Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
Мај 18, 2012, 03:03:25
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Trenutno na nebu
Stari forum
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
-
Astrologija
-
Astro-Medicina
(Urednik:
Mrs_Parker
) -
Migrena
Stranice: [
1
]
2
Idi dole
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Autor
Tema: Migrena (Pročitano 4116 puta)
Mrs_Parker
Moderator
Van mreže
Mojim venama ne teče krv no more...
Migrena
«
poslato:
Март 21, 2009, 03:17:55 »
MIGRENA
Po klasičnoj definiciji migrena predstavlja
jak bol u polovini glave.
Prvi napad glavobolje najčešće se javlja pre 20 godine života.Većina bolesnika od migrene pripada dobnoj grupi od 22-55 godina.Napadi se mogu javljati jednom da dva puta nedeljno ili nekoliko puta tokom čitavog života.Migrena je češća kod žena.Treba znati da
svakodnevna glavobolja nikada nije migrenska.
Etiologija
Nije dovoljno jasna,ali je
genetski faktor značajan.
Patofiziologjia
Do sad je promenjeno više teorija o patofiziološkom mehanizmu nastanka migrene.Po jednoj teoriji,izučavanjem regionalnog protoka krvi u mozgu uočeno je da postoji smanjen protok krvi u zadnjem polu mozga koji se postepeno širi i zahvata okolno područje.Ove promene udružene su sa simptomima aure.Ovaj nizak protok krvi zadržava se i u intervalu bez simptoma i u fazi glavoboje,a onda u fazi glavoboje raste na supranormalne vrednosti.Po još savremenijoj teoriji tokom migrene dolazi do
patološkog širenja krvnih sudova pije (pia mater-jedna od 3 moždane opne), koji dalje senzibilišu aferentna vlakna nervusa trigeminusa
(koji izmedju ostalog inerviše i moždane opne), što dovodi do migrenskog bola.(I inače, n.trigeminus je veliki kranijalni nerv,mešoviti,ima tri grane,2 senzitivne i jednu motornu, i vezuje se za izuzetno jake bolove u predelu lica,glave,tzv.neuralgija n.trigeminusa,pa verovatno otuda i taj izuzetno jak bol kod migrene)
Podela
Osnovna opdela migrena je na:
-Migrenu sa aurom (klasična migrena)
-Migrenu bez aure (obična migrena)
Klinička slika
Klasična migrena,ili migrena sa aurom
čini oko 15% bolesnika sa migrenom.Javlja se u napadima kojima mogu 24 sata prethoditi prodromi kao što su euforija,depresija,želja ili gađenje prema određenoj hrani.Napad počinje aurom koja je najčešće vizuelna: bljeskovi svetla,cik-cak svetlost,svetle lopte ili konci koji se javljaju na periferiji vidnog polja pa idu ka centru ili obrnuto.Oblik predmeta može biti izmenjen a može se javiti i vizuelna agnozija (neprepoznavanje oblika).Osim ovoga,mogu se javiti parestezije (osećaj trnjenja,peckanja),obično na šakama,šire se na ruku,lice,jezik.Može se javiti i motorna aura,kao slabost jedne ruke.U najmanjem procentu slučajeva može se javiti i disfazija (nerazgovetan govor).
Posle ovoga sledi faza bolova. Glavobolja je obično unilateralna (u jednoj polovini glave),pulzirajuća i obično se pogoršava sa običnim fizičkim aktivnostima (npr.penjanje uz stepenice).Bol je najčešće praćen mukom,povraćanjem,fotofobijom i fonofobijom (nepodnošenje svetlosti i zvuka),pa se čovek/bolesnik često povlači u zamračenu sobu npr.U najtežim slučajevima,posle ove faze sledi faza edema (otoka) arterija sa tupim,trajnim bolom.Nekad se javlja dijareja (proliv),osećaj hladnoće,bledilo,zadržavanje tečnosti,nesvestica....Napad se obično završava spavanjem.Glavobolja može trajati od 4-72 časa.
Provocirajući faktori napada migrene mogu biti
:stres,alkohol,pušenje,konzumiranje sira,čokolade,luka,crnog vina,psihofizička iscrpljenost,gladovanje,bještava svetlost,buka,neprijatni mirisi,klimatske promene,a naročito menstrualni period.Takođe,naki lekovi mogu da izazovu napad migrene:diclofenac,ranisan,nitroglicerin,atenolol...
Obična,atipična migrena,migrena bez aure
čini 80% svih migrena.Za razliku od klasične nema auru,i često je obostrana.Napadi su češće precipitirani nekim od gore pobrojanih faktora,i ne javljaju se periodično.U trudnoći se obično proređuju,a u menopauzi može doći do prolaznog pogoršanja migrene.
Osobe koje boluju od migrene imaju karakteristične psihološke crte:
ambicioznisu,pedantni,opsesivni,preosetljivi,vulnerabilni,perfekcionisti,skloni depresiji. Ovo ukazuje na međusobnu zavisnost migrene i psihološke konstitucije bolesnika,samo nije jasno da li se ličnost migreničara formira tokom razvoja bolesti,ili oba aspekta imaju istu (genetsku) osnovu.
Dijagnoza
Se postavlja na osnovu detaljne anamneze koju će lekar uzeti,neurološkog pregleda,a kod atipičnih slučajeva i/ili ispada u neurološkom nalazu treba uraditi dalja detaljna ispitivanja,u prvom redu CT (skener),NMR (nuklearna magnetna rezonanca) a od koristi je i EEG. Naročito detaljno treba ispitati slučajeve kod kojih se bol javlja uvek na istoj strani glave,zatim slučajevi komplikovane migrene,kao i oni koji ne reaguju na specifičnu antimigrenoznu terapiju.
Sve je više dokaza dobijenih savremenim tehnikama (CT,NMR) da tokom ponovljenih migrenskih napada može doći do trajnog oštećenja moždanog tkiva sa dalje sledstvenim neurološkim deficitom ili epileptičnim napadima.
Terapija
Može biti usmerena na :
1. Prekidanje napada jednokratnom ili višekratnom primenom lekova
2. Preventiva novih napada,odnosno postizanje remisije produženom primenom odgovarajućih lekova
Za prekidanje napada
koriste se
acetilsalicilna kiselina (Aspirin) i drugi analgetici,sumatriptan (Imigran)
i preparat koji se daje i.m (intramuscularno) ili s.c. (subcutano-potkožno) je
ergotamin-tartarat.
Već pomenuti sumatriptan (Imigran) može se davati/primati s.c. preko fabrički pripremljenog autoinjektora ili per os u vidu tableta.
Za prevenciju napada
koriste se razne grupe lekova.Pre svega,oni se koriste kontinuirano,nekoliko meseci,bez obzira da li ima napada migrene ili ne.Na ovaj način se može postići remisija od nekoliko godina (!!!).Koriste se sledeći lekovi:
Antagonisti kalcijuma
:flunarizil,verapamil i dr.
Pizotifen (Sandomigran)
Propranolol (Inderal):
beta-blokator,koristi se u kardiologiji ali pokazao i antimigrenski efekat
Triciklični antidepresivi:
Amyzol npr. Korisni kod osoba koje su od dugotrajnih bolova postale depresivne
Antiepileptici:
Carbamazepin,valproati
Diuretici (lekovi za izmokravanje)
-mogu biti efikasni kod migrena vezanih za menstruaciju,piju se tokom pet dana,a započinju se tri dana pre menstruacije
Osim medikamentne terapije neophodno je sprovoditi «higijensko-dijetetske» mere (ovaj termin u medicini odnosi se pre svega na stil života,način ishtrane,higijenu,...kao što mu i sama reč kaže),a to su mere izbegavanja faktora koje sam gore navela kao provocirajuće.
Poseban oblik glavobolje
«Cluster» glavobolja»
(histaminska glavoboja),javlja se češće kod muškaraca.Bol se javlja u napadima,nekoliko puta tokom 24 časa,najčešće noću u razmacima od pola do jednog i po sata.Bolovi traju od 15 min do 3 sata.Epizode sa napadima traju danima,nedeljama,ili čak mesecima,dok su izmedju njih remisije koje mogu trajati različito dugo,od nekoliko meseci do nekoliko godina.Sam naziv su dobile baš zbog ovog grupisanja napada,a od reci cluster=grozd,grupa.
Često se napadi javljaju u rano proleće ili kasnu jesen .
Bol se javlja dosta naglo,veoma je jak,pulzirajući,koncentriše se na jedno oko,sa iradijacijom prema slepoočnici i gornjoj vilici.Nekad se širi na celu polovinu lica,uvo,vrat i potiljak.Obično se javlja na istoj strani.Nekad je praćen suzenjem oka,curanjem nosa (rinoreja) i znojenjem odgovarajuće polovine lica.Nekad se javljaju muka i povraćanje.
I ova glavobolja može biti provocirana stresom,umorom,uzimanjem alkoholnih pića ili izlaganjem hladnoći.
Lečenje je isto kao lečenje migrene.Osim toga ovde se mogu primeniti
antihistaminici
(bolje je primeniti novije,nesedativne:
astemizol,loratadin,terfenadin (Bronal,Tefen))
Napomena:
Doze lekova i detalje o terapiji namerno ne pišem,da vam ne bi slučajno sinula ideja da nešto uzimate na svoju ruku,a naročito ne «na moju».
Osim toga,lekove koje pišem u zagradama,ne znači da se tako zovu i u Hrvatskoj.Ovo su fabrički nazivi lekova,i mi ih u principu ni ne učimo sem onih najčešćih koji se primenjuju u praksi,iz prostog razloga što svaka farmaceutska kuća može dati svoj naziv,ili promeniti ga,pa vam je jasno koliko bi tu bilo kombinacija i zavrzlama.Ali,ovaj prvi naziv je isti svuda,to je ono što piše malim slovima ispod velikog naziva leka na kutiji.I taj naziv možete tražiti bilo gde. Jasno vam je da sad ne pričam o ovim grupama lekova kao što su antiepileptici,ili antidepresivi,već o ovim pojedinačnim lekovima koje sam gore navodila.Osim toga,ono kad vam kažu u apoteci «nemamo to,ali imamo zamenu»...e pa ne radi se niokakvim zamenama nego o istom leku samo druge farmaceutske kuće.Primer: naziv leka je
ibuprofen
ali mu je fabričko ime najčešće Brufen,a negde i Ibuprofen.Ili
diazepam
a fabričko ime mu je najčešće Bensedin,ali negde i Diazepam..ili
acetilsalicilna kiselina
a fabrički nazivi Aspirin,Andol,Midol,Anbol itd.
Uvod napisala dr Sweet 2004.
Sačuvana
Astroloske konsultacije
velimirovic.t@gmail.com
lella
Full Member
Van mreže
Odg: Migrena
«
Odgovor #1 poslato:
Март 21, 2009, 09:20:23 »
Odlican tekst..ja imam poslednjih godinu i po migrene i to nekoliko puta .Pocinje sa bolom oko levog oka ,i onda znam da sam gotova ,pojavljuje se linije pred ocima ,svetluca mi sve ,vrti se i onda jaka ,nenormalna bol u celoj glavi (tako mi se bar cini),brufeni,paraceti mi ne pomazu.Od kada sam dobila neke jake lekove (ima ih samo 6 u pakovanju) nisam ni imala migrene tako da ne znam kako deluju.
Moja mama je ceo zivot imala glavobolje (i dan danas se muci s tim ,ali manje) ,tako da znam da je nasledno..
Citala sam na internetu da ambiciozni ljudi cesto boluju od migrena.. ;D
Sačuvana
Mrs_Parker
Moderator
Van mreže
«
Odgovor #2 poslato:
Март 22, 2009, 04:29:23 »
Jesi li lek dobila od neurologa?
Sačuvana
Astroloske konsultacije
velimirovic.t@gmail.com
lella
Full Member
Van mreže
«
Odgovor #3 poslato:
Март 22, 2009, 08:36:15 »
Ne ,od obicnog lekara opste prakse .Ovde (u Norveskoj) je takav doktor i ginekolog i sitni hirurg i sve za sta ne treba pravi specijalista.Lek se zove Sumatriptan Teva (50 mg)
Sačuvana
Mrs_Parker
Moderator
Van mreže
«
Odgovor #4 poslato:
Март 23, 2009, 03:44:09 »
To je u stvari Imigran. Jak je lek i ne trebas ga cesto koristiti, a kada ga koristis popij ga na prvi simptom jer kada se migrena vec razvije onda teze deluje. Meni nije bio bas prijatan kada sam ga pila ali je delovao.
Da li ti je pritisak ok?
Sačuvana
Astroloske konsultacije
velimirovic.t@gmail.com
lella
Full Member
Van mreže
«
Odgovor #5 poslato:
Март 23, 2009, 09:11:54 »
Pritisak mi je nasledno nizak.Juce sam imala migrenu i popila sam taj lek ,cim mi je pocelo da titra ispred ociju ,al svejedno sam imala bolove ,nisu bili mnogo jaki ,al sam prelezala u krevetu.Pisem datume ,svaka tri meseca imam migrene
Sačuvana
Argus
Administrator
Van mreže
«
Odgovor #6 poslato:
Март 23, 2009, 01:48:14 »
Citat: lella Март 21, 2009, 09:20:23
Odlican tekst..ja imam poslednjih godinu i po migrene i to nekoliko puta .Pocinje sa bolom oko levog oka ,i onda znam da sam gotova ,pojavljuje se linije pred ocima ,svetluca mi sve ,vrti se i onda jaka ,nenormalna bol u celoj glavi (tako mi se bar cini),
Nešto slično je i kod mene. Prvo počne da mi se muti vid do te mere da mi se povraća ako otvorim oči u tih 30-45 minuta koliko traje taj napad a tek posle toga se javlja bol u glavi koji u zavisnosti jačine napada može da potraje i 2,3 dana.
Ali bol nije ništa (svakakve sam već istrpeo) u odnosu na poremećen vid i mučninu koja uz to ide.
Sačuvana
Veritas filia temporis...
lella
Full Member
Van mreže
«
Odgovor #7 poslato:
Март 23, 2009, 02:19:00 »
Mucnina je sasvim normalni deo migrena.Argus, koliko ti cesto imas migrene?Ovde preporucuju jogu zbog disanja(sto u sustini i jeste razlog za glavobolje ).
Mrs_Parker ,imas li ti neki savet u vezi migrena?
Sačuvana
Argus
Administrator
Van mreže
«
Odgovor #8 poslato:
Март 23, 2009, 02:28:29 »
Moje migrene su kombinacija klasičnih i Cluster. Ovo potonje nastaju kada je napad previše jak. Onda se može desiti da u toku jednog dana imam i 3-5 napada.
Imao sam jako mnogo povreda glave još kao dete tako da napade migrene trpim još od 18 godine čini mi se.
Sada se to svelo na jedan napad u mesec, dva.
Inače mučnina je prisutna samo dok traju problemi sa očima.
Ono što je moje zapažanje je da migrena vrlo često prati probleme sa sinusima.
Sačuvana
lella
Full Member
Van mreže
«
Odgovor #9 poslato:
Март 23, 2009, 02:33:11 »
Eto posledice sto si bio nemirno dete..
..sala ,srecno sa migrenama i tesi se da je dobro opet to nego neka teza bolest
Sačuvana
Mrs_Parker
Moderator
Van mreže
«
Odgovor #10 poslato:
Март 24, 2009, 03:04:02 »
Citat: lella Март 23, 2009, 02:19:00
Mrs_Parker ,imas li ti neki savet u vezi migrena?
Kao prvo voditi dnevnik i probati saznati sta se ponavlja i sta bi mogao biti uzrok. Meni je mnogo pomogao lek Propranolol. Dobila sam ga zbog ubrzanog rada srca, ali on u principu snizava i pritisak, pa za tebe ne vredi. Skoro sam dobila savet, da se svaka migrena sa aurom, a to imate i ti i Argus treba proveriti kod neurologa uz obavezan EEG.
Sačuvana
Astroloske konsultacije
velimirovic.t@gmail.com
Mrs_Parker
Moderator
Van mreže
«
Odgovor #11 poslato:
Март 24, 2009, 03:05:43 »
Citat: Argus Март 23, 2009, 02:28:29
Ono što je moje zapažanje je da migrena vrlo često prati probleme sa sinusima.
Pre bih rekla da je u pitanju generalni problem sa krvnim sudovima. Sinusi su cesto pride ali nemaju nista zajednicko sa migrenom ali zato daju jake glavobolje.
Sačuvana
Astroloske konsultacije
velimirovic.t@gmail.com
luche
Gost
«
Odgovor #12 poslato:
Март 24, 2009, 09:58:23 »
da se zapljunem i ja za migrenu
pulsirajući bol sa jedne strane, oko, slepoočnica, osetljivost na svetlo i zvuke, mučnina ofkors...
najidealnije je ako odmah popijem kafetin, i legnem, bukvalno zaspim na minut, i probudim se, sve prošlo... i prija mi da legnem na stomak i pritisnem bolnu stranu u jastuk... ako nisam u mogućnosti da odmah popijem lek i legnem, ili ako bol krene u toku noći, pa me probudi tek kad je ojačao, onda je potrebno više vremena, i više kafetina... dešava se kako kad, nekad jednom mesečno, nekad ređe, nekad i nedeljno...
e, da, za ove konce, i svetlucanje, to imam non stop, nezavisno od glavobolje....
Sačuvana
Argus
Administrator
Van mreže
«
Odgovor #13 poslato:
Март 24, 2009, 11:53:14 »
Citat: luche Март 24, 2009, 09:58:23
e, da, za ove konce, i svetlucanje, to imam non stop, nezavisno od glavobolje....
Tako ti je to uvek sa prosvetljenim osobama.
'beš migrenu ako nije sa aurom.
Sačuvana
Mrs_Parker
Moderator
Van mreže
«
Odgovor #14 poslato:
Март 24, 2009, 04:13:01 »
Citat: luche Март 24, 2009, 09:58:23
To sto imas nije vezano za glavobolju ni za migrenu. Rec je o promeni u staklastom telu koje kao loptica ispunjava oko,a sastoji se od pravilnog rasporeda molekula hijaluronske kiseline.Usled promena u strukturi staklastog tela javljaju se takvi fenomeni koje ljudi opisuju kao mrljice, dlacice, tackice....Takve promene najcesce imaju kratkovide osobe,ali i ostali.To nije bolest,ali ukoliko bi se odjednom u vidnom polju naslo puno takvih mrlja,dlacica,tackica,to bi onda zahtevalo hitan pregled jer se moze raditi o rupturi jednog vaznog omotaca oka,mreznjace,sa krvarenjem.U tom slucaju,sto se pre reaguje,moguce je izbeci operaciju i sanaciju izvrsiti laserom. Ovde mogu da se vide te promene
http://www.floatershell.com
./
Mislim da to kod tebe nije migrena Luce, jer ona ne prolazi od kafetina, ni od table kafetina.
Sačuvana
Astroloske konsultacije
velimirovic.t@gmail.com
Stranice: [
1
]
2
Idi gore
Štampaj
« prethodna tema
sledeća tema »
Prebaci se na: