Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
Astrologija Forum
Мај 18, 2012, 02:56:00
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Trenutno na nebu
Stari forum
Stari forum
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dijabetes  (Pročitano 697 puta)
Mrs_Parker
Moderator
Van mreže Van mreže

Mojim venama ne teče krv no more...

« poslato: Март 21, 2009, 02:36:41 »
Idi gore Idi dole

Dakle,za nastanak dijabetesa smatra se da su medju presudnim genetski faktori,i da 25 % čovečanstva ima genetske preispozicije da oboli od ove bolesti.No,pošto oboli veoma mali broj njih sa genetskom predispozicijom (svega 1-2%) zaključujemo da su i neki drugi faktori bitni za nastanak bolesti.

Insulin-zavisni (tip I) (nekad se zvao juvenilni)

Već sam pominjala da su za nastanak insulin-zavisnog (tip I) bitni pankreatotropni virusi-dakle virusi koji pokazuju afinitet za pankreas,bilo isključivo za njega,bilo u sklopu neke druge sistemske virusne infekcije,koja će osim pankreasa zahvatiti i druge organe.Ti virusi su mumps,rubela,coxsackie B i oštećuju Langerhansova ostrvca pankreasa.Na bazi tog prethodnog oštećenja,dogadja se autoagresija te oko 90% ćelija Langerhansovih ostrvaca biva razoreno.Ovo je potpomognuto i prethodnom (genetski nasledjenom) antigenskom konstitucijom.Posledica ovako obimnog oštećenja endokrinog pankreasa svakako će biti-nedovoljno lučenje insulina,tačnije kod ovih bolesnika on se praktično uopšte ne luči,te su oni apsolutno zavisni od insulina (odatle i naziv).Do otkrića insulina bolest je bila smrtonosna.Oboljevaju uglavnom deca i mladi,retko osobe posle 25. godine života.I ovo je,na sreću,redji tip dijabetesa (nekih 10-15% obolelih).Mora se obavezno lečiti insulinom,uz dijetu i fizičku aktivnost.

Insulin-nezavisni (tip II) (nekad se zvao adultni ili dijabetes starih)

Za nastanak ovog tipa dijabetesa bitna je kako genetska predispozicija,tako i drugi faktori:gojaznost,nedovoljna fizička aktivnost i stresogeni činioci (infekcije,traume,psihički stres itd...).Ovde se patogeneza može odvijati na 2 načina.Ili se insulin luči u dovoljnoj količini,ali su periferna tkiva neosetljiva na njega,dakle postoji receptorska rezistencija,ili vremenom beta-ćelije pankreasa iscrpljuju svoje mogućnosti pa negde u poznijem životnom dobu se javi dijabetes.Uglavnom se javlja negde oko ili posle 40-te godine života.2/3 svih dijabetičara imaju ovaj oblik dijabetesa.Uglavnom je udružen sa gojaznošću,no ne mora biti,i to je poseban podtip ovog tipa dijabetesa.U zavisnosti od slučaja do slučaja,može se regulisati dijetom (koja je svakako obavezna i kod onih koji primaju insulin),nekad su dovoljni oralni preparati biguanidi i preparati sulfonilureje (Daonil) a ukoliko su oni neefikasni,u srednje teškim i teškim formama bolesti koristi se insulin.Dijeta,fizička aktivnost i kontrola telesne težine su svakako obavezni.

Uvod napisala nasa dr Sweet 2004.
Sačuvana

Astroloske konsultacije    velimirovic.t@gmail.com
lella
Full Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Март 27, 2009, 05:53:35 »
Idi gore Idi dole

Genetski u smislu ako ima neko od roditelja imaju i deca verovatnocu da dobiju ili moze da se nasledi od dede,babe..Moj deda je godinama koristio insulin(dolazili su kuci da mu daju),mislim da mu je od toga i bubreg stradao,u svakom slucaju umro je zbog dijabetesa.Mama nema problema sa tim ,a ja sam izgleda sklona gojenju,pa je kod mene sve moguce. ::)
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na: