Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
Astrologija Forum
Мај 18, 2012, 02:24:12
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Trenutno na nebu
Stari forum
Stari forum
Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Protiv sebe ili protiv drugoga  (Pročitano 2130 puta)
Meteorka
Sr. Member
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« poslato: Март 08, 2009, 10:03:02 »
Idi gore Idi dole

Nedavno sam se zamislila u razgovoru s jednim društvancetom na temu griješenja. Zapravo je sve počelo razgovorom o načinu života (moralnom i inom) da bismo došli na temu što je veći grijeh: griješiti protiv sebe ili griješiti protiv drugog. Iznenadilo me je što sam jedina u društvu rekla da mi je veći grijeh drugoga povrijediti/oštetiti nego sebe. Ostali su sebe stavili na prvo mjesto i elegantno to prišili mom kršćanskom odgoju (društvo je sastavljeno od "djece mješovitih brakova", muslimana, razočaranih katolika itd. ne da je bitno nešto inače, ali za ovu temu mislim da jest). Po odgoju sam katolik, i iako se ne pridržavam svih pravila katoličke religije, smatram se vjernikom. Moj je moto odnosno shvaćanje smisla života takav da dok smo na ovom planetu, a to je jako kratko, pokušamo drugima i sebi uljepšati život što je moguće više, a ako ne, onda barem nastojati da ga ne zagorčamo drugima. U tom smislu, mislim i dalje da je veći grijeh nanijeti grijeh drugome nego samome sebi (pod time ne uključujem ubojstvo/samoubojstvo) nego sve ostalo što čovjek može smisliti (ubojstvo i samoubojstvo su mi jednaki).
Sačuvana

drugari, šta brabonjate vi?
katarina7
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Март 08, 2009, 10:22:14 »
Idi gore Idi dole

ja bih rekla isto kao i ti, met
tako i živim, uostalom
Sačuvana

Meteorka
Sr. Member
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #2 poslato: Март 08, 2009, 11:29:16 »
Idi gore Idi dole

Znam da jesi, Kato. No, to je s druge strane jako pogubno po nas koji sebe ne štedimo. Stradavamo, ne pazeći se. Ali, s neke treće strane, znam da mi savjest ne bi dala da živim normalno, da znam da sam učinila nešto za sebe, na štetu drugoga. To je vjerojatno taj odgoj koji usadi roditelj.
Što to onda čini ove ljude koji spadaju u drugu skupinu? Egoistima ili voliteljima sebe?
Sačuvana

Maska
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Март 08, 2009, 11:30:36 »
Idi gore Idi dole

Ja bih rekla da moras da promenis drustvo:-))
Sačuvana
Meteorka
Sr. Member
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #4 poslato: Март 08, 2009, 11:32:42 »
Idi gore Idi dole

Imam raznoliko društvo (ve vladar u ge trigon mo u aq u 11). No društvo nije tema ove teme, nego ovaj oprečni stav. Je li gore naštetiti sebi ili drugome - pitanje je sad?
p.s. ja bih crkla da ne mijenjam društva :D
Sačuvana

Maska
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Март 09, 2009, 12:27:28 »
Idi gore Idi dole

To kao pitas veneru u vagi?
Teze je povrediti druge..posebno decu,nemocne i bolesne, zivotinje..to bas ume da grize.
Kada dodje trenutak odabira da povredis sebi jednakog to je uglavnom iz sukoba interesa i u pitanju je borba.
To, je vec potpuno fer.
Sačuvana
Meteorka
Sr. Member
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #6 poslato: Март 09, 2009, 01:01:00 »
Idi gore Idi dole

Pa jesu li onda ovi drugi egoisti? Ili rade što bismo svi trebali raditi? Voljeti sebe do te mjere da ti nitko nije bitniji?
Isus je rekao da ljubiš druge kao sebe, no je li to zaista moguće? Variramo li stalno s jedne na drugu stranu bez prave ravnoteže?
Sačuvana

Maska
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Март 09, 2009, 01:29:48 »
Idi gore Idi dole

Ak te drugi sutne,ti vala nastavi furat svojim putem.
Milost vazi za nejake, slabe,bolesne,decu i zivotinje i to te moze zaboleti kao da si sebe povredila.
Grize iznutra.
No, the rest ...sve ostalo su sukobi interesa na nekom putu i dok su tvoji "interesi" moralno opravdani ti jurisaj!
Nekad ljudi zele postici opstrukciju tebe iz slabosti da sa istim zarom sebi ostvaruju.
Najvise je ljubomore na sposobnost revitalizacije,nadu, vrline i emotivne sposobnosti.
Ljudi zele biti jednaki i misle da je to harmonija, no ona postoji tek kada se svako ostvaruje na drugi nacin.
Daklem, za sebe i tako za druge.
Nikad protiv,vec samo afirmativno. Ukoliko se drugi ne nadju u tome,prosto ce otici, stresces ih sa sebe.
Sačuvana
dee
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Март 09, 2009, 01:47:38 »
Idi gore Idi dole

Moje dame, ako dozvolite, ja bih to malo drugacije postavio. Za pocetak, postavio bih pitanje: kako je moguce zgrijesiti protiv drugoga a ne zgrijesiti protiv sebe? Ili, ako obrnemo, kako je moguce zgrijesiti protiv sebe a ne zgrijesiti protiv drugoga?

Meni je to recimo nemoguce. Mozemo sad to pripisati meni osobno, kao SO u Ca i MO vladaru...ili cemu vec, sasvim nevazno. No, Mjesec je jedan a o svim dusama prica...i bas zato nesto mislim, nije moguce taknut samo jednu dusu...jer ogledamo se svi u svima...i svi s kojima smo se i samo slucajno mimoisli - mi smo. I kada se ogrijese o nas i o sebe su se ogrijesili.  I kada se ogrijese o sebe i o nas su se ogrijesili.

Ako nije tako, onda ne pricamo o Mjesecu i dusama vec o Merkuru ili tako necem. A tu vec grijeh nije moguc (djeca su bezgresna).
« Poslednja izmena: Март 09, 2009, 01:48:28 dee » Sačuvana
Argus
Administrator
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #9 poslato: Март 09, 2009, 08:51:15 »
Idi gore Idi dole

Moje dame, ako dozvolite, ja bih to malo drugacije postavio. Za pocetak, postavio bih pitanje: kako je moguce zgrijesiti protiv drugoga a ne zgrijesiti protiv sebe? Ili, ako obrnemo, kako je moguce zgrijesiti protiv sebe a ne zgrijesiti protiv drugoga?

Meni je to recimo nemoguce.

:D :D :D

Moj obrisan post sinoć ovde ovako je glasio:

''Ja bih to ipak postavio u drugu ravan. Po meni prvenstveno treba biti iskren prema sebi pa ne dozvoliti da dođete u situaciju da drugome činite ono što bi vas lično povredilo. I toga se slepo pridržavam. Od onih najbanalnijih primera da nikad u životu nisam parkirao auto na način da time zatvorim drugoga pa do svakodnevnih problema sa kojima se suočavam u odnosima sa ljudima.

I zato sebi dajem puno pravo da budem beskompromisan i surov sa onima koji takvo moje ponašanje zloupotrebe ili shvate kao slabost, ne daj bože.
Bez trunke griže savesti.

Nemoj, pa se ne boj!''
« Poslednja izmena: Март 09, 2009, 08:52:28 Argus » Sačuvana

Veritas filia temporis...
Nea
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Март 09, 2009, 09:15:05 »
Idi gore Idi dole

Isus je rekao da ljubiš druge kao sebe, no je li to zaista moguće?

Ako je rekao da ljubis druge kao sebe, znaci da je podrazumijevao da sebe ipak ljubis najvise...  :namig:
(I cak nije dodao nista protiv toga!  :))

Sad, pitanje je sto zaista znaci ljubiti sebe, jer onaj bezvezni niski egoizam kojega svi osudjujemo uopce nije  ljubav prema sebi... 
Sačuvana

Maska
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Март 09, 2009, 08:59:36 »
Idi gore Idi dole

Cesto Vam se preklapaju teme, sto je dobro, cini se da sa raznih strana se pokusava zagristi isti tvrdi kolac koji lomi zube...pa evo ove dve su rekla bih, su potpuno iste:
http://forum.astro-art.net/index.php/topic,213.msg0.html#new
Sačuvana
Meteorka
Sr. Member
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #12 poslato: Март 10, 2009, 11:27:20 »
Idi gore Idi dole

kako bih ja to sad plastično postavila hmmm
kad recimo stavljaš druge ispred sebe? u bilo čemu.

ajde kao na primjer da objašnjavam djeci:
jednom si bio gladan, a prijatelj ti nije dao svoga sendviča. to te povrijedilo ne toliko što si bio gladan, koliko što ti je to prijatelj uskratio. nakon nekog vremena situacija se okrene, prijatelj bude gladan ali i ti. sendvič je nemoguće podijeliti. što ćeš učiniti? dati mu sendvič i ostati gladan, ili ćeš uraditi kao on onog puta?
glupav primjer, znam :D
Sačuvana

Nea
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Март 11, 2009, 08:44:58 »
Idi gore Idi dole

Ahaaaaaaaaa
Pa ti tu pricas o okretanju drugog obraza, o oprostu ...  o "Tko tebe kamenom, ti njega - sendvicem"  ;D
Sačuvana

Argus
Administrator
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #14 poslato: Март 11, 2009, 11:24:14 »
Idi gore Idi dole

-  sendvič je nemoguće podijeliti. što ćeš učiniti? dati mu sendvič i ostati gladan, ili ćeš uraditi kao on onog puta?
glupav primjer, znam :D

Čuj, sendvič se ne može podeliti? Otkad to?
Čudna neka životna filozofija.
Bikovska.
Koji stalno čezne da nešto mezne   ::)
Sačuvana

Veritas filia temporis...
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na: