i da se vratim na svoju porodicu u svojoj natalnoj karti

pričam danas sa mamom, pa se podsetih još jedne priče iz života mog pradede

moj saturn inače neverovatno jasno oslikava moje pradede, svakog u različitoj simbolici njegovog položaja

prvi je ovaj sa kojim sam započela ovu temu, pradeda solunac

drugi pradeda bio je po profesiji opančar, i veći deo svog života lošeg zdravlja, u skladu sa simbolikom 6 kuće

kad se doda i kvadrat sa merkurom, moj deda je sa 13 godina morao da počne da radi u fabrici jer je bio najstariji sin bolesnog oca i njegova je dužnost bila da izdržava porodicu

ali sad pričam o pradedama, pa je to deo neke druge priče, iako je i taj deda završio kao saturn

treći pradeda bio je iscelitelj, nameštao je kosti i zglobove, i radio sa lekovitim biljem, opet prejasna slika sa u 6 120 ne u zenitu

i četvrti pradeda, onaj koji me inspirisao danas da ovo pišem, bio je seoski domaćin, praktično jedan od glavnih seoskih autoriteta... njegovi volovi su bili naročito nadaleko poznati (ovo se obično vezuje za sa u ta, ali, eto i ih i kod sa u le, valjda kao deo ukupne reputacije) ali su njegova ličnost, samodisciplina, čast i obraz i neumornost u radu bili osnovi njegovog autoriteta

o tim volovima sam već i pričala, kada je umro, svi koji su bili na sahrani decenijama su pričali o neverovatnom i zastrašujućem prizoru volova koji riču i vuku lance, hoće da se otkinu, i o tome kako su ljudi sa vilama morali da drže vrata štale da bi ih zadržali.... i kako volovi izabrani da vuku kola sa sandukom nisu hteli da krenu iz dvorišta ka groblju sve dok pop nije prišao i "šapnuo" im nešto u uvo (znam ovo zvuči kao bajka, laž ili naučna fantastika, ali, gomila svedoka pričala je istu priču

)

i njegov pas je umro od tuge nakon njegove smrti, dok je cela kuća doživela pad, da ne kažem propast, jer njegovi sinovi nisu bili ni blizu, kako to često biva kod jakih i velikih ljudi, da im potomci budu neambiciozni i slabi, dok su mu unuci bili još gori, čast retkim izuzecima (ja sam potomak njegove jedine ćerke, tako da taj deo ne važi za nas

)

elem, ovo je sve bio uvod za priču koju u stvari želim da ispričam, i koju astrološki baš ne mogu da uglavim u celini

jednog dana, kad je pradeda već bio deda, sigurno mu je bilo 70ak godina i već je astrološki svakako bio saturn, bik prvog komšije je podivljao i napao svog gazdu, i njegovog malog sina... i sitnija životinja u besu je opasna, ali pobesneli bik je katastrofa

svejedno, deda čim je video šta se dešava, bez dvoumljenja je preskočio ogradu (u tim godinama

) komšiji već nije bilo spasa, bio je mrtav, ali je dete bilo u smrtnoj opasnosti, a i pradeda, pošto se umešao

on je zgrabio štap u trku, ali to je bio slabo oružje za tu situaciju

srećom, deda nije sam utrčao u borbu, za njim je uleteo i njegov verni pas šarplaninac, koji je instinktivno jurnuo da grize bika za njušku

i tako su zajedničkim snagama, ugrizima i udarcima svako sa svoje strane, uspeli da odvrate bika, i svi izađu živi i zdravi iz te opasne borbe, i dete, i pradeda i pas

o pradedinom podvigu se dugo pričalo u selu, to je bio još jedan od stubova njegovog autoriteta, a ja evo, mnogo decenija od tada, vama pričam ovu priču mrtva ponosna na njega, manje sa željom da je astrološki shvatim, a više sa željom da sačuvam ovu priču i sećanje na njega, i iskažem svoj ponos i poštovanje