Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
Мај 22, 2012, 07:39:47
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Trenutno na nebu
Stari forum
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
-
Astrologija
-
Tradicionalna Astrologija
(Urednik:
AstroSerbiana
) -
Pitanja i nedoumice
Stranice: [
1
]
2
3
...
8
Idi dole
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Autor
Tema: Pitanja i nedoumice (Pročitano 4673 puta)
Sizif
Newbie
Van mreže
Pitanja i nedoumice
«
poslato:
Август 14, 2009, 03:21:38 »
Imam veliku nedoumicu,a verujem da se o tome diskutovalo i ranije.
Naime,reč je o derivacijama. Možda ova tema i na pripada tradicionalnoj astrologiji,ali me zanima kako TA gleda na derivacije? Mnogog sporova se vodi oko recimo braća i sestara,kako ih posmatrati.Naravno,svi se oni sagledavaju kroz III polje. Međutim,kako posmatramo drugog brata npr? Ima li smisla njega posmatrati kao treće od trećeg,kao brata našeg brata? Šta ako imamo 5 braće? Negde je Frawley ovo naveo kao valjano pravilo ako želimo da razvrstamo braću.
Onda po istoj logici,imamo treće od V,kao brata našeg deteta,odnosno drugo dete,a tu je čini mi se takva derivacija isključena...Ili se varam?
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
Odg: Pitanja i nedoumice
«
Odgovor #1 poslato:
Август 14, 2009, 04:29:00 »
Derivacije dolaze u obzir samo u horarnoj astrologiji. Za natal je primerenija upotreba tripliciteta i tacaka brace i sestara te njihovih dispozitora. Kasnije cu nesto vise na ovu temu.
Sačuvana
Tradicionalna horarna, natalna, elekciona i mundana astrologija
izrada horoskopa, konsultacije, skola astrologije
www.natasakaralic.com
,
www.tradicionalnaastrologija.com
,
www.horarnaastrologija.com
Sizif
Newbie
Van mreže
«
Odgovor #2 poslato:
Август 14, 2009, 08:04:45 »
AstroSerbiana,unapred zahvaljujem.
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #3 poslato:
Август 14, 2009, 09:09:12 »
Ova je materija jedna od najbogatijih u TA metodologiji tako da cu pokusati pricu da svedem na najjednostavniju mogucu verziju u ovom prvom postu da bih kasnije temu prosirila pojedinacnim aforizmima nezavisno od opstih stvari. Ako pogledamo Ptolomeja i uporedimo ga sa drugim autorima, bilo grcke, arapske ili evropske kasnosrednjovekovne epohe, lako cemo zakljuciti da je Klaudije krajnje specifican u ovoj stvari. Jednostavno on bracu i sestre locira u X i XI kucu jer kaze da su braca i sestre majcina deca, a kako je X kuca kuca majke, XI sledi istu. Verujem da cela prica ima malo veze sa tom cudnom konstatacijom, obzirom da sva deca imaju i oca pa bi ih, po toj logici, mogli smestiti u suprotne kuce, a vise veze sa cinjenicom da X pripada Marsu u planetarnom poretku, a JU se raduje u XI. Ove dve planete, faktori jedne od dve formule za tacku dece, simbolizuju pocetak dusevne telesne inkarnacije III meseca trudnoca, a JU simbolizuje kraj pa se javlja kao opsti signifikator plodnosti. Dakle, Ptolomej primarno procenjuje stanje ovih kuca bez jasnog uputa kako razlikovati stariju od mladje brace ili sestre. I on, kao i ostali autori, indirektno MA dodeljuje braci, a VE sestrama i, generalno, muske planete u ovim mestima imaju vezu sa bracom, zenske sa sestrama. Iskreno, Ptolomej nije od velike koristi kod ovih pitanja.
Dorotej razradjuje materiju do detalja o kojima cu nekom drugom prilikom pisati. Uglavnom bracu i sestre on smesta u III kucu s tim sto se njen vladar posmatra kao opsti pokazatelj stvari bez da on ukazuje na starijeg brata ili sestru i vice versa. Bracu uglavnom posmatra kroz MA, odnosno, kroz vladare tripliciteta znaka u koji pada i to kroz prva dva vladara tako da stariji brat moze biti prikazan kroz prvog vladara tripliciteta, mladji kroz drugog vladara. Sestre se gledaju kroz ovakvu VE poziciju, dakle, kroz triplicitetne vladare njene zodijacke pozicije. Ukoliko osoba ima vise od dva brata ili dve sestre onda je Saturn najstariji brat, Sunce drugi po redu, Jupiter i Mars generalno oznacavaju srednju bracu, a ME najmladjeg s tim sto isti moze biti signifikator najmladjeg deteta u porodici nezavisno od pola. MO simbolizuje starije, a VE mladje sestre, a ako ih ima vise onda se broj prosiruje preko vladara tripliciteta MO i VE. Ovde nema detaljnih uputa da li prednost dati MO i VE ili njihovim triplictetnim dispozitorima, ali ako se kod MA posmatraju isti, logicno je da isto mozemo primeniti na MO i VE pa tako dobijamo 6 mogucih (po 3 za svaku planetu) sestara+ jos dve kroz MO i VE, ako nam, eventualno, zatrebaju s tim sto onda MO predstavlja najstariju, VE drugu po redu, a vladari tripliciteta redom kako je vec naznaceno (ovde pretpostavljam da si upoznat sa tematikom triplictetnih vladara u dnevnim i nocnim rodjenjima). Dorotej je neobicno detaljan u ovim stavrima i sada necu iznositi te detalje, mozda kasnije, ovo je najvaznije pa cu rezimirati kako ja tumacim ove stvari:
Ako osoba ima brata i sestru, a III kuca sadrzi planetu onda prema polu vladara III i polu planete odredicu ko je ko. Recimo III pada u Sa i u njoj je VE, osoba ima brata i sestru, JU ce biti brat, sestra VE i, sekundarno, MA takodje brat kao opsti signifikator muskih srodnika iste linije. Ako ima dva brata, recimo, zanemarujem III kucu i pelazim na MA, odnosno, njegove dispozitore gde prvog dodeljujem starijem, a drugog mladjem. Isto je i u slucaju dve sestre tada se okrecem VE, odnosno, njenim dispozitorima. III kuca je slika opsteg stanja stvari. Ako osoba ima vise od dva brata ili dve sestre onda koristim gore iznesenu metodu. Neki autori odmah idu na vladare tripliciteta znaka III kuce, ali je ne. Ipak, legitimno je da se i kroz njih ove stvari provere. Dakle, kao sto se da videti, stvar je slozena i ima vise nacina da joj se pridje. Uobicajena tacka brace je JU-SA+asc, r u nocnim rodjenjima s tim sto Al Biruni istu uopste ne okrece za razliku od Grka. Postoje jos neke formule, o tom potom jer predmet je, kao sto rekoh, prebogat pravilima. Iznecu kasnije i primer devojke koja ima 7 sestara i jednog, najmladjeg brata. Ako osoba ima jednog brata ili jednu sestru onda vladar III primarno oznacava brata\sestru i, sekundarno, uzimam MA, odnosno, VE kako bih prosirila sliku pa je tako taj jedan jeidini brat vladar III i MA prema svim kvalifikacijama aspekata, pozicija i, eventualno, planete u III, a jedina sestra vladar III i VE prema svim kvalifikacijama jednako.
Sto se dece tice, o tome drugom prilikom imamo zap0cetu pricu o tome na posebnom topiku.
«
Poslednja izmena: Август 14, 2009, 09:54:10 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
Sizif
Newbie
Van mreže
«
Odgovor #4 poslato:
Август 14, 2009, 10:52:10 »
AstroSerbiana odličan tekst
I primećuju se razlike u određenim pogledima na ovu materiju.Lilly je npr. koristio MO za opis sestara. Što sve u svemu govori da ne postoji univerzalni pokazatelj,već da se na osnovu i jednog i drugog metoda može doći do valjanih zaključaka.
Sačuvana
svjetlotama
Sr. Member
Van mreže
«
Odgovor #5 poslato:
Октобар 06, 2009, 06:42:13 »
Samo da znate da ponešto čitam što napišete, no 70 posto izraza ne razumijem
Da li biste htjeli staviti neki primjer karte/sliku da vidim kako izgleda u TA?
Hvala unaprijed, i svake pohvale za znanje.
«
Poslednja izmena: Октобар 06, 2009, 06:43:09 svjetlotama
»
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #6 poslato:
Октобар 06, 2009, 09:02:51 »
Normalno da ne razumes ako nemas prethodnicu u jednom broju osnovnih knjizica. Nista strasno, ne kapiram ni ja nista od tvog pisanija na indijskoj, a pokusala jesam
. Ne razumem samo koju kartu da okacim. Na ovoj temi nema konkretnih primera. Opet, na "Vezba cini majstora" ima toliko primera da bi karte za svaki zagusile stranicu obzirom da svaki primer prati i nekoliko tekstova, ali, zato, uvek, obavezno, damo podatke pa je lako proveriti na licnom programu. Inace, meni se niti jedna karta normalno ne otvara sa ovog foruma, sve je sitno, nepregledno tako da i nije neka steta sto ih ne kacim.
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
svjetlotama
Sr. Member
Van mreže
«
Odgovor #7 poslato:
Октобар 07, 2009, 06:14:51 »
Može to biti i trenutna konstelacija. Čisto me zanima izgled , da li se razlikuje od MA, od jyotisha, od astrodiensta..
Mene zanima TA radi korištenja planeta kao i u jyotishu, ne koristi se uran,neptun i pluton, a jyotish uzima u obzor čvorove i njihov utjecaj, primjer: sve planete između čvorova formiraju kala sarpa ili kala amrita yoga , koje snažno hvataju čovjeka..
itd..
Ako nije problem, draga astroserbiana, možeš staviti link slike karte negdje na net, ako već ne ide na forum.
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #8 poslato:
Октобар 07, 2009, 11:40:26 »
Hocu kada stignem. Zelis li kvadratni ili kruzni? Stavicu moj natal.
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
svjetlotama
Sr. Member
Van mreže
«
Odgovor #9 poslato:
Октобар 07, 2009, 11:48:48 »
Kako ti želiš,da vidim TA kartu, može tvoja karta, pa ako hoćeš, napraviću u jyotish obliku, pa da imaš i tako
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #10 poslato:
Октобар 07, 2009, 01:12:56 »
Evo primera moje rucno crtane karte (jednog klijenta, nije moj natal). Kasnije cu svoj natal dati u kvadratnoj formi, ali iz programa obzirom da licno kvadarate ne crtam jer ih ljudi ne kapiraju pa sam od toga odustala.
http://www.natasakaralic.com/natalna_karta.html
Ide po redu orjentalnost/okcidentalnost (izlazak pre i posle SO), neke arapske tacke, elementi i kvaliteti po broju, aspekti i zodijacke pozicije planeta i kuca sa dodekatemorijama, ispod vidite fiksne zvezde i recepcije (pozitivne, negativne, mesovite sve skupa od tripliciteta pa nadalje), zatim zodijacka dostojanstva i debilitacije sa primogeniturom (planeta sa najboljim odnosom zodijacke i mundane pozicije), ispod tabele stoji planetarni cas rodjenja, ispod snaga pojedinih planeta prema posrednoj aktiviranosti na osnovu zodijackih pozicija vecine relevantnih horoskopskih faktora, skroz desno ide oznaka temperamenta prema dvojnoj kvalifikaciji, ispod oznaka ponasanja (o tome cu tek pisati kada jednom resim da nastavim sa psihologijom). Izbrisala sam u gornjem desnom delu ime i prezime, datum i vreme rodjenja i koordinate mesta.Horana karta izgleda nesto drugacije, karta dogadjaja takodje.
«
Poslednja izmena: Октобар 07, 2009, 01:17:03 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
svjetlotama
Sr. Member
Van mreže
«
Odgovor #11 poslato:
Октобар 07, 2009, 03:48:24 »
Weeuu..
Zamijetila sam da nisu sva polja jednako velika, da tako kažem. Ili, kuće? Ne znam da se izrazim, ko početnik neki
Kako znaš koliko koja kuća treba da je velika? Kako se određuje koliko stupnjeva je koji znak?
U vedskoj se orjentiram po stajačicama, i onda lako nađem gdje ću povući crtu.
Oprosto ako zagnjavih, sigurno ste pisali o tome u starom forumu. Moraću malo skoknuti do tamo, fakat me sad zanima TA jer koristi planete kao i vedska, bez urana, neptuna i plutona.
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #12 poslato:
Октобар 07, 2009, 04:18:35 »
Zavisi od sistema kuca. Prvih par vekova grcke astrologije vazili su celi znaci pa gde ti padne asc tu ti je prva kuca, ali relativno brzo se namecu trigonometrijski sistemi. Ja za natale koristim Plasidus, Regiomontanus za horarce, ali drzim na oku raspored prema celini znakova pa prosudjujem. To se na slici, normalano, ne vidi. Ovo za znake te nisam razumela, kako to mislis koliko stepeni za koji znak? Znaci su ravnopravni podeoci Sunceve kruzne putanje. Jedino ako ti moguce mislis na sazvezdja, a ne znake. To je, verovatno, vavilonsko nasledje jer se zodijacki pojas znakova razvio iz zodijackog pojasa sazvezdja gde su nekretnice bili stozeri u prvoj astrologiji. Vec od druge polovine prvog milenijuma p.n.e. imamo 12 znakova koje ce Grci kasnije jasno odvojiti od sazvezdja mada i tada imamo brkanje ovih stavri, recimo kod Manilija za koga do kraja ne znamo da li koristi zodijak sazvezdja ili znakova jer tupi nesto o osakacenosti Bika itd.
Sto se vedske tice, zaista nista o njoj ne znam, ali znam da je i ona razvijena iz vavilonsko-grcke osnove, verovatno, u periodu helenizma. Prirodno je dalje razvijana prema autohtonim principima indijske civilizacije, ali joj je predmetna osnova ista kao i kod evropske i otuda 7 planeta+ cvorovi bas kao i kod Vavilonaca i Grka.
«
Poslednja izmena: Октобар 07, 2009, 04:29:56 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
svjetlotama
Sr. Member
Van mreže
«
Odgovor #13 poslato:
Октобар 07, 2009, 06:10:52 »
Zanimljivo pojašnjenje.
Bit ću slobodna da te pitam o određivanju nulte točke sistema.
Pošto vedski sistem se orjentira po fiksnim zvjezdama koje stvaraju dotične konstelacije - znakove zodijaka, i pošto zemljina os rotira u relaciji prema putanji , na taj način dobivamo mijenu stajališta Sunca.( za vrijeme jednakosti dan-noć jedne godine po dijelu jednog stupnja), Sunce mijenja stajalište, u 72 godine za oko 1 stupanj.Unazad 1850 godina se desilo odstupanje 23°53´ i mi to nazivamo Ayanamsa.
Da li se u TA prati to odstupanje Sunca za 1°.?
Hvala ti za kratku povijest, moraću malo potražiti po arhivama. Fascinirana sam tvojim znanjem, to sam ti htjela reći još prije nekoliko godina, sad sam morala dočekati Saturna u Djevici, u mojoj devetoj kući da stupim s tobom u kontakt, izgleda
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #14 poslato:
Октобар 07, 2009, 10:21:35 »
Vec u startu gresis kada kazes da se sistem orjentise prema fiksnim zvezdama koje stvaraju konstelacije-znakove zodijaka. Konstelacije (sazvezdja) nisu isto sto i znaci zodijaka i to su Grci utvrdili, mada istorija dokazuje da su pozni Vavilonci prvi napravili ovu distinkciju. Cinjenica je da su Evropljani ovo naucno obrazlozili i dokazali. Formalno, istorijski, prica o precesiji ekvinocija pripada Grcima (gle cuda), preciznije Hiparhu (II v.p.n.e) mada postoje dokazi o razumevanju ovog fenomena i vek ranije, a u vezi sa Aristarhom. Za Hiparha je Ptolomej tvrdio da je precizno merio longitude Spike i jos nekolicine veoma sjajnih zvezda. On je prvi izracunao trajanje tropicke (povratak SO na tacku prolecne intersekcije) i sideralne (povratak SO na poziciju vidljive zvezde) godine uocivsi, danas opste poznatu, razliku. Iako su njegovi radovi na ovu temu izgubljeni, prakticno su sacuvani kroz Ptolomeja koji se u Almagestu na njega poziva. Interesantno je da su i Hiparh i Ptolomej, kao geocentrici, verovali da se vidljiva nebesa zvezda krecu kroz fiksni referentni okvir nepomicne, nevidljive, nemanifestovane i transcedentne sfere Zodijaka i u ovome lezi sva sustina ove price. Kod Indusa je referenca fleksibilna, kod zapadnjaka ona je nepomicna jer odrazava dimenziju izvan prostor-vremena. Precesija je, dakle, poznata zapadnoj tradiciji, zapravo, u njoj je ista i nastala, stvar je samo u tome da li precesijskom okviru dati primat. Za zapadnjaka, sedentarnog mentaliteta, pripadnika muske kulture, najnormalnije je bilo da se nebo krece u odnosu na "nesto" nepojmljivo, nepromenljivo i neizmerljivo. Fiksne zvezde su prva sfera koja nas od tog neceg odvaja kroz postojanje. Froli je o ovome krajnje jednostavno i jasno rekao: " Sazvezdja Ovna, Bika i ostala sazvezdja, zajedno sa svim drugim zvezdama na nebu, preneti su na sledecu sferu unutar sfere Zodijaka-na sledeci sloj luka. Ta sfera, sfera fiksnih zvezda, krece se, mada sporo u odnosu na sferu zodijaka, proizvodeci fenomen precesije ekvinocija. To jest, prolecna ravnodnevnica vise se ne odigrava kada Sunce ulazi u vidljivo sazvezdje Ovna, vec se krece unazad i trenutno se nalazi blizu pocetka Riba, skoro ceo jedan znak dalje. Ponovo moderni udzbenici grese kada kada tvrde da se tacka ravnodnevnice krece kroz sazvezdja. To nije tacno: sazvezdja se krecu u odnosu na tacku ravnodnevnice. To je vazna razlika, mada je materijalni rezultat isti, bez obzira na koji nacin prikazujemo kretanje. Materija je ta koja ostaje bez sustine, a ne obrnuto". Ovo ti je sva potrebna mudrost o ovome. Zapadna tradicija kosmos posmatra hijerarhicno, kroz mnogo sfera od kojih je prva zvezdana sfera sa kojom pocinje prostor-vreme dimenzija i ona se krece u odnosu na transcendentnu sferu Zodijaka koja je apsolutna i nemerljiva. Ja ti zbog ovoga ne razumem koncept Indusa, kao da su nesto u prenosu izgubili obzirom da su jos Vavilonci uocili razliku izmedju vremenskih sazvezdja i vanvremenskih znakova mada u istoriji Zodijaka postoji jedan prelazni period koji 12 jednakih podeoka kruga sazvezdja (negirajuci tako fakticku nejednakost sazvezdja) prevodi u 12 delova zodijackih znakova, i ovome cu tek pisati, tako da ipak mogu naci isorijsko "opravdanje" za vedski sistem. Prvi pomen 12 jednakih znakova koji su sasvim razlicitih od istoimenih sazvezdja imamo u V.v.p.n.e tacnije 419. godine. O istoriji Zodijaka, sferi barbarici, sferi graecanici cu tek otvoriti poseban topik jer je tema obimna i obuhvata milenijume astroloske istorije pa nikako da pocnem. Ovo je tek uvod uvoda koji treba da napisem.
Dakle, precesija ekvinocija je fenomen vezan za fkisne zvezde koje su integralni deo zapadno-astroloskog predmeta bas kao i kod Indusa. Razlika je jedino u tome sto fiksne zvezde, kao nosioci vremena, povezuju ovu dimenziju sa dimenzijom Zodijaka bas kao i planete, a ne stoje, kao kod Vedjana, odvojeno od nje. Zemlja, planete i vidljive zvezde postoje u istoj dimenziji. Zodijak vec ne i zato je on fiksni, nepomicni okvir u odnosu na koji merimo propadljive stvari postojanja, ono sto hermetici nazvase svetom generacije i korupcije. Ovu vrstu suptilnije intelekcije necemo direktno naci kod vecine astrologa tog doba. Ono sto hocemo jeste jasno odvajanje fiksnih zvezda od znakova, ali ce se filozofija ovoga prepoznati u filozofskoj grckoj misli, narocito Platonovoj i Pitagorinoj i, jednako tako, u nekim hermetickim idejama, a narocito, znatno kasnije i jasnije, kod Arapa, onih sufisticke orjentacije. U tom smislu, filozofija Zodijaka je mladja od samog Zodijaka koji se razvijao postepeno i dugotrajno iz lunarnih kuca vidljive nebeske zvezdane putanje, preko jednakih sektora ekliptike prema vidljivim sazvezdjima, sve do nevidljivih delova iste i tek tada pocinje da se artikulise ovakva misao. Prva astrologija nije na ovaj nacin razmisljala i prve podele nebeske sfere zavrsavale su se na vidljivom nebu.
Fiksne zvezde u zapadnoj tradiciji vise stoje u vezi sa planetama nego sa znacima jer se i one krecu kao i planete samo sporije. Vrlo rano posmatrale su se dvojako, preko climata principa gde su se uzimale kao najvaznije one zvezde koje izlaze istovremeno sa nekom planetom ili asc najcesce koji se, normalno, mere u odnosu na zodijacku pozadinu (tzv. paranatalonte iako je ovo pozniji naziv) i longitudinalno, sto su zvezde koje stoje na istom zodijackom stepenu sa odredjenim horoskopskim faktorom. Ovaj drugi sistem je dominantiji i vitalniji. Pre ovoga imamo citavu jednu pricu o egipatskim dekanima, 36 njih, pa pre toga lunarnu sferu Vavilonaca, ali o tom potom, nema kraja ovome. Sustina je da su Grci sve ovo prikupili, svarili, razlucili, sistematizovali i prihvatili. Jasni, logicni, gotovo savrseni kakvi su nesumnjivo bili.
«
Poslednja izmena: Октобар 08, 2009, 12:55:16 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
Stranice: [