Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
Astrologija Forum
Мај 18, 2012, 02:26:20
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Trenutno na nebu
Stari forum
Stari forum
Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Starac Pajsije  (Pročitano 4450 puta)
boki
Moderator
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« poslato: Март 12, 2009, 02:50:24 »
Idi gore Idi dole

Kad vec pomenusmo mikroskope i teleskope, evo covjeka koji ima SA u Li 60 NE 0 ME u Le, kako vidi logiku u vjeri. Poslusajte čuvenog Starca Pajsija sa Svete Gore, iscjelitelja, prozorljivca, duhovnika Mitropolita Amfilohija koji je zivio u 20 vijeku, i porazmislite kako bi ste mogli uopste samo SA suditi o ovome sto govori kada niste nikad dozivjeli, a SA sto nije dozivio kako ce vjerovati? Samo SA 120 NE to moze ako ne prevagne nekad u njemu isuvise svetovno, odnosno SA u Pi i bez iskustva ociglednog, jer vjeruje da je pravo iskustvo duhovno iskustvo i uvijek Istina, i da ga nikad ne bi samim tim ni obmanuo.

Na stranu sto on ovdje iskljucivo i prejako podbada katolike kao racionaliste, ipak nije lose cuti ovo sto kaze o vjeri i logici a sto je vezano za ovu temu o NE i SA.

Starče, kakvo mjesto ima logika u duhovnom životu?
- Koja logika? Svjetska? Ova logika nema nikakvog mjesta u duhovnom životu! Anđeli, svetitelju ulaze ti kroz prozor, vidiš ih, razgovaraš s njima, odlaze ... Ako ovo pokušaš da objasniš logikom - nećeš uspjeti. U naše vrijeme, kada su saznanja uznapredovala, bezrezervno povjerenje u logiku je uzdrmala vjeru iz temelja, i ispunilo duše pitanjima i nedoumicama. Zato smo lišeni čuda, jer se čudo doživljava, ne objašnjava se logikom. Nasuprot tome, vjera u Boga privlači božansko silu, i preokreće sve zaključke ljudske. Čini čuda, vaskrsava mrtve, i ostavlja znanost otvorenih usta. Sve stvari u duhovnom životu od spolja gledane izgledaju naopako. Ako prethodno ne protumbaš svoje svjetsko nastrojenje kako bi postao duhovan čovjek, nećeš spoznati tajne Božje; sve će nam izgledati nekako čudno (naopako). Onaj tko misli da tajne Božje može spoznati nekom spoljnjom naucnom teorijom, liči na bezumnika koji hoće teleskopom vidjeti Raj.
Logika nanosi mnogo zla kada neko njome pokušava objasniti ono što je božansko, tajne, čudesa. Katolici su svojom logikom došli dotle da ispituju Sv. Pričešće u hemijskim laboratorijima kako bi vidjeli je li to zaista Tijelo i Krv Hristova. A sveti su, vjerom koju su imali, često vidjali Tijelo i Krv Hristovo na kašičicu. Još malo pa će početi promatrati svetitelju kroz rengen-zrake, ne bi li provjerili njihovu svetost! Odbaciti Duha Svetog, uhvatiš se za logiku, i sada se bave bijelom magija! Jednom katoliku dobrog nastrojenja, koji se, jadničak, zaplakao zbog toga, rekao sam: "Jedna od najbitnijih razlika između nas je ova: vi se držite mozga, a mi vjere. Vi njegujete racionalizam, i uopste - samo ljudski faktor. Svojom logikom ograničavate silu Božju, jer božansku milost ostavljate po strani. Vi u osvećenu vodu stavlja konzervansa, kako se ne bi pokvarila. Mi pokvarene stvari kropimo svetom vodom i one postaju valjane. Vjerujemo u milost koja osveštava, i osvećena voda nam traje i po dvesta, i po petsto godina. Nikada se ne kvari "
Sačuvana

luche
Gost
« Odgovor #1 poslato: Март 12, 2009, 02:55:30 »
Idi gore Idi dole

može biti čuven koliko god... ne vidim ništa duhovno u promovisanju svoje vere kroz spuštanje druge....
Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #2 poslato: Март 12, 2009, 02:57:06 »
Idi gore Idi dole

mislim, izvini boki, možda sam bila oštra u prethodnom postu, a nisam trebala, jer znam da ga gotiviš... i verovatno je to bilo ružno od mene, za šta se izvinjavam, svom snagom...
ali ne mogu da vidim ništa duhovno nikad u takvom pristupu, zaista :neznam:
Sačuvana
Argus
Administrator
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #3 poslato: Март 12, 2009, 02:59:57 »
Idi gore Idi dole

Spustim ja obe na Zemlju, među ljude i nema problema.  :namig:
Sačuvana

Veritas filia temporis...
boki
Moderator
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #4 poslato: Март 12, 2009, 03:09:48 »
Idi gore Idi dole

Nema sta da se izvinjavas Luche, potpuno razumijem. A i sam gore rekoh, na stranu sto je iskljuciv...

To je njegovo saznanje, to je Grk koji je zivio dolje i imao takvo iskustvo, imao napade katolika svakodnevno oko ekumenizma u svojim redovima itd...sto ga neopravdava, a ja sam namjerno stavio ovo ne zato st0 je tacno u mom sudu tako u vezi toga, nego zato sto bas ovako moramo prihvatiti dio njegovog izlaganja bez rezerve sa druge strane jer je istinito, ovaj covjek je izlijecio mnoge bolesti hdje je medicina digla ruke, ti mu dodjes a on ti kaze kako se zoves, kaze ti kako ti se zove otac majka ovaj onaj...A eto nije vidio da su katolici dobri ljudi, kako to, pita svjestka logika? Bas zato sam i stavio ovo, zamisli Bog mu dao toliki dar, a on grijesi u necemu sto je zadnjem nevjerniku dobrom jasno...
A zasto?
Jer nema tog koji nije grijesio, no je problem drugi, sto mi necemo da vjerujemo recimo Svetom Nikolaju sto je napisao jedno pismo Hitleru 1936 godine, a dao toliko drugog...

A oni svi doslovce rekose, ne vjerujete nama, vjerujete cudu i mlisti Bozijoj, jer mi smo gresni.

Zasto tebe odbija sve ostalo sto je perfektno i tacno, ako vidis ovako bitno netacno sa druge strane? Odbija skroz od Crkve?
E to je tajna, vidis. Koju ja prihvatam samo tako, ne vjeruj nikom na zemlji nista blanko ako ti je dokazo ikad da je slab i gresan, ali isto tako vjeruj slijepo ako ti je ikad dokazo da je odnekud zasluzio dar Boziji!

Sačuvana

menkalinam
Newbie
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Март 12, 2009, 04:33:37 »
Idi gore Idi dole

A oni svi doslovce rekose, ne vjerujete nama, vjerujete cudu i mlisti Bozijoj, jer mi smo gresni.

Evo, ovo je sva mudrost. Nema stvorenog koji ne gresi.
Sačuvana
boki
Moderator
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #6 poslato: Март 12, 2009, 04:40:50 »
Idi gore Idi dole

ooo, djes ti mala!
deder naslikaj se na tapet dolje na cosetu oko MO u Aq  ;D

Sačuvana

svjetlotama
Sr. Member
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #7 poslato: Март 12, 2009, 05:32:27 »
Idi gore Idi dole

Kad vec pomenusmo mikroskope i teleskope, evo covjeka koji ima SA u Li 60 NE 0 ME u Le, kako vidi logiku u vjeri. Poslusajte čuvenog Starca Pajsija sa Svete Gore, iscjelitelja, prozorljivca, duhovnika Mitropolita Amfilohija koji je zivio u 20 vijeku, i porazmislite kako bi ste mogli uopste samo SA suditi o ovome sto govori kada niste nikad dozivjeli, a SA sto nije dozivio kako ce vjerovati? Samo SA 120 NE to moze ako ne prevagne nekad u njemu isuvise svetovno, odnosno SA u Pi i bez iskustva ociglednog, jer vjeruje da je pravo iskustvo duhovno iskustvo i uvijek Istina, i da ga nikad ne bi samim tim ni obmanuo.

Na stranu sto on ovdje iskljucivo i prejako podbada katolike kao racionaliste, ipak nije lose cuti ovo sto kaze o vjeri i logici a sto je vezano za ovu temu o NE i SA.

- Koja logika? Svjetska? Ova logika nema nikakvog mjesta u duhovnom životu! Anđeli, svetitelju ulaze ti kroz prozor, vidiš ih, razgovaraš s njima, odlaze ... Ako ovo pokušaš da objasniš logikom - nećeš uspjeti. U naše vrijeme, kada su saznanja uznapredovala, bezrezervno povjerenje u logiku je uzdrmala vjeru iz temelja, i ispunilo duše pitanjima i nedoumicama. Zato smo lišeni čuda, jer se čudo doživljava, ne objašnjava se logikom. Nasuprot tome, vjera u Boga privlači božansko silu, i preokreće sve zaključke ljudske. Čini čuda, vaskrsava mrtve, i ostavlja znanost otvorenih usta. Sve stvari u duhovnom životu od spolja gledane izgledaju naopako. Ako prethodno ne protumbaš svoje svjetsko nastrojenje kako bi postao duhovan čovjek, nećeš spoznati tajne Božje; sve će nam izgledati nekako čudno (naopako). Onaj tko misli da tajne Božje može spoznati nekom spoljnjom naucnom teorijom, liči na bezumnika koji hoće teleskopom vidjeti Raj.
Logika nanosi mnogo zla kada neko njome pokušava objasniti ono što je božansko, tajne, čudesa. Katolici su svojom logikom došli dotle da ispituju Sv. Pričešće u hemijskim laboratorijima kako bi vidjeli je li to zaista Tijelo i Krv Hristova. A sveti su, vjerom koju su imali, često vidjali Tijelo i Krv Hristovo na kašičicu. Još malo pa će početi promatrati svetitelju kroz rengen-zrake, ne bi li provjerili njihovu svetost! Odbaciti Duha Svetog, uhvatiš se za logiku, i sada se bave bijelom magija! Jednom katoliku dobrog nastrojenja, koji se, jadničak, zaplakao zbog toga, rekao sam: "Jedna od najbitnijih razlika između nas je ova: vi se držite mozga, a mi vjere. Vi njegujete racionalizam, i uopste - samo ljudski faktor. Svojom logikom ograničavate silu Božju, jer božansku milost ostavljate po strani. Vi u osvećenu vodu stavlja konzervansa, kako se ne bi pokvarila. Mi pokvarene stvari kropimo svetom vodom i one postaju valjane. Vjerujemo u milost koja osveštava, i osvećena voda nam traje i po dvesta, i po petsto godina. Nikada se ne kvari "

Ovo je točno, i istina. Nema zamjerke ni uvrede jer je ovo istina.

A evo još malo: moj sin ide na katolički vjeronauk. Vjeroučitelj veli: djeca su naslijedila istočni grijeh od roditelja, od oca i majke, i psuju i rade loše stvari.
Moj sin digao dva prsta da pita: Vjeroučitelju, a ako je majka živjela 9 mjeseci u sobi, u crkvi, i rodila dijete, da li je i to dijete onda naslijedilo istočni grijeh? Vjeroučitelj nije odgovorio, ušutao je.
( Inače, moj sin ima Jupitera na asc, u strijelcu.)
Sačuvana
Jupiter
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Март 12, 2009, 05:48:14 »
Idi gore Idi dole

liči na bezumnika koji hoće teleskopom vidjeti Raj.

Si mislio na Rajku?  :namig:

Nije za DZECU

Sačuvana

~*~   Verba docent, exempla trahunt ~*~
boki
Moderator
Van mreže Van mreže

WWW E-mail
« Odgovor #9 poslato: Март 12, 2009, 05:57:36 »
Idi gore Idi dole

Citat
Ovo je točno, i istina. Nema zamjerke ni uvrede jer je ovo istina.

Moze biti istina a ne mora Sionce.
Jer ne znamo ti i ja bas za svki primjer, posebno ja ne znam, a sigurno da ima i rimokatolika koji su isto tako dostojni kada je u pitanju vjera - racionalno odnos, i da nisu toliki racionalisti koliko je uvrijezeno misljenje ovamo na Istoku o njima. I to kod nekih pravoslavaca, ne bas svih, iako ovi poslednji su umanjini svakako.

Mada ja sad proizvoljno tumacim, ali mi se cini da ovdje Starac kada kaze katolik misli na Zapadnu civilizaciju koja je zastranila u nihil i nevjerje. Isto tako oni su jos zesci spram komunista sa sjedistem u Moskvi u kritici bivali.

Pravoslavlje ne priznaje cak ni umjetnost skoro cijelu, sem Vizantiju. I tu su mi najpriblizniji u stavu kada je u pitanju umjetnost, kada kazu da je sve to iz Erosa doslo. Humanizam i renensansu Evrope kritikuju zestoko itd. Odnosno racionalnost iznad vjere u cudesno.

A fino je da tvoj sin ima JU na Asc i da sve odmah pita sto mu je nejasno! Ali isto tako, neke stvari mora da nauci usvojiti, da malo odstoje u njemu pa tek onda da raspravlja...Prvo Poslusanje, a duhovnicima treba dati toliko u startu, da znaju bolje nego mi, jer iza njih je 2 iljade godina hriscanstva ako nista drugo.

Sačuvana

svjetlotama
Sr. Member
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #10 poslato: Март 12, 2009, 06:09:05 »
Idi gore Idi dole

Hvala Bokule.  :-*

Meni je jasno što je sveti starac htio reći, jer sam studirala teologiju, izučila sam katoličku, pravoslavnu, hinduističku religiju, budizam, protestante, povijest crkve i diplomirala s odličnim uspjehom. Zato mi je odmah bilo jasno. Da imam novaca, a nemam, upisala bih magisterij na temu " Komparacija svjetskih religija". Ali, kome sad pa trebam ja i moje teologiziranje. Uživam u knjigama sa svete gore, učim sanskrit i čitam vede, palim vatre i mrmljam molitve i mantre , usput reiki majstor. Ma, samo da me na lomaču ne stave  ;D

Jel ima šanse da ću ja da se smirim u životu  ;D
Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #11 poslato: Март 12, 2009, 06:10:02 »
Idi gore Idi dole

... Jer nema tog koji nije grijesio, no je problem drugi, sto mi necemo da vjerujemo recimo Svetom Nikolaju sto je napisao jedno pismo Hitleru 1936 godine, a dao toliko drugog...
Zasto tebe odbija sve ostalo sto je perfektno i tacno, ako vidis ovako bitno netacno sa druge strane? Odbija skroz od Crkve?
E to je tajna, vidis. Koju ja prihvatam samo tako, ne vjeruj nikom na zemlji nista blanko ako ti je dokazo ikad da je slab i gresan, ali isto tako vjeruj slijepo ako ti je ikad dokazo da je odnekud zasluzio dar Boziji!
uh, malo mi je sve ovo... ne mogu da nađem jednu reč :)
najpre, da pokušam da objasnim, apsolutno mogu da kod jednog čoveka poštujem dobro, a tolerišem loše, sem kad je to loše čista zla namera protiv drugog ljudskog bića....  čak i ako je protiv ljudskog bića, ali izazvano prethodnom patnjom i povredom, i to razumem.... samo čistu zlu nameru ne mogu da tolerišem... uostalom, sa svim onim mojim u škorpiji, sasvim sam svesna svoje tamne strane, i licemerno bi bilo negirati pravo na istu drugim ljudima... ipak, kako nisam zbog nje previše radosna, i ne mašem njom, tako i tamnu stranu drugih ljudi ne bih rado citirala, pogotovo onih koji sa druge strane zbog drugih stvari imaju moje poštovanje... dovoljno je što je on to rekao, ne treba još i ja da razglašavam to :)
drugo, on mene naravno ne može da odbije od crkve, kao što ne može ni da me privuče.... on je on, nije on crkva, jednostavno, sve i dobro i loše, i što privlači i što odbija je njegovo, a ne crkvino... i ja inače nemam nikakav problem sa crkvom, u smislu ne spadam u one koji su apsolutno njeni protivnici... naravno, ne spadam ni u institucionalne vernike, pa nisam ni sa druge strane... što se mene tiče, crkva je ljudska institucija, koju čine ljudi... a ljudi sami po sebi jesu nesavršeni, i skloni manama, te bilo šta što oni čine ne može biti savršeno, jer bi bilo nezemaljsko... zato ne mogu ni da budem odbijena od nje, niti opčinjena njom... kao što ima dobrih i loših učitelja i nastavnika, dobrih i loših lekara, ima i boljih i lošijih predstavnika crkve... vera je sasvim druga stvar, i nikako se ne može izjednačavati sa institucijom, što se mene tiče... kad pričamo o instituciji i veri, možemo ovo vezati sa saturnom i neptunom, potpuno su različite, ali njihov odnos mora biti harmoničan, da bi se dobilo najbolje od njih..... institucija mora biti inspirisana verom, a živeti stvaran život da bi bila najbolje što može biti...
« Poslednja izmena: Март 12, 2009, 06:12:39 luche » Sačuvana
svjetlotama
Sr. Member
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #12 poslato: Март 12, 2009, 06:12:25 »
Idi gore Idi dole

Usput, Bokule, mali ima Sunce u svom znaku, merkura u svom znaku, i šta ono još  ::)
Saturn u ribama, pluton u Škorpionu, mjesec u vodenjaku..... :-*

Mislim da je Sa taj koji daje ravnotežu, je li? A to sam ja njemu u karti, hahahaha...
« Poslednja izmena: Март 12, 2009, 06:14:46 svjetlotama » Sačuvana
luche
Gost
« Odgovor #13 poslato: Март 12, 2009, 06:18:33 »
Idi gore Idi dole

- Koja logika? Svjetska? Ova logika nema nikakvog mjesta u duhovnom životu! Anđeli, svetitelju ulaze ti kroz prozor, vidiš ih, razgovaraš s njima, odlaze ... Ako ovo pokušaš da objasniš logikom - nećeš uspjeti.
a ako isključiš potpuno logiku, možda ti je vreme za lekiće, a ti misliš da si žestoko duhovno napredovao  :namig:
prosto, ne može se isključiti tek tako jedna strana :)

da podsetim, vazda se priča o mom pobunjenom, neverničkom, i sve ostalom uranu u škorpiji... a stalno zanemaruje moj sa120ne... čim nešto kritikujem, ispada da uranišem... a to u ovom slučaju nije to, da se odmah ogradim :)
Sačuvana
svjetlotama
Sr. Member
Van mreže Van mreže

svjetlotama@gmail.com
« Odgovor #14 poslato: Март 12, 2009, 06:20:17 »
Idi gore Idi dole

luče, evo vidi jedna logika i komparacija  ;D

Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na: