Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
Мај 22, 2012, 08:19:57
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Trenutno na nebu
Stari forum
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Astrologija Forum - Miroslav Odalović, Argus
-
Astrologija
-
Tradicionalna Astrologija
(Urednik:
AstroSerbiana
) -
Kazimi, spaljenost, sub radiis
Stranice: [
1
]
2
3
4
Idi dole
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Autor
Tema: Kazimi, spaljenost, sub radiis (Pročitano 2330 puta)
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
Kazimi, spaljenost, sub radiis
«
poslato:
Децембар 20, 2009, 06:32:54 »
Zasto 17 lucnih minuta, zasto 8 stepeni spaljenosti, zasto 17 stepeni sub radiis podrucja? Prica o konjunkcijama sa SO je stara koliko i astrologija sama, ako nista onda bar vremenski ima veze sa solarno-lunarnom astrologijom poznijeg vavilonskog perioda. Ipak, kazimi (zaminium na persijskom) nije izricito naglasen kao posebna situacija i kvalifikacija kod mnogih ranih astrologa. Ptolomej detaljno razmatra sve moguce aspekte sa Suncem i teoriju nebeske sfere u svom Almagestu, ali u Tetrabiblosu jedino cega se cvrsto drzi jesu helijacke pozicije. U knjizi I, stav 24 kaze:" Iz ovoga je, dakle, lako videti da se kvalitet svake od zvezda mora istraziti u odnosu na njen sopstveni karakter kao i na kvalitet znakova koji je ukljucuju ili, slicno tome, iz karaktera njenih aspekata na Sunce i uglove, na nacin na koji smo opisali. Njihova snaga se mora odrediti, na prvom mestu, iz cinjenice da se nalaze bilo istocno kada dodaju njihovom pravom kretanju-jer su tada najsnaznije-ili zapadno i sa brzinom koja opada jer je tada njihova energija slabija..." Ptolomejeva teorija epiciklusa sluzila je kao model za objasnjenje varijacija u brzini i pravcu prividnog kretanja planeta. U ovom sistemu svakoj planeti dodeljen je po jedan epicikicni krug koji se krece uporedo sa referentnim, velikim krugom koji se naziva deferent, u pravcu zapad-istok. Kada se planeta nadje na spoljnoj polovini kruga tada je dalja od Zemlje, brza i "dodaje svom kretanju". Kada je na unutrasnjoj strani epicikla bice bliza Zemlji krecuci prividno u suprotnom smeru zbog cega joj se bzina smanjuje (stanica ka retrogradnosti i retrogradnost). Razmisljajuci o ovome Ptolomej na tri do cetiri mesta u svojoj knjizi naglasava vaznost ovih epiciklicnih pozicija koje za posledicu imaju, ne samo brzinu, vec i vidljivost planete u odnosu na solarne dnevne tacke (objasnjeno na Ajnstajnovom primeru Merkura). Iz ovoga su nastali sinodi, planetarne konjunkcije sa Suncem, ali i jos jedna stvar, sama kvalifikacija iste. Arapi su na ovu temu dali nesto vise zapazanja. Postvalja se pitanje zasto 17 minuta, 8 i 17 stepeni za kazimi, spaljenost i sub radiis situaciju. 17 lucnih miuta predstavlja pretpostavljeni radijus, odnosno, polovinu dijametra solarnog diska na horizontu . 8 lucnih stepeni jeste mera zodijackog prostranstva sa obe strane ekliptike u okviru koga se, severno i juzno, krecu planete, a 17 stepeni dobijeni su analogijom iz 17 minuta koliko iznosi polovina solarnog diska u podne. Dakle, planeta je formalno kazimi ako se nalazi na 17 minuta do i od perfektne konjunkcije sa SO, spaljena je do 8 stepeni u okviru istog znaka, a pod zracima je do 17 stepeni cak i u drugom znaku. Naravno, postoje varijacije i u vezi sa ovim konvencijama, ali su ove prevladale u praksi. Ipak, uzimajuci 17 lucnih minuta kao meru kazimija postavlja se pitanje sta to, prakticno, na nebu znaci? Ovo je relativno lako proveriti prostim pogledom na nebo gde je lako uociti, preko astronomskog programa, da se planeta nalazi unutar solarnog diska kada je 17 i manje minuta od perfektne longitudinalne konjunkcije. Ipak, nije uvek tako, moze se desiti da vizuelno planeta padne u ovo podrucje cak i ako je 1 stepen udaljena od SO u zodijackoj meri. Ovo je moguce samo ako ne odstupa od ekliptike vise od pola stepena, odnosno, samo ako je vrlo blizu ekliptike. Iz ovoga sledi pitanje da li je za odredjivanje kazimija dovoljan longituda ili je potrebna i latituda? Ptolomej govoreci u pomenutom delu Tetrabiblosa o aspektima, takodje, kaze i ovo: "...ili kroz jedan od tradicionalnih aspekata, osim sto je u odnosu na fizicke aplikacije (konjunkcije) i separacije nebeskih tela korisno primetiti njihove latitude, da bi mogli biti prihvaceni samo oni prolasci za koje se nalazi da su na istoj strani ekliptike. U slucaju aplikacija i separacija aspektom, medjutim, takva praksa je preterana, buduci da svi zraci uvek padaju i slicno konvergiraju iz svakog smera na istu tacku, to jest, centar Zemlje." Ovde Ptolomej, razmatrajuci konjunkciju, kvalifikuje istu sugestijom latitude, a ne samo longitude. Na primeru kazimija ova odrednica postaje jasnija kada se vidi da planeta vizuelno moze biti u solarnom disku cak i ako je stepen od konjunckije sa SO, opet, ako nije previse udaljena od ekliptike. 17 lucnih minuta je apsolutna vrednost nezavisna od latitude i zato se koristi kao referenca jer je uvek tacna. Ipak, kao sto vidimo, planeta moze biti u okviru solarnog diska i ako je od konjunkcije udaljena i vise od 17 minuta, a pri tom je blizu ekliptike. Kasnije cu objaviti sliku koja ovo docarava za 15 h 4.1.2010. gde ME nedostaje koji minut do kazimija, VE gotovo dva stepena, ali obe planete padaju u okvir solarnog diska s tim sto je ME udaljeniji od ekliptike od VE za dva stepena u suprotnom pravcu. Pola stepena latitude VE je priblizilo SO gotovo jednako kao i ME koji je u partilnoj konjunkciji. Kao pitanje ostaje otvoreno da li kazimi podrazumeva situaciju jednake longitude planete i SO i malu, vrlo malu latitudu planete jer "srce Sunca" zapravo jeste ekliptika kroja prividno prolazi kroz sredinu solarnog diska. Ovaj primer sa latitudom najocigledniji je kod solarnih eklipsi koja se desava kada se mlad MO desi u okviru 10 stepeni preseka lunarne i solarne putanje (MO cvora), dakle, ekliptike, kada MO nema latitudu i tako vizuelno ceo pokriva solarni disk. MO je jedino telo koje na ovaj nacin moze prekriti SO obzirom na svoju velicinu. Niti jedna druga planeta to ne moze cak ni u slucaju male latitude. U tom smislu, MO moze biti kazimi samo u okviru 17 minuta, ali sa vecom latitudom jer, u suprotnom, imamo eklipsu.
«
Poslednja izmena: Јул 25, 2010, 11:46:09 AstroSerbiana
»
Sačuvana
Tradicionalna horarna, natalna, elekciona i mundana astrologija
izrada horoskopa, konsultacije, skola astrologije
www.natasakaralic.com
,
www.tradicionalnaastrologija.com
,
www.horarnaastrologija.com
aglaja
Newbie
Van mreže
Odg: Kazimi, spaljenost, sub radiis
«
Odgovor #1 poslato:
Децембар 26, 2009, 12:31:06 »
Ovo mi je u poslednje vreme "goruće pitanje", opskrbela sam se s mnogo karata u kojima su signifikatori bilo Kazimi bilo kombustirani.
Ovom uvodu ne manjka ni jedna tehnčka informacija, svaka čast na konciznosti (mi merkurijanci volimo "tehnička" objašnjenja i vizualizaciju pre simboličkog tumačenja
) pa bih ja načela pitanje simbolike Kazimi položaja u Horarnim kartama prvenstveno kada je jedan od glavnih signifikatora u pitanju.
Koje su vaše impresije?
Ja mišljenje zapravo i nemam tj., sudeći prema broju primera koji mi do sada nisu izedrili unisoni odgovor, cenim da ih ih trebati bar još toliko da uđem u trag toj "plemenitosti" Kazimija u kartama.
Nedavno sam pitala britansku astrologinju Deborah Houlding šta ona misli o tome i rekla joj da se ne mogu otrgnuti činjenici da je ova planeta ipak zarobljena u zoni najjačih sunčevih zraka a samim time vrlo sumnjive snage! Njen odgovor je bio kratak i nije me razuverio- planeta i jeste u zoni najjačih zraka...samo je cazimi!
Što je i logično- toplina je i dalje tu a planeta samo trenutno ušuškana. Iz istog razloga mi konjukcija sa Suncem prkeo barijere znaka nikada nije bila upitna (zašto toplina ne bi prešla u drugi zodijački znak?!)
Uzimajući u obzir kretanje planete, prosto mi je nemoguće ne primetiti da je ta planeta koja unutar ovih 17' uživa i pije čaj u "društvu Kralja" te je u njegovoj najvećoj milosti, morala pre toga proći kroz područje najsnažnijih sunčevih zraka i, iz te perspektive- ona mi deluje mirno i olakšano ali, napaćeno. S druge strane- s te lepe pozicije (nakon čajanke koja je trajala 17 tj. 34 min) ona nastavlja svoj put kroz jednako snažnu vatru samo, ovog puta, udaljavajući se od nje i znajući da izlazi iz nemilosti.
U simboličkom smislu, ove dve faze ( pre i posle Kazimi položaja), deluju srodno dekster i sinister aspektima, orijentalnom i okcidentalnom položaju, aplikaciji i separaciji..što je uostalom već delom pokriveno pominjanjem Ptolomejevih tumačenja. U tom smislu i razlika između ulaska u ključnih 8° pre konjukcije i prolaska kroz onih 8 ° nakon nje očigledna je i nije teško pretpostaviti da u prvih 8 planeta tek ide "na lomaču". Ali, kako onda iščupati planetu koja je Kazimi iz cele ove priče ? Ono što se meni nužni nameće kao zaključak je da- ako je cena za ovo malo uživanja tolika vatra, ja bih radije da nisam ni bila u njoj.
Bar u kolokvijalnom govoru. U smislu analize Horarne karte- ostaviću situaciji da me navede na pravi put ali, priznajem, Kazimi planetu inicijalno ću uzeti kao planetu sprženu od Sunca koja je trenutno u povlaštenom položaju. Tumačenje tj. simboličko objašnjenje od jedne do druge karte može do te mere biti različito da, na prvi pogled, i nema sličnosti ali rekla bih da je suština ista.
Planeta se nije slučajno našla u takvom položaju a nezanemarivo je kako je tamo stigla- dakle, ako trenutno i ne pati- ona je patila i patiće, samo ne jednakim intenzitetom jer nakon Kazimija kreće separacija koja je slabija i koja ima kvalitetu posledice. U krajnjoj liniji, kod karata u kojima nije bilo obećanja za pozitivan ishod a sama situacija je nudila i opasnosti za osobu koja postavlja pitanje- primetila sam da se desio splet okolnosti koji je osobi pomogao da, sa ili bez svoje volje, izbegne te opasnosti. Ali, nije je ojačao da prevaziđe situaciju, nije joj dao moć da okrene stvari u svoju korist, nije čak najavio ni posebno veličanstvenu epizodu u situaciji ili životu.
U ljubavnim pitanjima- trznem se na ovakvu poziciju. Ako su osobe u dobrim odnosima, ako je međusobno razumevanje potpuno, komunikacija divna...zašto onda osoba postavlja pitanje!? Ako, je osoba u zabludi i zapravo ima lepu vezu koje nije svesna- zašto nemamo trigon među njihovim vladarima? Naravno, nekada ćemo i imati baš to- separacioni kvadrat ili opoziciju ali će brža planeta povezati Signifikatore nazad u priču i imaćemo prost slučaj svađe ili razilaska koji će biti pomiren. Ali, Vladar ascendenta u srcu Sunca prosto mi nameće jasan znak da se desila bura- Kazimi je njeno srce. S trigonom, bure ne bi bilo. Uostalom, ako Sunce vlada vrhom 7.- teško mi je ne pretpostaviti da je druga strana ta koja diktira, kako izmirenost, tako i buru.
Neka je, opet, veliki problem u pitanju, za razliku od klasične zaslepljenosti u zoni najjačih zraka Velike Svetlosti- mogla bih pretpostaviti da je osoba blažena u neznanju ali, kad sve saberem- kazimi planetu iz onih 8 kritičnih stepeni ne uspevam izvući (neoprženu).
Bilo bi mi jako zanimljivo čuti tuđe utiske!
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #2 poslato:
Децембар 26, 2009, 01:27:45 »
Ja kazimi u horarcima posmatram kao nepokretnu situaciju, ne gledam pre ni posle. Ako je pitanje usmereno na dobijanje opisne informacije, tipa kakvo je nesto ili neko, nebitna je kazimi prethodnica ili ono sto posle njega sledi jer tako je sa svim aspektima i dostojanstvima. Pre ili kasnije sve se menja. U ljubavnim predmetima kazimi simbolizuje pomirenje, opstanak veze, njenu cvrstinu uprkos iskusenjima, dakle, buduci ishod ukoliko je pitanje posledica kakve krize. Jednostavan i jasan pozitivni znak. Kazimi je u mom iskustvu apsolutna stvar. Spaljenost i sub radiis vec nisu, oni su relativni i menjaju se u vremenu prema aplikaciji ili separaciji vec. Recimo, neko pita za nekog svog rivala, supranika, kolegu, oponenta kada ce se situacija promeniti u njegovu korist, a signifikator oponenta je kazimi onda je moj odgovor "nikada" u smislu relevantnosti za zivotne prilike pitaca, "nikada" u smislu da ce se ista promeniti dok je pitac zainteresovan za stvar. Jednako tako i za neciji brak ili vezu. Kazimi je znak "dok nas smrt ne rastavi". Sub radiis i spaljenost su vec promenljive kategorije kao sto rekoh. Zapravo, kazimi je jedina apsolutno nepromenljiva beneficija osim ako se ne radi o MO blizu cvorne ose. Razlog za ovo je izuzetna retkost ove situacije bas kao i maksimalna udaljenost inferiornih planeta od SO s tim sto mi je ovo od posebnog znacaja u natalima. Kako je sortiram svoje primere iz prakse po kategorijama imam i jedna solidan broj sa kazimi predikcijama pa cu ih izneti na odgovarajucem topiku da ovde ne remetim temu. Materijal rasporedjujem povremeno kako bi sto duze trajao, ne mogu sve odjednom.
«
Poslednja izmena: Децембар 26, 2009, 02:11:01 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
vilenija
Full Member
Van mreže
«
Odgovor #3 poslato:
Фебруар 15, 2011, 12:48:21 »
Već neko vreme vodim diskusije sa pojedinima oko toga da li granice znakova utiču na spaljenost, kao i osnovno dostojanstvo planete koja je spaljena.
Lili je bio jasan u stavu da se spaljenost dešava samo kada je planeta u istom znaku gde i Sunce.
Međutim, vrlo često se u tekstovima ne pominje pitanje znaka kada se piše o spaljenosti.
Froli podržava Lilijev stav uz napomenu da spaljenost planete koja je u jakom dostojantvu (domicil) možemo posmatrati kao neki vid uzajamnog delovanja.
Vidim da je cor ovde u jednoj temi pomenuo:
Citat: cor scorpii Август 07, 2010, 02:06:05
Smatram da je i ova VE/SO konstelacija jasan dokaz da spaljenost preko granice znaka ne funkcionise, odnosno, da nije u stanju u potpunosti ostetiti planet kao kad se nalazi sa SO u istom znaku i da je veoma bitna esencijalna snaga te planete.
Vezano za prvo, nalazim logiku i sama posmatram drugačije situacije kada jedna planeta pobegne (makar i privremeno) od SO u drugi znak, dok za drugo verujem da nisu podjednako izjednačene snage u delovanju, odnosno da će SO imati određenu prednost nad planetom koja je u svom vladarstvu/egzaltaciji, iako će i samo trpeti uticaj te planete, posebno ako se dešava na uglu.
«
Poslednja izmena: Фебруар 15, 2011, 12:55:36 vilenija
»
Sačuvana
cor scorpii
Hero Member
Van mreže
VITA BREVIS, ARS LONGA
«
Odgovor #4 poslato:
Фебруар 15, 2011, 11:00:14 »
Iskreno, ja jos nisam sasvim nacisto sta da mislim o spaljenosti planete u domicilu/egzaltaciji. Nije ni cudno, ni mnogi drugi, pametniji od nas kroz istoriju tradicije nisu bili
sve se svelo na dva kampa koji i danas nikako da dodju do konsenzusa. U zadnje vrijeme, potaknut nekim tekstovima S. Birchfielda na tu temu, sve vise sam sklon da mislim kako osnovno dostojanstvo samo ograniceno moze pomoci planeti da ipak funkcionise. Niti druge planete mogu da vide nju, niti ona njih i svoj domicil/egzaltaciju sto je veliki hendikep za sve njene signifikacije. Ona se jednostavno gubi iz 'vida' za sve sto se u horoskopu desava. To je jaka slucajna debilitacija, koja se uvijek jasno mora odvajati od osnovnog dostojanstva - ko sto slicno rece dear John
kvalitetni vrhunski sportista sa slomljenom nogom ne daje vise vrhunske rezultate. Kvantitet(slucajno dostojanstvo) vs. kvalitet (osnovno dostojanstvo).
Sto se spaljenosti preko granice znaka tice, i tu se lomim ali opet, sve vise sam sklon da i takav planet gledam kao spaljen, posebno ako se radi o aplikaciji koja je svakako teza.
Tako da je ovo sto si citirala predstavljalo pokusaj objasnjenja opstanka Izraela iz moje perspektive, siguran sam da se to moze puno bolje objasniti nekom drugom konstelacijom/stanjem planeta u ingresu o kojoj ja pojma nemam jer mundane tehnike ne poznajem ni izbliza dovoljno. Tek malo grepkam po povrsini te veoma slozene i obimne astroloske grane.
Sačuvana
KAKO GORE,TAKO DOLE
Alois Irlmaier:"Die USA werden ab 1920 innerhalb von 95 Jahren untergehen im Mahlstrom der Zeit. Es wird krachen."
http://www.youtube.com/watch?v=EbjQeW8KRn0
http://www.youtube.com/watch?v=If4D3uDXK-s&p=C90D80F941EB288D&playnext=1&index=
vilenija
Full Member
Van mreže
«
Odgovor #5 poslato:
Фебруар 15, 2011, 12:14:56 »
Cor, uzela sam taj citat, jer kada sam pretraživala forum radi provere da li je negde pisano u vezi ove nedoumice, taj post je izašao, pa mi je bio pokazatelj da nisam jedina koja se dvoumi
Sve više stičem utisak i nekako u praksi mi se pokazuje da je spaljena planeta uprvo takva - nevidljiva, nesposobna da se iskaže potpuno nevezano da li je u dobrom ili lošem dostojanstvu. A kao što sam pomenula, ako se desi da je na uglu, planeta dobija i na slučajnom dostojantvu, pa tada možemo reći da ima malo više osnova da parira Suncu i time vrši određeni uticaj na njega.
Za granice znakova imam mnogo više nedoumica. Ako idemo logikom da je spaljenost konjunkcija, onda se granica nameće kao logična barijera da bi se spaljenost ispoljila maksimalno, s tim ako je u pitanju aplikacija, pre ili kasnije će obe planete biti u istom znaku i spaljenost će delovati punom snagom. Ako je separacija onda "bežanjem" inferiorne planete ili prelaskom SO (kad je superiorna planeta u pitanju) u drugi znak, na neki način se to slabljenje delovanja spaljenosti ubrzava. Bar ja tako to tumačim.
Međutim, mnogi izlaze sa argumentom da spaljenost nije samo konjunkcija već da je to jedna vidljiva pojava zaklanjanja vidljivosti planete usled blizine Sunca, pa samim tim zamišljene granice znakova na to ne utiču. Moram priznati da to ima dobrog smisla, ali opet to malo remeti tradicionalno verovanje da se stvari moraju dešavati unutar odgovarajućih znakova kako bi imale dejstvo.
Sačuvana
cor scorpii
Hero Member
Van mreže
VITA BREVIS, ARS LONGA
«
Odgovor #6 poslato:
Фебруар 15, 2011, 01:16:52 »
Citat
A kao što sam pomenula, ako se desi da je na uglu, planeta dobija i na slučajnom dostojantvu, pa tada možemo reći da ima malo više osnova da parira Suncu i time vrši određeni uticaj na njega.
Ugaona ili ne, spaljena planeta se ne vidi pa ja mislim da joj to nista ne moze pomoci da pojaca njen uticaj u odnosu na SO. Nje jednostavno 'nema' pred ocima drugih sudionika karte, nesposobna je da pruzi recepciju ili da upravlja svojim domicilom.
Sačuvana
KAKO GORE,TAKO DOLE
Alois Irlmaier:"Die USA werden ab 1920 innerhalb von 95 Jahren untergehen im Mahlstrom der Zeit. Es wird krachen."
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #7 poslato:
Фебруар 15, 2011, 01:27:59 »
Spaljenosti je najstarije astrolosko pravilo, ali izvan zodijackog konteksta. Proizaslo je iz helijackih ciklusa planeta koji su osnova vavilonske astrologije. Kasnije, kada je Zodijak uveden u predmet astrologije, dolazi do kvalifikacija ulazaka i izlazaka iz vidljivosti. Zapravo, sustina je razumeti odnos SO i Zodijaka jer SO nema do kraja isti znacaj kao i ostala svetleca tela vidljivosg neba jer je izvor njihovog svetla. Na neki nacin, SO je izjednaceno sa Zodijakom jer se na toj relaciji povezuje prvo svetlo (materijal) stvaranja sa informacijom o modelu stvaranja. Odnos SO i Zodijaka je kao odnos osnovnog gradjevinskog materijala i plana za izgradnju i kako se osnova tog materijala prostire kroz citavu gradjevinu normalno je negde uociti da za isti nema barijera. Zodijak je mladji od SO, njemu je podredjen jer predstavlja konvencionalne, fiktivne podeoke distribucije solarne svetlosti kroz godinu dana. Sustina je, zapravo, u tome da SO prolazi lako granice Znakova, jer kao apsolutni centar svih astroloksih krugova, ukljucujuci planetarne, elementalne i one superstelarne (treba se podsetiti kosmoloskog ustrojstva) nivoe hijerarhije, SO, ne samo da je apsolutni centar ovog i onog kosmosa, vec i simbol univerzalnog materijala od kojeg je sve sagradjeno. U tom smislu, daleko je vise od samo vremenskog faktora. Tako sagledano ne pristaje nam da mu odredjujemo medje kao drugim planetama i zvezdama.
A sto se domicilne spaljenosti tice, moje iskustvo govori u prilog tome da apsolutno nema znacaja i da je jednako fatalno kao i da domicila ili egzaltacije planete nema. Ipak, moje iskustvo je ograniceno na nekoliko primera. Kasnije cu neke od njih ovde izneti.
«
Poslednja izmena: Фебруар 15, 2011, 01:28:32 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
cor scorpii
Hero Member
Van mreže
VITA BREVIS, ARS LONGA
«
Odgovor #8 poslato:
Фебруар 15, 2011, 01:53:45 »
Citat
Moram priznati da to ima dobrog smisla, ali opet to malo remeti tradicionalno verovanje da se stvari moraju dešavati unutar odgovarajućih znakova kako bi imale dejstvo.
Ne remeti neophodno,ako cemo otici na izvore tradicije - mislim na Grke i Arape. Grci su recimo dozvoljavali perfekciju preko granice znakova ukoliko su planete bile u orbisu od 3*.
Masha'allah pusta MO da ode u drugi znak i analizira njegovu prvu aplikaciju da bi tumacio ishod u slucaju kad se MO/vladar ASC ne pridruzuje ni jednom planetu u znaku gdje se nalazi, a broj prijedjenih stepeni tumaci kao prosto odlaganje stvari. Sahl isto kaze da je planet pridruzen drugom i preko granice znakova, ukoliko su medjusobno u orbisu uticaja, itd. Sta tacno vele Abu Ma'shar, Al Biruni, Al Qabisi, Ali Aben Ragel, Ibn Ezra, Bonatti ostaje mi misterija po ovom pitanju, posto nemam njihove knjige ali pretpostavljam da nema velikih odstupanja u njihovim misljenjima.
Mnogo toga jos ima da se uci...
Opet, ono sto moze da bude prohibicija u horaru u natalnoj ce se tumaciti kao prosti slijed dogadjaja predstavljen sticajem razlicitih aspekata, kao i u mundanoj.
Sačuvana
KAKO GORE,TAKO DOLE
vilenija
Full Member
Van mreže
«
Odgovor #9 poslato:
Фебруар 15, 2011, 01:55:57 »
Drago mi je da nisam jedina koja kod nekih stvari zapinje...
Zapravo, kada se počne sa proučavanjem astrologije ona pravila i afoizme koje prve pročitamo nekako se duboko urežu pa nam je kasnije teže da im se odupremo prilikom tumačenja, posebno što je literatura na našem jeziku dosta oskudna, pa većina nas počne od Lilija i Frolija.
Položaj planete na uglu mi je "usadio" Hermesov aforizam
26. The virtues of the planets are received by the Sun, when he is posited either in the ascendant or midheaven, in conjunction of them. The Moon in the night-time receives them also, if in the aforesaid places, she be joined to them.
Bilo mi je jako čudno da se baš ta dva ugla pominju jer postoje stavovi da je spaljenost jača u dnevnim kartama, a on ovde pominje primanje vrlina, pa sam zaključila da je zbog jakog mundanog položaja tih planeta njihov uticaj na SO ipak prisutan, odnosno da i SO na neki način trpi kada se spaljenost dešava pod tim uslovima.
A što se tiče ovog što cor napisa, u prilog tome i ide i posmatranje planete na zadnjem stepenu nekog znaka gde ona već preuzima odlike položaja u narednom, ali su mene bunile situacije npr. SO na 27° jednog znaka i VE na 4° narednog.
«
Poslednja izmena: Фебруар 15, 2011, 02:05:31 vilenija
»
Sačuvana
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #10 poslato:
Фебруар 15, 2011, 02:20:05 »
Tradicija je sirok pojam jer cemo poceti da je vremenski utvrdjujemo jos u sumerskoj civilizaciji, a tamo Zodijaka nije bilo pa su snaga i kvalitet bilo koje planete procenjivani iz njenog odnosa prema SO. Jedan deo onoga sto danas odredjuje Zodijak nekada je odredjivalo SO iskljucivo.
Evo primera dve spaljenosti iz moje arhive:
1. 29.4. 1965. 19.55. Merrick, MA, USA
Zena, ostala udovica 7 meseci posto se udala. VE spaljena na zapadnom uglu, u sopstvenom domicilu. Malefici u dobrim uglovima prema konjunkciji, ali opozitni jedan prema drugom cime otezavaju sliku na zapadnom uglu.
2. 10.7.1966. 22h, Inwood, FL, USA
Zena, takodje, celozivotni invalid najteze kategorije. Ovde, istina, imamo SA u I, ali je JU, vladar asc, egzaltiran u Ca kod SO, vladara 6.
«
Poslednja izmena: Фебруар 15, 2011, 02:21:29 AstroSerbiana
»
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
luche
Gost
«
Odgovor #11 poslato:
Фебруар 15, 2011, 04:57:28 »
Sačuvana
luche
Gost
«
Odgovor #12 poslato:
Фебруар 15, 2011, 05:04:38 »
florida ima dva Inwooda, ne znam koji je pravi, stavljam obe karte, pa ti nataša izbaci suvišnu
«
Poslednja izmena: Фебруар 15, 2011, 05:10:08 AstroSerbiana
»
Sačuvana
cor scorpii
Hero Member
Van mreže
VITA BREVIS, ARS LONGA
«
Odgovor #13 poslato:
Фебруар 15, 2011, 05:23:07 »
Pored spaljenosti, ova VE je dodatno dobro udarena i partilnim sekstilom sa peregrinim, orijentalnim SA van sekte, a na mundanom uglu i u superiornoj poziciji. Ne pruza recepciju VE. Ovaj spoj nikad ne daje srecu u ljubavi i braku, posebno u nocnim kartama i kad je SA superioran - bez obzira na trigon ili sekstil. A nema ni velikog benefika da pomogne aspektom ka SA. Menkar partilno na VE upotpunjuje sliku, jer opet nosi SA prirodu.
Bar ja to tako vidim
I ova druga, interesantno, ima nocnog SA u 1. polju, opet orijentalan i vladar 12. polja pa je slika jasna. JU je na Siriusu, a SA na Scheat(ME/MA).
I da nema ovih dodatnih faktora, spaljenost bi ucinila svoje.
Zanimljivo mi je da se u oba slucaja radi o separaciji od SO, pa ipak to nista nije pomoglo da olaksa situaciju.
Sačuvana
KAKO GORE,TAKO DOLE
AstroSerbiana
Global Moderator
Van mreže
astrolog
«
Odgovor #14 poslato:
Фебруар 15, 2011, 07:18:41 »
Spaljena VE je redovno u aforizmima opisana kao baksuzna s tim sto se tu i tamo SO dodeljuje susptitucionalna uloga prema mc-u, narocito kod ranih Grka (imas to i kod Al Hajata i Masalaha) pa cemo naici, bez ikakvog objasnjenja, na poptuno oprecne opise konjunkcija sa SO. Na nama je da iste tumacimo. Tako SO, sa jedne strane, unistava, a sa druge, navodno, daruje "visoki polozaj" vec prema kontekstu slike neba, sta god da "visoki polozaj" znacio. Kako ove dve nisu moje klijentkinje i pojma nemam sta im je zivot sve doneo i sta bi spaljenost jos imala da kaze na tu temu, tragala sam za jos po kojim primerom i osim jos dva u slucaju spaljenog signifikatora potomstva, nisam naisla na ista narocito drugacije od prosecnosti pa sam zakljucila da spaljenost, kada ne udara na ovako ocigledan nacin, udara na licnost na neki nacin, dajuci specificnost karaktera u smeru simbolike spaljene planete.
Sto se sekti tice, sta znam, jedna od mogucih dostojanstava planeta, takodje, nisu uvek uspevale da mi objasne stvari same po sebi vec ih samo nijansirale u kontekstu jos necega, vaznijeg...
Zapravo, ono sto planete najvise definise nije toliko zodijacka pozicija koliko mundana pozicija i odnos prema SO i drugim planetama i cini se sve vise da to ima primat.
Sačuvana
www.natasakaralic.com
,
,
Stranice: [
1
]
2