je nesrećan i umro - pričali su juče stanovnici Potočanja.
Momčilo Nikolić rođen je 1993. u Užicu, odakle je sa dve i po godine premešten u hraniteljski centar u Miloševcu kod Velike Plane. Tu je živeo sve do 1. septembra prošle godine kada je sreću našao kod Stojne i Milisava Paunovića koji su ga prihvatili u svoj dom. Nezvanično, Momčilo ima oba roditelja - otac mu živi u Užicu, a majka “negde u Srbiji”.
- Jabuka moja, bio je dete za primer. Tih, neprimetan, vredan, dobar đak. Valjda navikao na sirotinjski život, nikada od nas ništa nije tražio, stalno se trudio da ne bude na smetnji. Njegovog oca nikada nisam upoznala, a sa majkom mu se s vremena na vreme čujem telefonom - jecala je kraj pruge juče Stojna Paunović, Momčilova hraniteljica.
Momčilo se, uspela je da izusti nesrećna Stojna, u sredu zadesio na Železničkoj stanici u Požegi baš u vreme kada je njegov vršnjak i školski drug N.S. teško povređen. Dok je grupa đaka, želeći da prelaskom preko pruge prekrati put od škole do centra Požege prelazila železničku stanicu, N.S. se popeo na vagon-cisternu gde je upao u strujni luk visokog napona koji mu je naneo teške povrede opasne po život.
- Moj Momčilo bio je među prvima koji su pritrčali povređenom dečaku, čak ga je, ne prezajući od struje, i na ruke prihvatio, a onda sa njim otišao do užičke bolnice - kaže Stojna.

Posle vesti da je njihov učenik Momčilo Nikolić stradao na pruzi, nastava u Poljoprivrednoj školi je obustavljena. U školskom dvorištu jecali su i đaci i profesori, lelek je sablasno odzvanjao naseljem Visibaba.
- Danas je ovde trebalo da sviraju trubači, da uz muziku pratimo generaciju maturanata. Umesto toga, oplakujemo jednog mrtvog druga, a drugome se molimo za život - rekla je uplakana srednjoškolka.
Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #26 poslato: Мај 23, 2009, 02:48:50 »
Idi gore Idi dole

Sudar autobusa koji su prevozili đake

Jedna devojčica je poginula, a najmanje 12 osoba povređeno je u sudaru dva đačka autobusa u blizini sela Balajnac na putu Merošina-Niš, potvrđeno je u MUP-u.

prema još uvek nezvaničnim informacijama, poginula devojčica je danas slavila rođendan... i nesreća se dogodila kad je ustala da ponudi vozača bombonama...
ne znam, možemo kriviti i vozače, i stare autobuse, i nedostatak kontrole, i neobezbeđene železničke prelaze, i ministarstvo za saobraćaj... ali meni danas samo jedno pada na pamet... život je kučka... i tačka....

u moru jutrošnjih komentara u raznim medijima na vest, izraza saučešća, izliva besa, tuge, jedan me dokusurio...
Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #27 poslato: Мај 27, 2009, 12:27:52 »
Idi gore Idi dole

Porodilja tuži kragujevački GAK

Kragujevac -- Ana Lojanica, koja je na porođaju izgubila bebu, podnela je krivične prijave protiv direktora GAK Kragujevac Gorana Lukića i ginekologa Zorana Protrke.
Ona tvrdi da je zato što je carski rez obavljen sa zakašnjenjm izgubila bebu usled cepanja materice. Direktor kragujevačkog Kliničkog centra Radomir Pavlović i tadašnji direktor Ginekološko- akušerske klinike Goran Lukić, koji je u međuvremenu podneo ostavku, nisu želeli da daju bilo kakve izjave.
Ana Lojanica primljena je na odeljenje ginekologije u Kragujevcu po uputu direktora GAK-a doktora Gorana Lukića 21. aprila, dan pošto joj je istekao termin za porođaj.
Posle pet dana provedenih na odeljenju porodila se uz brojne komplikacije. Došlo je do prskanja materice, a zbog toga je, kako smatra, izgubila i bebu.
“Primljena sam na odeljenje zbog otoka, a doktor Lukić za tih šest dana nijednom me nije pregledao niti obišao”, priča Ana Lojanica.
Ana ističe da je svih pet dana provedenih na odeljenju ginekologije molila lekare da je porode carskim rezom jer je i prvo dete rodila na taj način zbog rizične trudnoće.
“U porođajnoj sali ja nisam videla lekara, tog Zorana Protrku, koji je bio dežuran na odeljenju, pa su mi se našle pedijatrijske sestre i babice”, navodi Ana Lojanica. Ona dodaje da se on posle pojavio, ali ne zna posle koliko vremena jer to nije bilo odmah.
“Na moje molbe da me porodi carskim rezom ginekolog Zoran Protrka nije se obazirao već je prirodnim putem započeo porođaj. Pritiskanjem stomaka kako bi izbacio plodovu vodu Protrka je ugrozio zdravlje bebe, ali i najverovatnije izazvao prsnuće materice”, kaže Ana.
“Moje zdravstveno stanje je takođe bilo izloženo riziku, došlo je do pucanja materice i ne znam da li se dete ugušilo u stomaku od vode i od krvi. Znam da sam primila dve boce krvi i posle se probudila u šok sobi, gde mi je rečeno da dete nije živo”, objašnjava Lojanica.
Prema njenim rečima, kasnije se pojavio i ginekolog Aleksandar Živanović, koji ju je porodio carskim rezom.
Međutim, Anin suprug smatra da se sa intervencijom zakasnilo.
“Na CTG-u se vidi jasno da su tonovi deteta bili u redu i samo su u jednom trenutku pali i to je trajalo deset minuta, priča Anin suprug, Vladimir Lojanica.
On smatra da je vreme prošlo dok su oni ustanovili da treba nešto da se preduzme, ali i dok je sišao lekar sa trećeg sprata i dok su pripremili operacionu salu.
“Mnogo je vremena prošlo da bi se uradilo nešto sa detetom”, tvrdi Vladimir Lojanica.
Krivične prijave Ana Lojanica podnela je, kako kaže, da bi sprečila da se ovakvi slučajevi ponove.
Pokušli smo da i od doktora Lukića saznamo zašto je došlo do komplikacija.
On je odbio da da bilo kakvu izjavu, ali nam je u telefonskom razgovoru rekao da je Ana imala tretman kao i svaka druga pacijentkinja.
Međutim, kako B92 saznaje, doktor Lukić je u međuvremenu podneo ostavku, ali zbog slučaja Olivere Veljić, koja je usled komplikacija na porođaju preminula 20. aprila u kragujevačkom kliničkom centru.
Direktor kragujevačkog kliničkog centra Radomir Pavlović takođe je odbio da komentariše slučaj Ane Lojanice, navodeći da u tu zdravstvenu ustanovu još nije stiglo obaveštenje o podnetim krivičnim prijavama.

"U nedelju, 26. aprila, pukao mi je vodenjak. Plodova voda bila je, umesto providna, braon-zelene boje. Porođena sam carskim rezom u 15 časova posle podne. "

Sačuvana
Argus
Administrator
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #28 poslato: Јун 02, 2009, 01:40:41 »
Idi gore Idi dole

Malo šta je u stanju da me užasne.
Ovo je jedna od tih stvari...

Par s mrtvim djetetom skočio u smrt sa 180 metara
Eastbourne, 02.06.2009., 10:20 | B.V.

Shrvani od boli zbog smrti svog petogodišnjeg sina , par iz Velike Britanije bacio se s litice visoke 180 metara, držeći dječakovo tijelo između sebe.

Policija pretpostavlja kako se ova tragedija dogodila nakon što se par dogovorio oko samoubojstva, zbog smrti njihovog sina, koji je preminuo prirodnim putem, od kratke i teške bolesti u njihovom obiteljskom domu. Par se dovezao u Eastbourne, u East Sussexu, do litice koja je ionako na lošem glasu kao mjesto čestih samoubojstava te s mrtvim tijelom sina, kojeg su zajedno s njegovim omiljenim medvjedićem stavili u ruksak, skočio u sigurnu smrt.

'Istražujemo što je točno dovelo do ove grozne tragedije, no zasad samo pretpostavljamo kako su roditelji dječaka bili toliko shrvani njegovom iznenadnom smrću, da su odlučili kako ni oni ne mogu živjeti bez njega", naveo je za Daily Mail neimenovani policijski izvor.

Njihova tijela u podnožju litice pronašla je obalna straža, a ekipu hitna pomoći i spasioce, čitav prizor je naprosto užasnuo. Spasioci su, između ostalog kazali kako u životu nisu vidjeli tragičniji prizor. Njihov identitet policija nije otkrila, a dosad se nije pojavio niti jedan svjedok te tragedije, koji bi mogao rasvijetliti što se zapravo dogodilo.

"Kad smo došli do njihovih tijela, primijetio sam torbu iz koje je virila glava, za koju sam isprva mislio da se radi o lutki, no kad sam prišao bliže, shvatio sam da se radi o djetetu", kazao Stuart McNab, pripadnik Obalne straže. Policija je sinoć pokušala doći do ostatka njihove rodbine, kako bi im prenijeli tragičnu vijest prije objave imena preminulih članova obitelji u medijima, no saznali su kako je većina njih na godišnjem odmoru.

Slični tragični slučajevi na istom mjestu zabilježeni su 1997. godine, kad je rastrojeni muškarac oteo svoju djecu u dobi od tri godine i drugo od devet mjeseci te zajedno s njima skočio s litice, nakon što je napao svoju suprugu. Sedam godina prije tog, 1990. godine, jedna se žena, s dvije svoje kćeri, automobilom sjurila s litice, a spasioci i Obalna straža otkrili su kasnije kako je jedna djevojčica pronađena u automobilu, bila vezana.
« Poslednja izmena: Јун 02, 2009, 01:42:11 Argus » Sačuvana

Veritas filia temporis...
luche
Gost
« Odgovor #29 poslato: Јун 03, 2009, 11:32:29 »
Idi gore Idi dole

izbegavala sam ovu temu danima, iako sam je pomno pratila... probaću da idem hronološki...

Beba se bori za svaki otkucaj srca

Šesnaestomesečna N. T., koju su posle dve pogrešne dijagnoze u Domu zdravlja "Novi Beograd", primili u Tiršovu i dalje se nalazi u dubokoj komi. Na respiratoru je, mašina diše umesto nje. Bubrezi su otkazali, a to ukazuje da ima najteži oblik sepse, koji se širi celim telom. Nesrećni roditelji, Zorana i Dušan Tešić, danonoćno su u bolničkom krugu i lekari ih povremeno, na po pet minuta, puštaju da vide dete.

- Kada je primljena u bolnicu u moždanoj tečnosti je imala isključivo bakterije, a vrlo malo belih krvnih zrnaca, što ukazuje da organizam nije imao dobar odbrambeni mehanizam. Ovakav slučaj se retko viđa i loše su prognoze. U trenutku prijema u bolnicu dete je imalo nizak broj trombocita i bilo je u septičnom, teškom stanju - kaže za "Blic" dr Branislav Nestorović, šef službe za pulmologiju i alergologiju u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj.

To što su maloj N. T. otkazali i bubrezi, dr Nestorović obrazlaže poslednjom fazom sepse, kada otkazuju organi i kada se sepsa širi kroz celo telo.

S druge strane, dr Nevena Maksimović-Vunjak, načelnica Intenzivne nege u Tiršovoj, objašnjava da je rano bilo koga još okriviti za ovaj slučaj jer je u pitanju podmukla bolest, koja može neko vreme da tinja i odjednom da bukne.

Pad imuniteta

- Na osnovu prvih analiza nije moguće pouzdano predvideti razvoj bolesti. Zapaljinski procesi kod dece daju jako slične simptome, a sama krvna slika nije mogla da ukaže na razvoj meningitisa. Kod drugog deteta bi došlo samo do upale nosa ili grla, ali ovoj devojčici je očigledno pao imunitet, pa je došlo do ubrzanog razvoja bolesti - objašnjava dr Maksimović-Vunjak.

Ona kaže da je devojčica kod njih upućena kada je već došlo do ekspanzije bolesti.

- Došla je sa zapaljenjem mozga, prestankom disanja i povremenim gubljenjem svesti. Skener glave je pokazao edem moždanog tkiva i moždanica, a tek analizom likvora (analiza tečnosti iz kičmene moždine) utvrđeno je prisustvo bakterije pneumokok kao uzročnika stanja. Situacija je takva da je tok bolesti progresivan, skoro do nepovratnog uništenja moždanog tkiva. Nema spontanog disanja, pa je dete prikačeno na aparate. Devojčica je na potpornoj terapiji za održavanje vitalnih funkcija, daju joj se i antibiotici - ističe doktorka.

Prognoza bolesti je još po prijemu u Tiršovu bila loša, dete je već tada bilo vitalno ugroženo i situacija se ne menja na bolje. Redakcija "Blica" juče je bila pod opsadnim stanjem zbog brojnih poziva roditelja od kojih su mnogi iznosili slične primere arogantnog ponašanja dr Zagorke Krstić Radović koja je bila izabrani doktor male N. T. i koja je njenu majku Zoranu ispratila rečima: "Šta hoćete, majka, skinuli ste temperaturu na 39 stepeni."

Zbog svega Ministarstvo zdravlja reagovalo je munjevito i već juče je zdravstvena inspekcija bila u DZ "Novi Beograd" kako bi ispitala ceo slučaj, a rezultati će se znati u ponedeljak.

- Ne mogu unapred da optužujem lekare. Zbog ovakve situacije zdravstvena inspekcija uradiće i vanrednu kontrolu kvaliteta stručnog rada u domu zdravlja "Novi Beograd" i u Tiršovoj - kaže za "Blic" Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

U svakom slučaju, već juče su inspektori sa Katarinom Vekić, direktorkom Doma zdravlja "Novi Beograd", nekoliko sati u dispanzeru u Bloku 44 ispitivali sve relevantne činjenice o slučaju male N. T.

- Politika naše kuće je da ne izlazimo u javnost sa komentarima pre nego što dobijemo nalaz zdravstvene inspekcije. Njihov izveštaj očekujemo u ponedeljak i prema njemu ćemo dalje reagovati. Ako se utvrde nepravilnosti u lečenju deteta, inspekcija će odrediti kaznu, a mi ćemo uraditi kako nam kažu - navodi za "Blic" dr Aleksandra Sekulić iz Doma zdravlja "Novi Beograd".

Odokativno lečenje

Nekadašnji sekretar Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva dr Milena Jauković podseća da je ovo već sve viđeno i upozorava da, kad su u pitanju mala deca, trudnice i starije osobe lekari moraju biti oprezni jer u ovoj populaciji simptomi bolesti mogu biti često atipični.

- Građani hoće da budu sigurni u lekare koji ih leče. Postoje lekari koji su savesni, ali, nažalost, u svakoj ustanovi ima onih koji odokativno rade - objašnjava dr Jauković.

Šesnaestomesečnu N. T. roditelji su dva puta vodili u Dom zdravlja "Novi Beograd" zbog temperature od 40 stepeni Celzijusa. Lekarke Lidija Manić i Zagorka Krstić-Radović su ih uveravali da je u pitanju virusna infekcija i da "to nije ništa strašno". Oba puta su ih poslali kući. Trećeg dana, treća lekarka Doma zdravlja hitno ih šalje u Univerzitetsku dečju kliniku, gde su ustanovili da dete ima meningitis.

Dete u Tiršovu najzad poslala dr Tanja Ilić

Načelnik pedijatrijske službe u DZ "Novi Beograd" Ljubomir Petrović kaže da nije pošteno što su dve odlične doktorke žrtve u celoj priči.

- Nemamo šta da pričamo! Ranije nije bilo pritužbi na njihov rad, a ja samo mogu da kažem da su u pitanju kvalitetni lekari u svakom pogledu - kaže Petrović.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, treća doktorka koja je primila devojčicu u teškom stanju i odmah uputila u Tiršovu je dr Tanja Ilić. Nju juče nismo zatekli u Domu zdravlja, jer je već završila sa svojom smenom kao i dr Zagorka Radović-Krstić.

Dr Lidija Manić: Ne bežim od odgovornosti

Dr Lidija Manić, koja je prvi put pregledala devojčicu N. T., tvrdi da je radila korektno.

- Doktor sam 25 godina, od toga 15 godina radim kao specijalista pedijatrije. Stojim iza svega što sam uradila, a tvrdim da sam radila korektno i medicinski potkovano. Istraga će sve pokazati, inspekcija je pregledala pisanu i elektronsku dokumentaciju, a ja ne bežim od odgovornosti, niti bilo čega drugog - ističe ona.

Umrla šesnaestomesečna devojčica

Beograd -- Na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj preminula je šesnaestomesečna N.T, koja je bila u komi zbog posledica bakterijskog meningitisa.

Prema rečima ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, ministarstvo sprovodi inspekcijski nadzor i vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada u Domu zdravlja Novi Beograd i u klinici u Tiršovoj. Roditelji N.T. tvrde da je devojčica dospela u tako teško stanje jer nije adekvatno lečena.

Oni su naveli da su dete dva puta dovodili u Dom zdravlja Novi Beograd sa visokom temperaturom, ali da su ih lekari vraćali kući smatrajući da je reč o virusnoj infekciji.

Devojčica je na kraju upućena na kliniku u Tiršovoj, gde je pala u komu i preminula.

Majka male N.T navela je i da su joj kasnije, načelnik i jedna od doktorki u Domu zdravlja Novi Beograd pokazali zdravstveni karton deteta u kojem su neki podaci precrtavani i dodavani novi.

Majka navodi da nije tačno da je urađena leukocitarna formula i da je nalaz bio uredan kako stoji u zdravstnvenom kartonu N.T.

“Nažalost, uprkos svim naporima zaposlenih u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj ulici, došlo je do smrtnog ishoda kod devojčice, zbog teške slike bakterijskog meningitisa”, rekao je za B92 ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

“Ja, pre svega, iskreno i duboko saučešće porodici i žaljenje. Ministarstvo zdravlja organizovalo je, i u toku je, i inspekcijski nadzor, kao i vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada i u Domu zdravlja Novi Beograd, i u Dečjoj klinici u Tiršovoj”, podsetio je on.

“Na osnovu rezultata inspekcijskog nadzora i vanredne kontrole kvaliteta stručnog rada, u skladu sa zakonskim ovlašećenjima, biće preduzeti dalji koraci. To znači, ukoliko bude bilo potrebno, dostavljanje materijala Tužilaštvu, ako ima elemenata za tu vrstu odgovornosti, Komori svakako, za utvrđivanje propusta u etičkoj dimentiji i sve ono što zakon predviđa”, kazao je ministar.

Uprava Univerzitetske dečje klinike je saopštila da je šesnaestomesečna N.T. preminula i pored maksimalnog ljudskog i stručnog angažovanja osoblja iz Tiršove.

"Okolnosti vezane za bolest deteta već su više dana predmet ispitivanja vanrednog stručnog nadzora Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja o čijim nalazima će javnost biti uskoro obaveštena", navodi se u saopštenju.

Uprava Univerzitetske dečje klinike, porodici preminulog deteta uputila je izraze najdubljeg saučešća.

Ministar: Propusti u dokumentaciji u slučaju preminule devojčice

Analize ukazuju na propuste u dokumentaciji, ali i da su poštovane stručne procedure lečenja preminule šesnaestomesečne bebe N.T., kaže ministar Milosavljević.
Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević rekao je da su, posle inspekcijskog nadzora i vanredne provere kvaliteta rada u Domu zdravlja Novi Beograd i Univerzitetskoj dečjoj klinici, Tužilaštvu dostavljeni svi izveštaji u vezi sa smrću devojčice N. T, radi utvrđivanja krivične odgovornosti.

IZVEŠTAJ Milosavljević je rekao da su inspekcijskim nadzorom utvrđeni "ozbiljni propusti u medicinskoj dokumentaciji" u Domu zdravlja Novi Beograd u slučaju devojčice koja je preminula od meningitisa.
Prema njegovim rečima, pored Tužilaštva, izveštaji o tom događaju dostavljeni su i Lekarskoj komori da bi se ispitala etička odgovornost.
Milosavljević je rekao da su inspekcijski nadzor i vanredna provera kvaliteta stručnog rada u Domu zdravlja Novi Beograd i Univerzitetskoj dečjoj klinici konstatovali "postojanje predviđenih stručnih procedura tokom postavljanja dijagnoze i lečenja preminule devojčice N. T".
Ministar kaže da su u medicinskoj dokumentaciji Doma zdravlja Novi Beograd konstatovani "ozbiljni propusti". "Od gradonačelnika Beograda zahtevano je ispitivanje i kažnjavanje zbog organizacione odgovornosti direktora Doma zdravlja, načelnika službe za zdravstvenu zaštitu dece i eventualno drugih odgovornih lica u Domu zdravlja Novi Beograd", rekao je Milosavljević.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja nastaviće dosledno praćenje zakonitosti rada zdravstvene službe i insistiraće na sprovođenju mera za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite.
Gradonačelnik Beograd Dragan Đilas rekao je u ponedeljak da očekuje da će direktorka Doma zdravlja "Novi Beograd" Katerina Vekić podneti ostavku zbog smrti šesnaestomesečne devojčice

Zataškavanje afere : Niko nije kriv za smrt bebe!?

Porodica preminule bebe Natalije Tešić najavljuje da će tužiti lekare Doma zdravlja Novi Beograd koji su je pogrešno lečili
Lekari Doma zdravlja Novi Beograd poštovali su stručnu proceduru prilikom postavljanja dijagnoze i lečenja Natalije Tešić, koja je preminula od bakterijskog meningitisa, rekao je juče ministar zdravlja Tomica Milosavljević! On je, međutim, dodao da je zdravstvena inspekcija konstatovala ozbiljne propuste u medicinskoj dokumentaciji Doma zdravlja.
- Inspekcijski nadzor i vanredna provera kvaliteta stručnog rada u Domu zdravlja i Univerzitetskoj dečjoj klinici konstatovali su postojanje stručnih procedura tokom postavljanja dijagnoze i lečenja preminule devojčice - rekao je Milosavljević. Ministar je naglasio da su tužilaštvu dostavljeni svi izveštaji radi utvrđivanja krivične odgovornosti lekara.

Stručna procedura

Podsetimo, lekari DZ Novi Beograd dva puta su pregledali bebu Nataliju Tešić s temperaturom od 40 stepeni i vraćali je kući uz dijagnozu o lakom virusu. Dete je posle nekoliko dana palo u komu izazvanu meningitisom i zatim preminulo na klinici u Tiršovoj. Porodica je šokirana izjavom ministra zdravlja, po kojoj su lekari Doma zdravlja tokom postavljanja dijagnoze i lečenja male Natalije poštovali stručnu proceduru. Oni kažu da im brojni advokati nude pravnu pomoć u vezi sa tužbom protiv lekara. Devojčicin ujak David Kecman zapitao je i o kakvom propustu u dokumentaciji govori ministar.

- Šokirani smo! Šta znači „propust u dokumentaciji"? Ne mogu da verujem! Iskreno, nisam očekivao ni da će to reći, ali sa objavom ovakve vrste propusta samo su sebi još više skočili u usta. Advokati nas savetuju da tužimo lekare i mi ćemo to najverovatnije da uradimo nakon što sahranimo našu Nataliju - kaže za Press Kecman.

Ministar Milosavljević je juče rekao da su od gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa zatraženi ispitivanje i kažnjavanje odgovornih u Domu zdravlja Novi Beograd. Đilas je i juče ponovio da direktorka Katarina Vekić treba da podnese ostavku jer je smrt bebe posledica lošeg lečenja u ustanovi na čijem je ona čelu i u kojoj snosi komandnu odgovornost.
- Ukoliko ona to ne uradi, ja ću kao gradonačelnik pokrenuti proceduru za njeno smenjivanje - rekao je Đilas, i dodao da ovaj tragičan događaj šalje lošu poruku roditeljima koji treba da razmišljaju šta će se desiti kada odu u domove zdravlja.

Zorić: Maksimalne kazne

Da direktorka treba da podnese ostavku, slaže se i sekretar za zdravstvo Beograda prof. dr Dragana Jovanović. Ona objašnjava da, ukoliko to direktorka sama ne učini, grad ima pravo da je razreši dužnosti, i to već na prvoj sednici Skupštine grada.

Iz Doma zdravlja, ipak, ni juče nije bilo nikakve zvanične informacije. Portparol Aleksandra Sekulić kratko je izjavila „da još nisu dobili rezultate ministarstva, kao i da ne žele da komentarišu prozivke gradonačelnika Dragana Đilasa".

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je juče za Press da će tužilaštvo, ukoliko utvrdi da postoji krivična odgovornost, veoma oštro reagovati povodom ovog događaja, odnosno da će biti izrečene maksimalne kazne.

- Kada nam bude stigla dokumentacija, odmah ćemo prikupiti sve potrebne papire i dokaze i utvrditi da li ima krivične odgovornosti. Ako ustanovimo da ima, pokrenućemo krivični postupak protiv odgovornih osoba - rekao je Zorić za Press.           

Tomica: Novinari su već presudili
Smrt šesnaestomesečne Natalije Tešić, nove žrtve nesavesnog rada lekara, uznemirila je građane Srbije i još ozbiljnije poljuljala njihovo poverenje u zdravstveni sistem. Za ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića ni ova tragedija nije dovoljan razlog za odlazak sa funkcije.

Umesto da se usredsredi na kažnjavanje odgovornih za smrt nesrećne devojčice, Milosavljević je još jedan stravičan propust u svom resoru iskoristio za obračun sa novinarima.
- Vi ste već osudili lekare, tako da vama izveštaj inspekcije nije ni potreban. Vašim pisanjem stiče se utisak da u Srbiji stalno umiru porodilje i deca, što nije tačno. Smrtnost porodilja je sa stope od 15 pala na pet, šest, a dva puta je manja i smrtnost dece starosti do pet godina - iznervirao se ministar, ponavljajući da je u pitanju „opasno oboljenje“ od kojeg je u poslednje četiri godine u Srbiji umrlo osam osoba. Ipak, na konstataciju da su novinari pokušali dobiti i drugu stranu - zaposlene u Domu zdravlja Novi Beograd, ali da im je tamo uskraćen odgovor i zalupljena slušalica - Milosavljević je uputio izvinjenje novinarima.
Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj zatražila je da se uradi obdukcija tela šesnaestomesečne Natalije, koja je u subotu uveče preminula u toj ustanovi od posledica bakterijskog meningitisa.

- Tiršova je zatražila obdukciju, a da li će do toga doći zavisi od istražnog sudije, mada verujem da će to biti urađeno - kaže Milosavljević.
Nalaz inspekcije i provera kvaliteta rada u Domu zdravlja Novi Beograd i bolnice u Tiršovoj još nije završen, ali su juče ponovo obavljeni razgovori sa svim lekarima kojima su se roditelji pokojne Natalije obraćali za pomoć kada su je pod temperaturom vodili u Dom zdravlja, a odakle su ih dva puta vratili sa rečima „da nije ništa strašno“.
- Biće uzete i pisane izjave svih koji su učestvovali u zdravstvenoj proceduri. Kada budem imao nalaz inspekcije reći ću vam, dokumenta će ići i u Tužilaštvo ako bude potrebe - izjavio je ministar zdravlja.

Baka Milanka: Nećemo im dati da zaborave

U porodičnom domu male Natalije, u Novom Beogradu, juče smo zatekli samo baku i deku. U tišini, pogleda izgubljenog, umorni od nesreće koja ih je zadesila i skrhani od bola, jedva su smogli snage da izuste
nekoliko reči
- Sada su sve reči suvišne. Sve je gotovo. Roditelji su u jako teškom stanju, možete zamisliti. Mladi su, a ovakva ih je tragedija zadesila... Ipak, nećemo dozvoliti da se ovo zaboravi. Borićemo se da istina izađe na videlo - sporo izgovara baka Milanka i pokazuje na umrlicu i Natalijinu sliku na vratima.
- Pogledajte kako je lepo dete bila. Vidite samo te njene krupne okice... Ko može s tim da se pomiri - jedva je uspela da izgovori.
Kao opomenu i sećanje na tragediju koja ih je zadesila, porodica Tešić je umrlicu svoje šesnaestomesečne kćerke stavila i na vrata Doma zdravlja Novi Beograd.
- Neka ih svaki dan podseća na ono što su učinili. Da ne zaborave, kao što ni mi nećemo moći - kaže ogorčeno baka.
Šesnaestomesečna Natalija biće kremirana u sredu, 3. juna, na Novom groblju u Beogradu.

Đilas zatražio ostavku direktora doma zdravlja

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da očekuje ostavku direktora Doma zdravlja Novi Beograd.
- Mislim da bi to iz moralnih razloga bilo logično i normalno da direktor ustanove u kojoj je započeto lečenje deteta. Kontrole će , naravno, pokazati šta sve nije dobro urađeno, ali je očigledno da postoje greške lekara. Ukoliko se to ne desi, ja ću pokrenuti mehanizme u gradu Beogradu kako bi se sankcionisalo takvo ponašanje - poručio je Đilas.
U DZ Novi Beograd juče nisu komentarisali izjavu gradonačelnika jer, kako kažu, još nisu dobili ni izveštaj inspekcije Ministarstva zdravlja.

radmila je već ostavila link do brankinog bloga, ponoviću ga još jednom, znači evo ovde
« Poslednja izmena: Јун 14, 2009, 09:48:07 luche » Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 14   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na: