Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
Astrologija Forum
Мај 18, 2012, 02:24:39
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Trenutno na nebu
Stari forum
Stari forum
Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Protiv sebe ili protiv drugoga  (Pročitano 2130 puta)
dee
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: Март 15, 2009, 12:23:13 »
Idi gore Idi dole

Sendvic je, naravno, paradigma situacije.

Sto se tice sudjenja, to svakako jest na neki nacin sudjenje, iako, mozda je preciznija rijec rasudjivanje. Govorim to sa rijecima jer je nama rasudjivanje dano u duznost. Pa cak dijelom i sudjenje. Ljudi to cesto zanemare pa poistovjete krscanstvo iskljucivo sa Novim Zavjetom i sa opcim mjestom 'tko je bez grijeha neka prvi baci kamen'. Medjutim, smece se s uma kako cijeli Stari Zavjet tako i to da i usred Novog Zavjeta, sam Krist govori o bratskoj opomeni:

Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. (16) Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka poèiva svaka tvrdnja. (17) Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik." (18) "Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit æe svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit æe odriješeno na nebu." (19) "Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat æe im Otac moj, koji je na nebesima. (20) Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja meðu njima."
(Mt 18,  15-20)

Sasvim je jasno, covjek iz ovoga ne smije sebi prisvajati Bozje duznosti krajnjeg suda. Ali je jednako tako jasno, prema grijehu ne smije biti milostiv. Drugim rijecima, mora znati - rasudjivati. I to su Kristove rijeci, usred Novog Zavjeta koje se vrlo cesto stavljaju po strani pa ispadne da je Novi Zavjet neki buckuris - sve moze, sve ide, sve je super. Sto nije. (ne kazem da ti to radis, jasno, govorim opcenito)

Isto tako, valja nam znati rasudjivati, pa tako i u ovom pitanju zrtve. Naravno, sa svijescu da post koji smo objavili svijetu i o kojem trubimo na sva zvona vise nije post, da je izgubio svoju svrhu...da djelo koje iz najljepse namjere ucinismo, ako ga objelodanjujemo, gubi svoju ljepotu.  Tu se slazem potpuno, to je to.
Htjedoh samo napomenuti onu nuznu dozu svijesti kako zrtva oplemenjuje svijet i zato je dobro znati (duboko u sebi) rasuditi sto je to sto u svijet dovodi mrvu vise svjetla i za mrvu dokida tamu.
Sačuvana
Meteorka
Sr. Member
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #31 poslato: Март 15, 2009, 04:27:57 »
Idi gore Idi dole

zahvaljujem na razjašnjenju sendviča kao metafore ove priče.
na drugoj sam temi objasnila šta je taj sendvič značio (tema Muški Mjesec čini mi se).
stvar je u tome jesam li ja bila budala što sam nakon "sendviča" okrenula i drugi obraz, sendvič :D ili sam zapravo učinila dobro djelo. Ili mislim da sam učinila dobro djelo, a zapravo sam ga učinila jer i dalje želim biti u kontaktu s konzumentom sendviča. I ako j ovo zadnje točno, onda zašto želim imati i dalje kontakt?
eto tako, ko o čemu, bik o sendviču ... pa ljudi nasjedoše da je riječ o hrani :D
Sačuvana

drugari, šta brabonjate vi?
dee
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: Март 15, 2009, 04:30:56 »
Idi gore Idi dole

stvar je u tome jesam li ja bila budala što sam nakon "sendviča" okrenula i drugi obraz, sendvič :D ili sam zapravo učinila dobro djelo.

To ovisi samo o tebi. Taj odgovor niti dragi Bog nema vec je prepusten pokretu tvojeg bića.

Poslijepodnevna poezija...
Sačuvana
Meteorka
Sr. Member
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #33 poslato: Март 15, 2009, 04:34:30 »
Idi gore Idi dole

naravno, razlog je u meni, samo je pitanje želim li ga vidjeti.
prijateljstvo mi je bitna stvar, i društvo i druženje nadasve. možda odbijam vjerovati da me je (opet) neko razočarao...
ali ako su iza toga sebični razlozi, onda to nije dobro djelo bilo.  :-X
Sačuvana

drugari, šta brabonjate vi?
Maska
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Јул 31, 2009, 11:35:25 »
Idi gore Idi dole

Nema dobrih dela,pogotovo onih kojih smo svesni ili ih svesno cinimo. Dobra dela su poput sjajne bakarne rezonance, zvuka koji mimo naseg sluha nastavlja da odjekuje van vremena u kome postojimo i u kome ce se nas zivot zavrsiti.
Moja decja dusa je svakako veliki ljubitelj odjeka zvona prijateljstva, ali vremenom se slozih da nagoni odrzanja covecantva su ponajmanje utkali u sebe emociju koja odise sa najvise slobode, daklem druzbu.
No, najveca poniznost se oseti bas kada shvatis kako medju ljudima ima toliko malo odanosti, a nekad ponajmanje cupka bas u mom krilu.
Kako ces onda protiv drugog...odnosno sebe...a kako ces tek ostariti kad decju odanost prestanes ocekivati...
Ih,ovih dana treba imati srca za bilo koju duboku emociju,a ljubomora postaje prevazidjenja,jer sada samo imamo zavist.
Nepodnosljivo! :lol:
Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #35 poslato: Мај 13, 2010, 10:20:22 »
Idi gore Idi dole

Šestomesečne bebe razlikuju dobro i loše

Bebe su u stanju da razlikuju dobro od lošeg već od navršenih šest meseci života, ustanovili su naučnici, preneo je "Telegraf".
Istraživači su zatražili od beba različite starosti da izaberu između lutaka koje su prethodno videli da se ponašaju dobro ili loše i otkrili da im je bila draža "dobra lutka".
Neke jednogodišnje bebe od kojih je zatraženo da uzmu slatkiše od "loše lutke" su čak udarale tu igračku po glavi.
U drugom eksperimentu, bebe starosti šest meseci do godinu dana gledale su animirani film u kojem su crvene loptice sa očima pokušavale da se popnu na brdo, dok su žute kocke nastojale da ih guraju, a zeleni trouglovi da ih prisile na spuštanje nizbrdo.
Na kraju filma, naučnici su testirali koji se oblici dopadaju bebama i ustanovili da su u 80 odsto slučajeva one izabrale oblik koji je radio kao pomagač (žute kockice).

Jednogodišnje bebe koje su gledale kako plišani zec pokušava da ukrade loptu od figure mačke, dok je drugi zec pokušavao da je vrati, odlučile su da kazne "lošeg zeca" oduzimajući mu slatkiše koje je ranije dobio. Neke bebe su ga odmah udarile u glavu, bez razmišljanja.
"Ovi dokazi ukazuju da ljudi imaju rudimentarni osećaj za moral od samog početka života. Uz pomoć ovih dobro urađenih eksperimenata mogu se nazreti svetlucanja misli o moralu, moralnom sudu i osećaju, čak i u prvoj godini života. Neki osećaj za dobro i loše izgleda da nam je usađen u kosti", rekao je Pol Blum, vođa tima.
Psiholog Piter Vilats rekao je da je sada poznato da bebe u prvih šest meseci života uče brže nego što smo mislili da je moguže.
"Sa čime se rađaju, a šta nauče, teško je razlučiti", dodao je on.

Istraživanje, koje je sproveo tim psihologa Centra za proučavanje saznavanja novorođenčadi na Univerzitetu Jejl, suprotstavljeno je verovanju koje promovišu neki psiholozi, poput Sigmunda Frojda, da se bebe rađaju kao "nemoralne životinje" i da učenjem dobijaju osećaj za dobro i loše.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na: